Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinai masiškai iš provincijų kraustosi į miestus, šie virsta milžiniškais lūšnynais

Tai yra didžiausia migracija žmonijos istorijoje: kinai taip greitai kraustosi į miestus, kad iki 2030 metų kas aštuntas pasaulio gyventojas bus Kinijos didmiesčio gyventojas, rašo „The Atlantic Cities“.
Žmonės Pekine
Žmonės Pekine / Bertos Tilmantaitės nuotr.

Toks antplūdis kuria didžiausią pasaulio lūšnynų gyventojų bendruomenę. Šiuo metu Kinijoje yra 220 mln. imigrantų darbuotojų. Jiems negalima Kinijoje įsigyti nekilnojamo turto ar leisti vaikų į valstybės mokyklą. Dėl to jie yra tik antrarūšiai gyventojai, įsikūrę purvinuose priemiesčiuose, butuose, kur nėra šildymo žiemą ir vėsaus oro vasarą. Jie gyvena bendruomenėse, kurios dalijasi viešaisiais tualetais.

Kiti gyvena miestų rūsiuose. Jie nuomuojasi nevėdinamus kambarius ir miega pamainomis, nes neužtenka lovų. Kai kurie miega bendrabučiuose netoli darbo arba stovyklauja prie pat darbo vietos.

„Taisyklės jiems yra nepalankios“, – sakė Tomas Milleris, knygos „Istorija už didžiausios migracijos žmonijos istorijoje“ autorius.

Kinijoje jis gyvena jau 10 metų. Jis aplankė 85 Kinijos miestus. Jo knygoje pasakojama apie urbanizaciją, jos poveikį miestams.

T.Milleris pasakoja, kad miestuose nebeužtenka erdvės, stringa eismas, didelis užterštumas. Be to, miestai yra tiesiog bjaurūs.

Iš dalies jis kaltina Sovietų Sąjungą, garbinusią didelius pastatus, kad žmonės jaustųsi maži ir menki, o Kinijos miestai mėgdžioja Pekino monumentus.

„Komunistai nejaučia nostalgijos“, – aiškino T.Milleris. Tai reiškia, kad senovės paveldą jiems nėra svarbu išsaugoti.

„Viskas sukasi tik apie ateities kūrimą. Komunistinio miesto pagrindinis tikslas – funkcionalumas“, – sakė T.Milleris.

Tačiau Kinijos miestai sukurti laikams, kai kinai be darbo daugiau niekur neidavo.

„Esant kapitalistinei sistemai, kai žmonės perka ir juda, šis modelis nebetinka“, – sakė T.Milleris. Auganti Kinijos vidurinioji klasė nori pasižiūrėti į vitrinas, nusipirkti BMW, pasivažinėti aplink.

Ir miestai tik auga. Tokie miestai kaip Čongčingas traukia ūkininkus. Skaičiuojama, kad iki 2020 metų šio miesto gyventojų skaičius išaugs dvigubai iki 20 mln.

„Tai yra blogai žmonėms, neturintiems įgūdžių dirbti mieste. Jei aš būčiau ūkininkas... Aš apsigyvenu daugiabučiame name, kur nėra vietos vištoms laikyti, ir aš neturiu jokių šansų gauti darbo, nes esu neprisitaikęs gyventi mieste. Kuriasi didelė bendruomenė žmonių, kurie nefunkcionuos visuomenėje“, – sakė T.Milleris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito