Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atsiėjo brangiai: Kinijoje dingo Xi Jinpingo patarėjas, žinomas ekonomistas

Šaltinių teigimu, dėl vieno iš svarbiausių Kinijos analitinių centrų žinomo ekonomisto Zhu Hengpengo pradėtas tyrimas, jis buvo sulaikytas ir nušalintas nuo pareigų po to, kai privačioje pokalbių grupėje kritikavo lyderio Xi Jinpingo vadovavimą antrai pagal dydį pasaulio ekonomikai, skelbia amerikiečių leidinys „The Wall Street Journal“.
Xi Jinpingas / CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA
Xi Jinpingas / CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Pekinui sunkiai sekasi atgaivinti vangią ekonomiką, kurią prislėgė nekilnojamojo turto nuosmukis ir vangios vartotojų bei įmonių nuotaikos, o kai kurie ekonomistai teigia, kad šiuos trūkumus dar labiau sustiprino Xi Jinpingo pastangos skatinti valstybinį sektorių, pažaboti, jo nuomone, kapitalistinį perteklių ir apsaugoti Kiniją nuo tariamų užsienio grėsmių.

Negana to, savo vadovavimo metu Kinijos prezidentas ėmėsi plataus masto kovos su kritika priemonių: dėl to buvo baudžiami kritikai tiek šalies viduje, tiek už jos ribų. Kai kurie aukšto rango asmenys, įskaitant įtakingus verslininkus ir akademikus, buvo sulaikyti, įkalinti arba priversti išvykti į tremtį.

Zhu Hengpengas, kuriam šį mėnesį sukanka 55 metai, pavasarį buvo sulaikytas po to, kai, pasak su tuo susipažinusių asmenų, privačiame grupiniame pokalbyje mobiliųjų žinučių programėlėje „WeChat“ išsakė keletą nepagarbių pastabų apie Xi Jinpingą.

Socialinių tinklų nuotrauka/Kinijos ekonomistas Zhu Hengpengas
Socialinių tinklų nuotrauka/Kinijos ekonomistas Zhu Hengpengas

Tarp jo pastabų buvo komentarų apie silpnėjančią Kinijos ekonomiką ir užslėpta Xi Jinpingo kritika, kuria buvo minimas jo mirtingumas, nurodė vienas iš leidinio šaltinių.

Deja, nepavyko nustatyti, kokie tariami pažeidimai buvo tyrimo objektas.

Nuo to laiko akademikas buvo atleistas iš pareigų Kinijos socialinių mokslų akademijos (CASS) ekonomikos institute, kur jis taip pat buvo partijos sekretoriaus pavaduotojas. Be to, jo pavardė dingo iš internetinio su prestižiniu Pekino Tsinghua universitetu susijusio analitinio centro darbuotojų sąrašo.

Zhu Hengpengas daugiau kaip du dešimtmečius patarinėjo vyriausybei dėl politikos, susijusios su ligoninių pertvarkymu ir medicininės priežiūros prieinamumu, ir tapo įtakingu šių klausimų komentatoriumi.

Vyro tyrimo statuso nepavyko nustatyti ir nebuvo aišku, ar jis turėjo teisinį atstovą. Jis neatsakė į el. paštu siųstus prašymus pakomentuoti. Niekas neatidarė durų į Pekino butą, kuris Honkongo įmonės dokumentuose nurodytas kaip jo adresas.

CASS prezidentas Gao Xiangas, vyresnysis istorikas, laikomas Xi Jinpingo lojalistu, asmeniškai vadovavo kampanijos planavimui ir vykdymui, teigiama akademijos paskelbtoje ataskaitoje. Pareigūnai turėtų būti „baimingi savo širdyse, atsargūs žodžiuose ir santūrūs veiksmuose“, – birželio mėn. vykusioje indoktrinacijos sesijoje sakė Gao Xiangas.

Vida Press nuotr./Xi Jinpingas
Vida Press nuotr./Xi Jinpingas

Paskutinis žinomas viešas Zhu Hengpengas pasirodymas įvyko balandžio pabaigoje, kai jis kalbėjo vyresnio amžiaus žmonių priežiūros pramonės konferencijoje, kurią organizavo finansinių naujienų žurnalas „Caixin“.

Jis pasiūlė, kad Kinija galėtų užpildyti pensijų sistemos finansavimo spragas, jei jauni kinai mokėtų į savo tėvų pensijas ir išleistų daugiau vyriausybės obligacijų, kol žmonės pasitikės ekonomika, teigė leidinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas