Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kataras pranešė identifikavęs oro uoste palikto kūdikio tėvus

Kataras pirmadienį pranešė nustatęs oro uoste paliktos naujagimės biologinius tėvus, po tarptautinį pasipiktinimą sukėlusio incidento, kai pareigūnai nurodė visoms išvykstančioms keleivėms atlikti medicininį patikrinimą.
Kataro oro uoste buvo paliktas kūdikis
Kataro oro uoste buvo paliktas kūdikis / „Scanpix“/AP nuotr.

Prokuratūra pranešė, kad naujagimės motina ir tėvas yra iš „Azijos šalių“. Paprastai Kataras taip vadina Pietų Azijos šalis, iš kurių atvyksta didelis skaičius migrantų.

Pasak prokurorų, dedamos pastangos „suimti bėglę“, dabar esančią užsienyje, kuriai gresia 15 metų laisvės atėmimo bausmė. Prokuratūros pareiškime moteris vadinama „nuteistąja“, o tai leidžia daryti prielaidą, kad ji buvo nuteista už akių.

Dėl spalio 2 dieną įvykusio incidento pareigūnai nurodė patikrinti visas iš Dohos išvykstančias keleives, laipinamas išvykimui dešimčia skrydžių, įskaitant vieną reisą į Sidnėjų. Šis incidentas sukėlė diplomatinį kivirčą su Australija.

„Tyrimai parodė, kad kūdikio motina išmetė naujagimę į šiukšlių dėžę viename oro uosto išvykimo salės tualete ir įlipo į savo lėktuvą“, – pranešė prokurorai.

„Motina palaikė santykius su asmeniu, kuris taip pat yra vienos Azijos šalies pilietis, ir iš šių santykių gimė rastas kūdikis, – sakoma pranešime. – Kūdikio tėvas prisipažino turėjęs santykių su kūdikio motina, o gimus kūdikiui netrukus ji jam atsiuntė žinutę ir naujagimės nuotrauką.“

Motina tėvui pasakė, kad paliko mažylę ir išvyko iš šalies, priduriama pranešime.

DNR tyrimai patvirtino, kad šie asmenys yra mažylės tėvai.

Visi į Katarą ilgalaikiam darbui atvykstantys migrantai privalo duoti kraujo mėginį registracijos procedūros metu.

„Nepriimtinas elgesys“

Du šaltiniai iš Dohos naujienų agentūrai AFP sakė, kad Kataro pareigūnai paprašė Interpolo paskelbti „raudonąjį pranešimą“ dėl moters paieškos, siekdami ją sugrąžinti į Dohą ir teisti.

Šis incidentas į viešumą iškilo praėjus tik kelioms savaitėms, kai apie patikrinimus prabilo viena keleivė australė, o Kanbera pavadino juos „siaubingais“.

Prokuratūra nurodė, kad „kai kurie“ darbuotojai pažeidė įstatymą, nurodydami atlikti patikrinimus, už kuriuos Kataras atsiprašė tik po kelių savaičių. Pažeidėjams gresia iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė, pranešė prokuratūra.

Kuriems pareigūnams pareikšti kaltinimai, prokuratūra nenurodė.

Pasak diplomatų, tokia didelė operacija, dėl kurios buvo sustabdyti skrydžiai viename iš šalies oro uostų, negalėjo būti vykdoma žemesnio rango pareigūnų nurodymu.

Kataras yra labai konservatyvi musulmoniška monarchija, kur už nesantuokinius lytinius santykius ir gimdymą baudžiama įkalinimo bausme.

Prieš 2022 pasaulio futbolo čempionatą, kuris turi įvykti Katare, Doha bando įtikinti savo kritikus, kad ji laikosi savo pažadų, moterų teisių, darbo santykių ir demokratijos srityse.

Ministras pirmininkas šeichas Khalidas bin Khalifa bin Abdulazizas al Thani, kuris būdamas vidaus reikalų ministru taip pat yra atsakingas už saugumo tarnybas, anksčiau tviteryje parašė, kad „labai apgailestauja dėl nepriimtino elgesio su keleivėmis“ Dohos oro uoste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento