Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 06 /11:17

Kiek tiesos V.Putino žodžiuose, kad J.Prigožino lėktuvą pražudė granata

Praėjus pusantro mėnesio po lėktuvo katastrofos, kuri nusinešė privačios samdinių kariuomenės „Wagner“ vadovybės gyvybes, Rusijos valdžios institucijos pagaliau išsakė pirmąją oficialią įvykio versiją. Tai padarė pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Valdajaus klubo forume. Jo teigimu, aukų kūnuose buvo rasta granatų nuolaužų.
Ramzanas Kadyrovas, Jevgenijus Prigožinas, Vladimiras Putinas
Ramzanas Kadyrovas, Jevgenijus Prigožinas, Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Vladimiras Putinas taip pat užsiminė, kad žuvusieji galėjo būti apsvaigę nuo alkoholio ar narkotikų, skelbia nepriklausomas portalas „Agenstvo“. Oficiali versija sutapo su versija, kurią kitą dieną po lėktuvo katastrofos Tverės srityje išsakė provyriausybiniai leidiniai „Maš“ ir „Moskovskij komsomolec“.

„Tyrimų komiteto vadovas neseniai pranešė. Lėktuvo katastrofoje žuvusiųjų kūnuose rasta rankinės granatos fragmentų, išorinio poveikio lėktuvui nebuvo. Tai jau nustatytas faktas, Rusijos Federacijos Tyrimų komiteto atliktos ekspertizės rezultatas“, – sakė V.Putinas.

VIDEO: V.Putinas: J.Prigožino lėktuvo katastrofos aukų palaikuose rasta sprogmenų pėdsakų

Klausia dėl narkotikų ir alkoholio

Jis pridūrė, kad nebuvo atliktas joks tyrimas dėl alkoholio ar narkotikų kiekio mirusiojo kraujyje. „Nors žinome, kad po garsiųjų įvykių Sankt Peterburgo įmonėje FSB rado ne tik 10 mlrd. rublių grynaisiais, bet ir 5 kg kokaino. Bet dar kartą kartoju, kad, mano nuomone, tokį tyrimą būtų reikėję atlikti“, – sakė V.Putinas.

Versiją apie granatos sprogimą lėktuve pirmą kartą iškėlė provyriausybinis „Telegram“ kanalas „Maš“, praėjus mažiau nei parai po verslo lėktuvo katastrofos. Pasak jų, lėktuvo katastrofos vietoje buvo rasta ginklų, šaudmenų ir granatų. „Dėl šio radinio tyrime atsirado dar viena neprioritetinė avarijos versija – „neatsargus elgesys su šaudmenimis“, – rašė „Maš“.

„Moskovskij komsomolec“ po pusantros valandos išspausdino straipsnį su antrašte „Diskusijų įkarštyje sprogo granata“: konflikto J.Prigožino lėktuve versija“. Publikacijoje Oro gynybos pajėgų muziejaus direktorius ir Rusijos žiniasklaidos propagandos ekspertas Jurijus Knutovas siūlė: „Galbūt karštos diskusijos įkarštyje kažkas numetė granatą, žiedas iškrito ir įvyko sprogimas“.

Tą pačią dieną Sankt Peterburgo leidinys „Fontanka“ pranešė, kad J.Prigožino biure Sankt Peterburge rasta penki kilogramai „baltų miltelių“. Po kelių valandų, kai pranešimą citavo didžioji Rusijos žiniasklaida, publikacija dingo iš leidinio interneto svetainės. „Telegram“ kanalai, susiję su „Wagner“, pranešė, kad miltelių rasta ne J.Prigožino biure ir kad paketuose buvo ne narkotikai, o skalbimo milteliai.

Kariniai ekspertai iškart po katastrofos kalbėjo apie dvi įvykio versijas: raketos pataikymas ir vidinis sprogimas. Preliminariu JAV žvalgybos vertinimu, kurį cituoja „The Wall Street Journal“, J.Prigožino lėktuvo katastrofą greičiausiai sukėlė sabotažas orlaivyje. Tą patį nurodė ir lėktuvo katastrofos vaizdo įrašai, kuriuos analizavo aviacijos ekspertai. Dienraščio „The New York Times“ šaltiniai tarp Amerikos ir Europos pareigūnų teigė, kad Vladimiras Putinas galėjo užsakyti pasikėsinimą į J.Prigožiną.

JAV Karo tyrimų institutas: keistas paaiškinimas, kad nukreiptų kaltę nuo Kremliaus

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas Afrikoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas Afrikoje

JAV Karo tyrimų institutas (ISW) savo kasdienėje apžvalgoje sako, kad V.Putinas pateikė keistą paaiškinimą dėl „Wagner Group“ lyderio Jevgenijaus Prigožino mirties, kad nukreiptų kaltę nuo Kremliaus.

„V.Putinas pareiškė, kad Rusijos tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas jį informavo, jog tyrimo metu J.Prigožino lėktuve buvusių aukų kūnuose rasta granatų nuolaužų, o tai leidžia manyti, kad granatos sprogo lėktuvo viduje. Tyrimų komitetas viešai pranešė tik tiek, kad žuvo visi 10 lėktuve buvusių žmonių“, – tvirtina ISW.

„V.Putinas taip pat pabrėžė, kad tyrimas atmetė išorinius veiksnius, galėjusius sukelti lėktuvo katastrofą, ir užsiminė, kad lėktuvo katastrofos aukos galėjo lėktuve vartoti alkoholį ar narkotikus, kurie galėjo lemti neatsargų elgesį su granatomis (kurios, kaip spėjama, lėktuve buvo dėl nepaaiškinamos priežasties)“, – pasakoja JAV Karo tyrimų institutas.

Anot JAV karo analitikų, keistas V.Putino paaiškinimas dėl lėktuvo katastrofos greičiausiai yra bandymas apkaltinti J.Prigožiną dėl savo ir bendražygių žūties ir dar labiau sugėdinti jį tarp likusių šalininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas