Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 25 /18:08

Kruvini protestai dėl naujų mokesčių Kenijoje: penki žmonės nušauti, dešimtys sužeistų

Kenijoje antradienį per protestus dėl siūlomų naujų mokesčių nušauti penki žmonės ir 31 sužeistas, pranešė viena nevyriausybinė organizacija.

„Gydant sužeistuosius buvo nušauti mažiausiai penki žmonės. 31 žmogus buvo sužeistas“, – sakoma Kenijos medikų asociacijos pareiškime.

Teisių gynimo grupės anksčiau antradienį pranešė, kad policijos pareigūnai šaudė į antivyriausybinių protestų dalyvius Kenijos sostinėje Nairobyje.

VIDEO: Įtampa Kenijoje: į protestuojančius šaudo policija, yra žuvusių

Tūkstančiai žmonių šioje Rytų Afrikos šalyje tęsia mitingus reikalaudami, kad įstatymų leidėjai balsuotų prieš naujus mokesčius, siūlomus prieštaringai vertinamame finansų įstatymo projekte.

Praėjusią savaitę per protestus žuvo du žmonės.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai ant žemės netoli vietos, kur šaudė policija, matė tris gulinčius kūnus. Pasak grupės „Amnesty International Kenya“, buvo daug sužeistųjų.

Įvairiuose šalies miestuose medikai įrengė skubios pagalbos laikinas prieglaudas, kurias aprūpina Kenijos gyventojai.

„Nuopolis į tironiją“

Trečioji protestų banga vyko įstatymų leidėjams balsuojant dėl finansų įstatymo projekto, kuriuo numatoma įvesti naujus mokesčius, įskaitant ekologinį mokestį, kuris padidintų tokių prekių kaip higieniniai paketai ir sauskelnės kainas.

Pasiūlymas apmokestinti duoną po kilusio visuomenės pasipiktinimo buvo pašalintas, tačiau demonstrantai vis dar ragina parlamentą nepriimti minėto įstatymo projekto.

Kenijos žmogaus teisių komisija (KHRC) antradienį pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuota, kaip pareigūnai šaudo į protestuotojus, ir pareiškė, kad jie bus patraukti atsakomybėn.

Grupė, kreipdamasi į prezidentą Williamą Ruto, „X“ rašė: „Pasaulis stebi jūsų nuopuolį į tironiją! Jūsų režimo veiksmai yra išpuolis prieš demokratiją. Visi dalyvavę šaudyme – aktyviai ar pasyviai – turi būti patraukti atsakomybėn.“

Kenijos teisininkų draugijos pirmininkė Faith Odhiambo antradienį pareiškė, kad žmonės, kurie, kaip manoma, yra policijos pareigūnai, pagrobė 50 kenijiečių, įskaitant jos asmeninį padėjėją.

Ji teigė, kad būta neteisminių egzekucijų, policijos pareigūnų įvykdytų pagrobimų, kankinimų, kai kurie žmonės, anot F. Odhiambo, kelias dienas buvo laikomi be ryšio su visuomene.

Pasak pilietinės visuomenės grupių, kai kurie iš dingusiųjų yra tie, kurie dalyvavo demonstracijose, ir prieš antradienio protestus buvo išvežti iš savo namų, darboviečių ir viešųjų erdvių.

Policijos pareigūnai neatsiliepė į žurnalistų skambučius.

Kenijos parlamento pirmininkas Mosesas Wetangula antradienį nurodė policijos generaliniam inspektoriui pateikti informaciją apie asmenų, kuriuos, opozicijos teigimu, pagrobė policija, buvimo vietą.

W.Ruto, išvykęs į Afrikos Sąjungos posėdį už sostinės ribų, sekmadienį sakė, kad didžiuojasi jaunimu, kuris atėjo atlikti savo demokratinės pareigos, ir teigė, kad su jaunimu aptars jiems rūpimus klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius