Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kas septynias sekundes išteka po 15-metę

Kas septynias sekundes išteka po vieną 15-metę, rodo organizacijos „Gelbėkit vaikus“ („Save the Children“) ataskaita.
Kas septynias minutes susituokia po 15-metę.
Kas septynias minutes susituokia po 15-metę. / „Scanpix“/AP nuotr.

Net būdamos dešimtmetės tokiose šalyse kaip Afganistanas, Jemenas, Indija, Somalis jos verčiamos tekėti už vyresnių vyrų. Organizacija „Gelbėkit vaikus“ teigia, kad ankstyva santuoka gali sukelti daug žalos vėlesniems mergaičių gyvenimo etapams, skelbia BBC.

Konfliktai, skurdas ir humanitarinės krizės yra pagrindiniai veiksniai, lemiantys, kad mergaitės verčiamos tekėti taip anksti. „Vaikų santuokos pradeda nepalankų ciklą, per kurį dauguma mergaičių netenka pagrindinių teisių mokytis, lavėti, būti vaiku“, – sako organizacijos vadovė Helle Thorning-Schmidt.

Anot jos, mergaitės, kurios anksti išteka, dažnai neturi galimybės lankyti mokyklos, dažniau patiria smurtą bei prievartą. Pasak jos, mergaitės pastoja ir užsikrečia lytiškai plintančiomis ligomis, tarp jų ir ŽIV.

Ataskaitoje apibendrinimai daromi remiantis tokiais veiksniais kaip mergaičių galimybės lankyti mokyklą, vaikų santuoka, paauglių nėštumas, motinų mirtingumas ir moterų parlamente skaičius.

Čadas, Nigeris, Centrinė Afrikos Respublika, Malis, Somalis – tai šalys, kuriose situacija sudėtingiausia.

Ataskaitoje teigiama, kad mergaitės, paveiktos konfliktų, dažniau išteka vaikystėje. Taip pat joje rašoma, kad pabėgėlių šeimos ištekina savo dukteris, norėdamos apsaugoti jas nuo skurdo ar seksualinio išnaudojimo.

Vestuvių dieną aš įsivaizdavau kaip nuostabią dieną, tačiau ji tokia nebuvo. Tai buvo visiška kančia. Ta diena buvo kupina liūdesio, – kalba mergaitė.

Organizacija paviešino 13-metės sirės pabėgėlės Libane istoriją. Sahar (jos netikras vardas) ištekėjo už 20-mečio vyro. Dabar jai 14-a ir ji antrą mėnesį nėščia.

„Vestuvių dieną aš įsivaizdavau kaip nuostabią dieną, tačiau ji tokia nebuvo. Tai buvo visiška kančia. Ta diena buvo kupina liūdesio“, – ją cituoja organizacija.

„Aš jaučiuosi iš tiesų palaiminta, kad laukiuosi. Tačiau aš esu vaikas, kuris pagimdys vaiką“, – priduria ji.

Ataskaita teigia, kad mergaitės taip pat kenčia per humanitarines krizes, tokias kaip Ebolos protrūkis Sieroje Leonėje, kur mokyklų uždarymas privedė prie to, jog 14 tūkst. paauglių pastojo.

Jungtinių Tautų vaikų agentūros „UNICEF“ skaičiavimais, vaikystėje ištekėjusių moterų skaičius iki 2030 m. augs nuo 700 mln. iki maždaug 950 mln.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas