Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keliolika JAV valstijų kreipėsi į teismą dėl „TikTok“ poveikio jaunimo psichikos sveikatai

Keliolika JAV valstijų ir Kolumbijos apygarda antradienį pateikė ieškinius „TikTok“ atžvilgiu, teigdamos, kad ši populiari trumpo formato vaizdo įrašų programėlė kenkia jaunimo psichikos sveikatai, nes jos platforma sukurta taip, kad vaikams sukelia priklausomybę.
Dado Ruvic / REUTERS
Dado Ruvic / REUTERS

Ieškiniai yra susiję su nacionaliniu tyrimu dėl „TikTok“, kurį 2022 metų kovą pradėjo abiejų partijų palaikymo sulaukusi koalicija, sudaryta iš daugelio valstijų, įskaitant Kaliforniją, Kentukį ir Naująjį Džersį, generalinių prokurorų. Visi skundai buvo pateikti valstijų teismuose.

Skundų esmė – „TikTok“ algoritmas, kuris lemia tai, ką naudotojai mato platformoje. Pagal jį užpildoma pagrindinė programėlės skiltis „Jums“ turiniu, pritaikytu prie žmonių interesų.

Ieškiniuose taip pat pabrėžiami dizaino ypatumai, kurie, pasak jų, sukelia vaikų priklausomybę nuo platformos, pavyzdžiui, galimybė be galo slinkti per turinį, iššokantys pranešimai ir filtrai, padedantys sukurti naudotojams realybėje nepasiekiamą išvaizdą.

Kolumbijos apygarda savo skunde algoritmą pavadino „dopaminą sukeliančiu“ dalyku. Ji teigia, jog algoritmas buvo sukurtas taip, kad sąmoningai sukeltų priklausomybę, kad bendrovė galėtų įvilioti daug jaunų vartotojų į spąstus ir priversti juos ištisas valandas naudotis programėle.

Skunde teigiama, kad „TikTok“ tai daro žinodama, jog toks elgesys sukels „didelę psichologinę ir fiziologinę žalą“, pavyzdžiui, nerimą, depresiją, kūno dismorfinį sutrikimą ir kitas ilgalaikes problemas.

„Ji pelnosi iš to, kad į savo platformą įtraukia jaunus žmones“, – interviu sakė Kolumbijos apygardos generalinis prokuroras Brianas Schwalbas (Brajanas Švalbas).

Jis teigė, kad taip „TikTok“ gauna didžiules pajamas iš reklamos.

„Tačiau, deja, šitaip taip pat daromas neigiamas poveikis naudotojų psichikos sveikatai“, – pabrėžė jis.

„TikTok“ neleidžia jaunesniems nei 13 metų vaikams užsiregistruoti pagrindinėje programėlėje ir riboja tam tikro turinio prieinamumą jaunesniems nei 18 metų asmenims.

Tačiau Vašingtonas ir kelios kitos valstijos savo skunduose teigė, kad vaikai gali lengvai apeiti šiuos apribojimus, todėl jie gali naudotis suaugusiųjų naudojama paslauga, nepaisant bendrovės teiginių, kad jos platforma yra saugi vaikams.

Naujausių ieškinių „TikTok“ dar nepakomentavo.

„TikTok“ JAV susiduria ir su kitais iššūkiais. Pagal šiemet įsigaliojusį federalinį įstatymą „TikTok“ gali būti uždrausta veikti Jungtinėse Valstijose jau sausio viduryje, jei Kinijoje įsikūrusi patronuojančioji bendrovė „ByteDance“ neparduos platformos pirkėjui ne iš Kinijos.

Tiek „TikTok“, tiek „ByteDance“ ginčija įstatymą apeliaciniame teisme Vašingtone. Praėjusį mėnesį trijų teisėjų kolegija išklausė žodinius argumentus ir turėtų priimti sprendimą, kuris dar gali būti apskųstas JAV Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas