Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Keista teorija apie JAV rinkimus: J.Bidenas pasitraukė, bet jo pavardė liko biuleteniuose?

Joe Bidenui pasitraukus iš lenktynių dėl JAV prezidento posto, kai kurie internautai puolė tvirtinti, esą šis žingsnis padarytas per vėlai, o laikas, kuomet buvo galima keisti pavardes balsalapiuose, jau praėjo. Todėl, pasak jų, akivaizdu, kad rinkimus laimės Donaldas Trumpas, nes bent jau dalyje valstijų bus galima rinktis tik tarp jo ir rinkimuose nedalyvausiančio J.Bideno, apeinant Kamalą Harris.
JAV prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris
JAV prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris / „Reuters“/„Scanpix“

Gandai, esą JAV rinkimų rezultatai jau nuspręsti, netruko pasiekti ir Lietuvą.

„Valstijos, kuriose bideno vardas negali būti pašalintas ir niekas negali būti pridėtas, tai yra daugiau nei 130 rinkikų kolegijos balsų nuleista į tualetą“, – tvirtinama „Facebook“ tinklo žinutėje lietuvių kalba.

„Kad laimėti rinkimus, mažiausiai reikia surinkti 270 elektorato balsus o čia 130 praradimas iš karto dar net neprasidėjus rinkimams“, – priduriama įraše (kalba netaisyta).

123RF.com nuotr./JAV prezidento rinkimai
123RF.com nuotr./JAV prezidento rinkimai

Antros kadencijos nesieks

Apie pasitraukimą liepos pabaigoje paskelbęs J.Bidenas nurodė, kad baigs JAV prezidento kadenciją – jis pasitraukė iš būsimų rinkimų kampanijos ir priėmė sprendimą nesiekti antros prezidento kadencijos.

Tai reiškia, kad šias pareigas jis eis iki kitų metų sausio, kai bus inauguruotas naujasis JAV prezidentas.

J.Bidenas išreiškė paramą savo viceprezidentei Kamalai Harris, kuri įvardijama realia kandidate į demokratų partijos nominaciją JAV prezidento rinkimuose.

Įdomu yra tai, kad tuo metu, kai pasitraukė iš lenktynių dėl posto, net ir pats J.Bidenas nebuvo tapęs oficialiu demokratų kandidatu rinkimuose – partijos suvažiavimas dar nebuvo įvykęs, jis vyko rugpjūčio pradžioje.

Jo metu K.Harris oficialiai patvirtinta Demokratų partijos kandidate į prezidentus, gavusi didžiąją daugumą delegatų balsų virtualiame vardiniame balsavime, pranešė Demokratų nacionalinis komitetas.

„Zuma press“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris
„Zuma press“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris

Juodinimo kampanija

Po to, kai J. Bidenas pasitraukė iš varžybų dėl prezidento posto ir parėmė viceprezidentę Kamalą Harris kaip Demokratų partijos kandidatę, apie ją viešojoje erdvėje pasipylė daugybė melagienų.

Klaidinančią informaciją apie K.Harris liepos 22-ąją, kitą dieną po to, kai J.Bidenas paskelbė nebesieksiantis perrinkimo ir išreiškė paramą savo bendražygei, paskelbė viena „Facebook“ vartotoja.

Ta pačia informacija pastarosiomis dienomis dalijosi ir „Instagram“, kiti „Facebook“ (čia, čia) vartotojai.

Dalis šios informacijos nėra tiesa. Kai ką jau yra paneigusi naujienų agentūra „Reuters“. Portalas 15min pateikia tikslius faktus apie K.Harris.

Plačiau skaitykite: Gandai apie Kamalą Harris nesiliauja: abejonės dėl kilmės ir romanas su vedusiu vyru

Kituose socialinių tinklų įrašuose teigiama, neva K.Harris už grotų pasiuntė apie 2 tūkst. žmonių už nedidelius su narkotikais susijusius nusikaltimus ir nepaleido jų suėjus terminui. Taip ji esą elgėsi, kad būtų galima išnaudoti kalinius neapmokamam darbui.

Tai yra iškraipyta informacija iš tų laikų, kai K.Harris ėjo Kalifornijos generalinės prokurorės pareigas.

„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris ir Donaldas Trumpas
„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris ir Donaldas Trumpas

Kalifornijos pataisų departamento atstovas 2019 m. „San Francisco Chronicle“ nurodė, kad 2011-2016 m. dėl hašišo ir marihuanos į valstijos kalėjimus buvo pasiųsti 1 974 žmonės. Kiek iš jų buvo juodaodžių, nežinia.

Naujasis puolimas prieš K.Harris prasidėjo prieš kelias savaites, kuomet imta tvirtinti, kad dėl techninės klaidos ji jau pralaimėjo rinkimus, dar šiems neįvykus.

Toks teiginys pasklido didžiuosiuose socialiniuose tinkluose – X (buv. „Twitter“), „Instagram“ ir net „Threads“ platformoje.

Klaidinga interpretacija

JAV prezidentas J.Bidenas dar nebuvo patvirtintas Demokratų partijos kandidatu į prezidentus, kol pasitraukė iš lenktynių, todėl internete pasirodžiusios žinutės, kuriose teigiama, kad jau per vėlu išbraukti jo pavardę iš rinkimų biuletenių tam tikrose valstijose, klaidingai interpretuoja rinkimų procesą.

Tačiau dauguma valstijų reikalauja, kad partijos savo kandidatus į prezidentus pateiktų likus 60-75 dienoms iki rinkimų, kurie turėtų įvykti jau lapkričio 5 d.

Tai reiškia, kad galutinis terminas tą padaryti turėtų būti maždaug rugpjūčio vidurį, tačiau tiek ilgai laukti nereikės, mat tiek H.Harris, tiek D.Trumpas jau yra patvirtinti kandidatais.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Nepaisant to, terminas patvirtinti oficialų partijų kandidatą rinkimų biuleteniuose vis dar nepasibaigė nė vienoje iš socialinių tinklų melagienoje išvardytų valstijų.

Nėra per vėlu

Štai kokie terminai numatyti įvairiose melagienoje minimose valstijose, iki jų K.Harris dar gali būti įrašyta į balsavimo lapelius be jokių kliūčių.

Indiana: Rugsėjo 10 d. yra galutinis terminas, iki kurio šios valstijos Demokratų partijos pirmininkas turi patvirtinti partijos kandidatų į prezidentus ir viceprezidentus pavardes.

Minesota: Pagal valstijos įstatymus iki rugpjūčio 26 d. arba likus 71 dienai iki visuotinių rinkimų kiekvienos pagrindinės politinės partijos pirmininkas turi patvirtinti kandidatų į prezidentus ir viceprezidentus pavardes.

Mičiganas: čia reikalaujama, kad partijos kandidatus pateiktų per vieną darbo dieną nuo partijos suvažiavimų pabaigos. Kandidatai vėliausiai galėtų būti patvirtinti iki rugsėjo 6 d., arba likus 60 dienų iki rinkimų.

Naujoji Meksika: Pagal valstijos įstatymus, kai rinkimų biuletenyje atsiranda laisva vieta, partija turi laiko įtraukti naują kandidatą į balsalapį, bet ne vėliau kaip iki rinkimų likus 70 dienų.

123RF.com nuotr./JAV prezidento rinkimai
123RF.com nuotr./JAV prezidento rinkimai

Minesota: Oficialiai skelbiama, kad pagrindinės politinės partijos turi pateikti savo kandidatų į prezidentus ir viceprezidentus pavardes iki 2024 m. rugpjūčio 26 d.

Alabamoje pagrindinės partijos iki 2024 m. rugpjūčio 23 d. turi patvirtinti savo kandidatus į prezidentus ir viceprezidentus valstijos sekretoriate, skelbiama oficialiame valstijos atstovų pareiškime.

Ohajo valstijos sekretoriaus Franko LaRose'o biuras teigė, kad demokratai kandidatą į prezidentus turi išsirinkti iki rugsėjo 1 d.

Pensilvanija: Apygardos rinkimų taryba privalo gauti kandidatų, už kuriuos bus balsuojama, sąrašą iki rugpjūčio 27 d., arba likus 70 dienų iki rinkimų pagal valstijos įstatymus.

Teksasas: Tokiu atveju, jei kandidatas pasitraukia iki 74-osios dienos iki rinkimų, (taigi, šiuo atveju iki rugpjūčio 23 d.), partija turi galimybę pakeisti kandidatą, jei tą spėja padaryti iki rugpjūčio 26 d.

Vašingtonas: pagal valstijos įstatymus, kandidatai vėliausiai galėtų būti patvirtinti iki rugpjūčio 20 d.

15min verdiktas: melas. K.Harris jau yra patvirtinta demokratų kandidatė, o partija turi nemažai laiko, kad galėtų ją įtraukti į balsalapius įvairiose valstijose.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas