Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemontas: nebijau arešto

Katalonijos autonominio regiono lyderis Carlesas Puigdemontas interviu Vokietijos dienraščiui „Bild“ teigė nebijantis, kad gali būti suimtas už nelegalaus referendumo dėl krašto atsiskyrimo nuo Ispanijos organizavimą. Balsavimas sekmadienį buvo surengtas, nors Madridas panaudojo jėgą norėdamas neleisti žmonės balsuoti.
Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemontas
Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemontas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Riaušių policija į žmones šaudė guminėmis kulkomis, mušė jos lazdomis ir taip įstūmė Ispaniją į rimtą konstitucinę krizę.

C.Puigdemonto vyriausybė planuoja ateinantį pirmadienį kreiptis į regiono parlamentą, kad šis paskelbtų Katalonijos nepriklausomybę.

Pareigūnai skelbia, kad sekmadienio referendume, kurio Madridas nepripažįsta, 90 proc. balsavusiųjų pasisakė už nepriklausomybę. Tiesa, balsavo tik 43 proc. tokią teisę turinčių Katalonijos gyventojų – tie, kurie nepritaria atsiskyrimui nuo Ispanijos, referendumą boikotavo.

„Asmeniškai aš nebijau arešto, – „Bild“ teigė C.Puigdemontas. – Ir manęs daugiau nebestebina tai, ką daro Ispanijos vyriausybė. Mano areštas įmanomas, nors tai būtų barbariškas žingsnis.“

Nei Ispanijos valdžia, nei teisėsauga nėra išreiškusi ketinimo sulaikyti C.Puigdemontą, nors Madridas kaltina jį pažeidus šalies įstatymus ir ignoravus Konstitucinio Teismo sprendimą, kad referendumo rengimas nėra teisėtas.

Pats C.Puigdemontas tikina, kad referendumas įrodė, jog Katalonijos žmonės nori atsiskirti nuo Ispanijos. Jis trečiadienio vakarą kreipėsi į visuomenę ir paragino tarptautinę bendruomenę tarpininkauti katalonų ir Madrido diskusijose.

C.Puigdemontas: „Eisime taip toli, kaip norės žmonės. Bet smurto nenaudosime. Visada buvome taikus judėjimas. Ir esu tikras, kad Ispanija negalės ignoruoti tokios masės žmonių ryžto.“

Katalonija turi savo kalbą, kultūrą ir jau kuris laikas skundžiasi, kad Madridui mokesčių forma sumoka daugiau nei gauna. Ispanijos ekonomika yra ketvirtoji pagal dydį euro zonoje.

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy per šią krizę yra užėmęs gana kietą liniją, tačiau jis siūlo pradėti visų partijų diskusijas Katalonijos klausimu, kurios esą galėtų baigtis dosnesniais pasiūlymais dėl mokesčių surinkimo ir autonomijos statuso katalonams.

„Eisime taip toli, kaip norės žmonės. Bet smurto nenaudosime. Visada buvome taikus judėjimas. Ir esu tikras, kad Ispanija negalės ignoruoti tokios masės žmonių ryžto“, – „Bild“ tvirtino C.Puigdemontas.

Visuomenės nuomonės apklausos prieš referendumą rodė, kad nepriklausomybei pritaria tik apie 40 proc. Katalonijos gyventojų. T

ačiau dauguma nori, kad būtų surengtas legalus referendumas, be to, policijos elgesys praėjusį sekmadienį įsiutino ir tuos katalonus, kurie nenori atsiskirti nuo Ispanijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento