Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 09

Kas nutiko Sakartvelui – kodėl provakarietiška šalis krypsta putinizmo link?

Kai Rusija prieš 15 metų įsiveržė į savo kaimyną Sakartvelą, ji grobė žemės plotus, be atodairos leido raketas į Josifo Stalino gimtąjį miestą, o savo tankais pririedėjo prie pat Tbilisio – šalies sostinės ir ryžtingai provakarietiškos vyriausybės būstinės. Tačiau pastaruoju metu Tbilisio valdžia, panašu, suka Rusijos link. Sakartvelą dvi dienas drebino protestai dėl vadinamojo užsienio agentų įstatymo, koks galioja ir Rusijoje. Nors ketvirtadienį valdančioji partija pareiškė jį atšauksianti, opozicijos partijos pažadėjo tęsti protestus.
Protestuotojai ir policija Tbilisyje
Protestuotojai ir policija Tbilisyje / „Scanpix“/AP nuotr.

Šią savaitę į Sakartvelo sostinę buvo pranikęs kitoks Rusijos importas, sukėlęs audringas demonstracijas gatvėse ir Vakarų diplomatų protestus.

Pastarojo meto įvykiai sukėlė daugybę klausimų, kaip Sakartvelas, kažkada buvęs vienas iš demokratijos pradininkų tarp buvusių sovietinių valstybių, tapo antidemokratinių metodų, išpopuliarintų ir aktyviai propaguojamų Rusijos prezidento Vladimiro Putino, eksporto rinka.

Tiesioginė pastarųjų dviejų dienų neramumų Tbilisyje priežastis buvo antradienį parlamente gautas preliminarus pritarimas nekenksmingai skambančiam įstatymo projektui „Dėl skaidrumo ir užsienio įtakos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas