Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kataro emyras nedalyvaus regiono viršūnių susitikime Saudo Arabijoje

Kataro emyras nedalyvaus Persijos įlankos regiono arabų valstybių sekmadienio viršūnių susitikime Saudo Arabijoje, kuri vadovauja mažos, bet energijos išteklių turtingos kaimynės boikotui ir įžiebė didelį regiono diplomatinį ginčą.
Tamimas bin Hamadas al Thani
Tamimas bin Hamadas al Thani / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rijadas metinį viršūnių susitikimą rengia didėjant krizėms dėl pusantrų metų trunkančio ginčo su Doha, karo Jemene ir Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo karalystės konsulate Stambule.

Saudo Arabija – dominuojanti regiono jėga – į šešias nares turinčios Persijos įlankos arabų šalių bendradarbiavimo tarybos (GCC) derybas pakvietė ir Kataro emyrą šeichą Tamimą bin Hamadą al Thani, bet Užsienio reikalų ministerija Dohoje paskelbė, kad jis nevažiuos.

Vietoje jo Katarui atstovaus užsienio reikalų ministras Sultanas al Muraikhi.

Saudo Arabija, Bahreinas ir Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) 2017 metais nutraukė diplomatinius santykius su Doha, kaltindami ją terorizmo rėmimu ir glaudžiais ryšiais su jų varžovu regione Iranu.

Doha, kuri šią savaitę paskelbė, jog traukiasi iš Saudo Arabijos dominuojamos Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC), šiuos kaltinimus neigia, bet ginčas tęsiasi toliau.

Kuveitas, kuris drauge su kitu GCC nariu Omanu išvengė didžiausių politinių šio ginčo pasekmių, nesėkmingai bandė jame tarpininkauti.

GCC buvo įkurta 1981 metais, per Irako ir Irano karo piką, praėjus dvejiems metams po Islamo revoliucijos Teherane. Islamo revoliucija privertė sunerimti sunitų vadovaujamas Persijos įlankos valstybes, kurių daugelyje, įskaitant Bahreiną, gyvena reikšmingos šiitų bendruomenės.

GCC generalinis sekretorius Abdullatifas al Zayani sakė, kad 39-ajame viršūnių susitikime Rijade bus iš naujo svarstomi ryšiai su Iranu, kuriam Jungtinės Valstijos vėl nustatė naftos embargą ir įvedė kitų sankcijų.

Jemeno karas

Saudo Arabija kartu su sąjungininkėmis JAE ir Bahreinu Teheraną kaltina kurstant šiitų neramumus Persijos įlankos regione ir palaiko Vašingtono pastangas didinti spaudimą Iranui.

Tuo tarpu Kuveitas ir Omanas teikia pirmenybę ryšių su Iranu normalizavimui.

Po sekmadienio viršūnių susitikimo jokio svarbaus pareiškimo nesitikima.

Susitikimas rengiamas Saudo Arabijos remiamos Jemeno vyriausybės ir su Iranu susijusių šiitų sukilėlių delegacijoms per Jungtinių Tautų remiamas derybas Švedijoje derantis dėl taikos.

Pietiniame Adeno uostamiestyje įsikūrusią Jemeno vyriausybę, kurią husių sukilėliai 2014 metais išstūmė iš sostinės Sanos, remia karinė koalicija, kuriai vadovauja Saudo Arabija ir JAE.

Per Jemeno konfliktą nuo 2015 metų, kai įsikišo koalicija, žuvo beveik 10 tūkst. žmonių, nurodo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), tačiau kai kurios teisių gynimo grupės sako, kad šis skaičius gali būti penkis kartus didesnis.

JT padėtį Jemene vadina didžiausia humanitarine krize pasaulyje ir nurodo, kad iki 20 mln. jemeniečių labai trūksta maisto.

Tokia padėtis ir niokojami koalicijos bombardavimo reidai piktina teisių gynimo grupes ir pasaulinius žaidėjus paskatino reikalauti užbaigti konfliktą.

Šiuo metu Saudo Arabijai ir jos de facto valdytojui sosto įpėdiniui princui Mohammedui bin Salmanui taip pat daromas vis didėjantis spaudimas dėl JAV laikraščio „The Washington Post“ skiltininko J.Khashoggi nužudymo.

J.Khashoggi, savo straipsniuose nevengdavęs kritikuoti karalystės sosto įpėdinio politikos, dingo spalio 2 dieną nuvykęs į konsulatą Stambule atsiimti dokumentų, reikalingų santuokai su sužadėtine turke.

Iš pradžių Saudo Arabija tvirtino, kad J.Khashoggi dingo išėjęs iš konsulato teritorijos. Rijadas nužudymo faktą pripažino tik tada, kai Turkijos žiniasklaida, remdamasi nutekinta žvalgybine informacija, atskleidė daugybę šiurpių šio nusikaltimo detalių, bet ir toliau neigia įtarimus, kad nužudyti žurnalistą įsakė M.bin Salmanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas