Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kebli misija Tbilisyje

Nuvykęs vizito į Ukrainą ir Gruziją JAV viceprezidentas Joe Bidenas davė atkirtį Rusijos siekiams išlaikyti savo įtaką buvusiose sovietinėse respublikose. Jis pareiškė, kad jokia šalis negali vetuoti kitos šalies pasirinkimo. Ir vis dėlto supykdyti Maskvos Vašingtonas nenori.
JAV viceprezidentas Joe Bidenas
JAV viceprezidentas Joe Bidenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Bidenas atvyko į Gruziją praėjus beveik metams po Rusijos ir Gruzijos karo ir vos kelioms savaitėms po JAV prezidento Baracko Obamos viešnagės Maskvoje, po kurios Rusijos rytinės kaimynės ne juokais susirūpino, jog šiltėjant Rusijos ir JAV santykiams jos bus paliktos nuošalyje. Tačiau Kijeve J.Bidenas pakartojo, kad Vašingtonas rems Ukrainos narystę NATO, jei tik šalis pati sieks šio tikslo. Apie pusę ukrainiečių tam nepritaria.

Tbilisyje J.Bidenas susitiks su Gruzijos prezidentu Michailu Saakašviliu, kuris neseniai užsienio spaudai pareiškė, kad Gruzijos viltys tapti NATO nare iš esmės palaidotos. Dėl to, kad jo žodžiai buvo netiksliai pacituoti, kilo nesusipratimas, tačiau esmė išlieka ta pati - Gruzija jaučiasi vis labiau nusivylusi Vakarų abejingumu.

Opozicija reikalauja permainų

Iš tikrųjų Tbilisyje JAV viceprezidento laukia nelengvas uždavinys. Mat jis turi patvirtinti Vašingtono paramą mažytei Gruzijai ir drauge pernelyg nesupykdyti Maskvos. Be to, jis reikalaus, kad Gruzijos vadovybė vykdytų demokratines reformas. Vakarai pažadėjo skirti 4,5 mlrd. dolerių pokario Gruzijai atkurti, tačiau siekdamas Europos ir naujos JAV administracijos paramos M.Saakašvilis turi įrodyti, kad grėsmės demokratijai jo šalyje nėra.

Savo ruožtu Tbilisis nori pademonstruoti, kad po karo su Rusija šalis grįžo į normalų gyvenimą: pataisytas ir pagražintas kelias iš oro uosto, iš pagrindinio sostinės prospekto dingo opozicijos palapinių miestelis

Savo ruožtu Tbilisis nori pademonstruoti, kad po karo su Rusija šalis grįžo į normalų gyvenimą: pataisytas ir pagražintas kelias iš oro uosto, iš pagrindinio sostinės prospekto dingo opozicijos palapinių miestelis. Tačiau opozicijos lyderiai, nors ir sugebėję išvesti į gatves minias žmonių, neprivertė M.Saakašvilio atsistatydinti. Susiskaldžiusi opozicija tikisi atkreipti J.Bideno dėmesį į vidaus politinę situaciją ir radikalių permainų - pirmalaikių prezidento ir parlamento rinkimų - būtinybę.

Buvusi Gruzijos parlamento pirmininkė ir viena opozicijos lyderių Nino Burdžanadzė ta proga paskelbė straipsnį britų dienraštyje "The Guardian", kuriame tvirtina, kad JAV viceprezidentas gali daug pasiekti Gruzijoje: jei JAV nenuolaidžiaus M.Saakašviliui, Gruzija grįš į tą kelią, kuris ją veda į Europos Sąjungą ir NATO. Kol kas Gruzijoje nėra nei tikros demokratijos, nei nepriklausomų teismų, nei laisvos žiniasklaidos. Vašingtonas turėtų spausti M.Saakašvilį ir jo režimą, tik tada Gruzija galėtų tapti demokratijos švyturiu Kaukaze, o to labai bijo Kremlius.

Šnipų skandalas

J.Bideno vizitą Tbilisyje lydi ir naujas šnipinėjimo skandalas: dviem Rusijos diplomatams nebuvo leista įvažiuoti į Gruziją įtarus, kad jie gali būti susiję su Rusijos specialiosiomis tarnybomis; atsakydama į tai Rusija išsiuntė iš Maskvos du Gruzijos diplomatus, tarp jų ir konsulą Zurabą Pataradzę, kuris paskelbtas nepageidaujamu asmeniu. Gruzijos žiniasklaida teigia, jog šis skandalas įvyko prieš dvi savaites, o diplomatiniai šaltiniai - kad balandį. Abi pusės sutarė neišviešinti incidento, bet nežinia kodėl kaip tik dabar jis iškilo į viešumą. Rusija teigia, jog šitaip Gruzija "nemokšiškai mėgina panaudoti šnipinėjimo manijos temą, kad parodytų aukštiems vizituotojams savo "drąsą" ir "ryžtingumą".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai