Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinija antrą dieną iš eilės pasiuntė karinius laivus ir orlaivius link Taivano

Kinija penktadienį antrą dieną iš eilės pasiuntė karinius laivus ir orlaivius link Taivano po to, kai salos prezidentė Tsai Ing-wen supykdė Pekiną susitikusi su JAV Atstovų Rūmų pirmininku Kevinu McCarthy, pranešė Taipėjus.
Temos: 2 Kinija Taivanas

Taivano nacionalinė gynybos ministerija pranešė, kad trys Kinijos kariniai laivai plaukiojo aplink salą, o naikintuvas ir priešlaivinis sraigtasparnis kirto salos oro gynybos identifikavimo zoną (ADIZ).

Trečiadienį Pekino lėktuvnešis „Shandong“, vienas iš dviejų Kinijos karinio jūrų laivyno lėktuvnešių, plaukdamas į vakarinę Ramiojo vandenyno dalį praplaukė pro Taivano pietrytinius vandenis. Tai įvyko likus kelioms valandoms iki Tsai Ing-wen susitikimo su K.McCarthy Kalifornijoje.

Pekinas, laikantis Taivaną savo dalimi, ne kartą buvo perspėjęs dėl šio susitikimo ir ketvirtadienį dar kartą pakartojo, kad imsis itin griežtų priemonių šalies suverenitetui apsaugoti.

Tsai Ing-wen, prieš išvykdama iš Los Andželo, kur sustojo grįždama iš Lotynų Amerikos, žurnalistams teigė, kad jos vyriausybė yra įsipareigojusi užtikrinti laisvą ir demokratinį Taivano žmonių gyvenimo būdą.

„Taip pat tikimės dėti visas pastangas, kad išlaikytume taiką ir stabilumą tarp abiejų pusių“, – pridūrė ji.

Praėjusį rugpjūtį Kinija aplink Taivaną dislokavo karo laivus, raketas ir naikintuvus, taip pademonstruodama savo jėgą po to, kai Taipėjuje apsilankė K. McCarthy pirmtakė demokratė Nancy Pelosi.

Kol kas Pekino reakcija į Tsai Ing-wen ir K.McCarthy susitikimą buvo gerokai menkesnė, tačiau Taivanas vis dar išlieka budrus.

Taivano premjeras Chen Chien-jenas penktadienį pareiškė, kad taivaniečių gynybos ir saugumo agentūros atidžiai stebi įvykius, paragino visuomenę išlikti ramią.

Ketvirtadienį Gynybos ministerija pranešė, kad Taivano sąsiauryje buvo aptikti trys kariniai laivai, o vienas kinų karinių jūrų pajėgų sraigtasparnis kirto ADIZ.

JAV paragino Kiniją nutraukti karinį, diplomatinį ir ekonominį spaudimą Taivanui ir imtis prasmingos diplomatijos.

„Esame pasiryžę ir toliau palaikyti atvirus ryšių kanalus, kad išvengtume bet kokio nesusipratimo pavojaus“, – žurnalistams sakė JAV valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis.

VIDEO: Nors Kinija pradėjo patruliuot Taivano vandenyse, Taipėjus stengiasi „užkirsti kelią Pekino kišimuisi“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi