Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kilus maištui Rusijoje, Sirija „Wagner“ kovotojus įspraudė į kampą

Birželio pabaigoje, kai privačios karinės grupuotės „Wagner“ samdiniai, bandydami sukilti, ėmė veržtis į Maskvą, Sirijos valdžios institucijos ir Rusijos kariuomenės vadai ėmėsi skubių priemonių prieš vietos „Wagner“ agentus, kad sukilimas neišplistų, naujienų agentūrai „Reuters“ tvirtino šeši su tuo susipažinę šaltiniai.
„Wagner“ kariai Rostove prie Dono
„Wagner“ kovotojas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anot pašnekovų, tarp kurių yra Sirijos saugumo tarnybos pareigūnų, anksčiau nebuvo pranešta, kad, kilus suirutei Rusijoje, pradėti blokuoti telefono ryšiai, į Rusijos karinę bazę iškviesta apie tuzinas „Wagner“ vadų ir samdomiems kovotojams buvo įsakyta pasirašyti naujas sutartis su Rusijos gynybos ministerija arba nedelsiant palikti Siriją.

Naujienų agentūros teigimu, šios priemonės parodė, kad Sirijos valdžia greitai ėmėsi veiksmų samdinių pajėgoms sutramdyti, nes nerimavo, jog jos pagrindinė karinė partnerė Rusija yra išsiblaškiusi dėl įvykių namuose.

„Wagner“ vaidmuo Sirijoje – toks, kokį pajėgos vaidino anksčiau, – pasiekė galą, – agentūrai „Reuters“ sakė Stambule įsikūrusios nepriklausomos tyrimų grupės „Omran Center for Strategic Studies“ tyrėjas Nawaras Shabanas. – Atsižvelgiant į įvykius, jų santykiai su Sirijos gynybos ministerija baigėsi“.

Nors Damaskas viešai nekomentavo birželio 23-24 d. įvykusio „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino surengto maišto Rusijoje, aukšto rango Sirijos gvardijos karininkas tvirtino, kad Sirijos kariuomenės ir žvalgybos pareigūnai, stebėdami įvykių eigą, privačiai išreiškė susirūpinimą, jog maištas gali sužlugdyti Rusijos karinį buvimą, kuriuo jie taip ilgai rėmėsi.

Rusija savo karines antžemines ir oro pajėgas Sirijoje dislokavo 2015-aisiais, siekdama padėdti prezidentui Basharui al Assadui įveikti jį nuversti ketinančius sukilėlius.

Nuo to laiko „Wagner“ grupuotė dalyvavo kovinėse misijose Sirijoje ir saugojo naftos įrenginius, o apie pirmuosius įtariamus „Wagner“ žūties atvejus ten pranešta dar 2015 m.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Basharas al Assadas ir Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Basharas al Assadas ir Vladimiras Putinas

Daugelį metų Maskva neigė bet kokias sąsajas su „Wagner“, tačiau ši grupuotė atliko labai viešą vaidmenį Rusijos kare Ukrainoje. Negana to, praėjus kelioms dienoms po maišto Rusijos lyderis Vladimiras Putinas pareiškė, kad „Wagner“ pajėgos buvo finansuojamos iš valstybės biudžeto.

Prigožinui paskelbus apie savo sukilimą, grupė Rusijos kariškių buvo skubiai išsiųsta į Siriją, kad padėtų ten perimti vadovavimą „Wagner“ pajėgoms, teigia Damaskui artimas regioninis karinis šaltinis ir du apie įvykius žinantys sirų šaltiniai, kurie daugiau detalių nepateikė.

Sirijos karinė žvalgyba, prasidėjus „Wagner“ maištui Rusijoje, nutraukė fiksuotojo ryšio ir interneto ryšį tose teritorijose, kuriose jos buvo dislokuotos, kad jos negalėtų bendrauti nei tarpusavyje, nei su „Wagner“ kariais Rusijoje, agentūrai sakė trys neįvardinti šaltiniai.

Pranešama, kad birželio 24 d. nuo pat ryto Sirijos karinė žvalgyba ir Rusijos gynybos pareigūnai glaudžiai koordinavo veiksmus, kad izoliuotų ir kontroliuotų „Wagner“ kovotojus.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos ir Turkijos karinė įranga Sirijoje
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos ir Turkijos karinė įranga Sirijoje

Pasak Respublikos gvardijos karininko ir vieno iš Sirijos šaltinių, informuotų apie įvykius, maždaug tuzinas „Wagner“ pareigūnų, dislokuotų Sirijos centrinėje Homso provincijoje ir kitose vietovėse, buvo iškviesti į Rusijos operatyvinę bazę Hmeimime, vakarinėje Latakijos provincijoje.

Karininkas pabrėžė, kad tai įvyko „ankstyvoje maišto stadijoje“.

„Wagner“ kovotojams Sirijoje buvo pasiūlyta pasirašyti naujas sutartis, pagal kurias jie taptų tiesiogiai atskaitingi Rusijos gynybos ministerijai. To pasekoje, buvo sumažintas ir jų darbo užmokestis, pranešė „Reuters“ šaltiniai.

Tie, kurie nesutiko su sąlygomis, buvo išskraidinti Rusijos lėktuvais „Iljušin“. Vieno iš šaltinių tvirtinimu, jų buvo „dešimtys“, o tai nustebino Sirijos pareigūnus.

Birželio 25-27 d. „Flightradar24“ skrydžio sekimo duomenys rodo, kad mažiausiai tris kartus Rusijos lėktuvas „Ilyushin" skrido iš Latakijos (Sirija) į Bamaką, Vakarų Afrikos valstybės Malio sostinę, kur „Wagner“ taip pat vykdo veiklą.

Agentūra „Reuters“ pažymėjo, jog negalėjo nustatyti, ar šiuose skrydžiuose dalyvavo „Wagner“ darbuotojai.

„AP“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai Malyje
„AP“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai Malyje

Pasak Sirijos analitikų ir į pensiją išėjusio Sirijos karininko, kuriam gerai žinoma „Wagner“ veikla, praėjusiais metais „Wagner“ iš Sirijos jau išvedė daug patyrusių rusų kovotojų, kad šie prisijungtų prie karo Ukrainoje.

Manoma, jog „Wagner“ pajėgos Sirijoje saugojo naftos telkinius, o Vakarų pareigūnai teigia, kad "Wagner" grupuotė yra susijusi su bendrove „Evro Polis“, kuri pelnosi iš šio turto. Europos Sąjunga šiai įmonei 2021 m. įvedė sankcijas.

Skirtingai nuo kitų „Wagner“ operacijų Afrikoje, kur jos buvimas yra didesnis ir nėra pavaldus Rusijos kariuomenei, jos vaidmuo Sirijos kare iš pradžių buvo nelabai pastebimas. Išsami informacija apie „Wagner“ pajėgų dislokavimą Sirijoje pasirodė palaipsniui: ypač po 2008 m., kai šimtai „Wagner“ kovotojų žuvo per susidūrimą su JAV pajėgomis netoli Sirijos Deir al Zoro miesto,.

Sirijos pirmajai damai, Asmaai al-Assad, atvykus į Rusiją, vienas žurnalistas jos klausė, ar ji nesibaimo lankytis Maskvoje pastarųjų įvykių kontekste.

„Mūsų draugai rusai nedvejojo, kai stovėjo kartu su mumis mūsų kare. Taigi mes nedvejojome ir nedvejosime stovėti kartu su jais jų kare“, – atsakė moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas