Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija: B. al Assado vizitas pakels dvišalius ryšius į naują lygį

Kinija ketvirtadienį pareiškė, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) vizitas pakels dvišalius ryšius į naują lygį.
via REUTERS-Scanpix nuotr.
via REUTERS-Scanpix nuotr.

„Tikime, kad prezidento Basharo al Assado vizitas dar labiau sustiprins abiejų šalių tarpusavio politinį pasitikėjimą ir bendradarbiavimą įvairiose srityse, o dvišaliai ryšiai pakils į naują lygį“, – per reguliarią spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning.

B. al Asadas anksčiau ketvirtadienį atvyko į rytinį Hangdžou miestą, kur šeštadienį dalyvaus Azijos žaidynių atidarymo ceremonijoje.

Tai antrasis Sirijos vadovo vizitas Kinijoje.

„Kiniją ir Siriją sieja tradicinė ir gili draugystė“, – sakė Mao Ning ir pridūrė, kad Sirija buvo viena pirmųjų arabų šalių, užmezgusių diplomatinius santykius su Kinija.

„Nuo diplomatinių santykių užmezgimo prieš 67 metus Kinijos ir Sirijos santykiai vystėsi sveikai ir stabiliai“, – tvirtino ji.

Atstovė sakė, kad B. al Assadas „taip pat teikia didelę reikšmę Kinijos ir Sirijos santykių plėtojimui“.

„Prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) ir kiti Kinijos vadovai susitiks su juo, kad pasikeistų išsamiomis nuomonėmis apie dvišalius santykius ir visiems rūpimus klausimus“, – pridūrė ji.

Savo pirmąją per beveik du dešimtmečius oficialią kelionę į Kiniją pradėjęs Sirijos vadovas ilgametės sąjungininkės ketina prašyti finansinės paramos, reikalingos padėti atstatyti nuniokotą šalį.

Nuo 2011 metų, kai Sirijoje prasidėjo infrastruktūrą ir pramonę sužlugdęs pilietinis karas, per kurį žuvo daugiau kaip pusė milijono žmonių, o milijonai buvo priversti palikti savo namus, B. al Assadas mažai kur lankėsi už Artimųjų Rytų ribų.

Jo vizitas taip pat žymi dar vieną atvejį, kuomet Pekinas solidarizuojasi su Vakarų pasaulio pasmerktais lyderiais. Šiemet Kinijoje lankėsi Venesuelos vadovas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras), Irano prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) ir aukščiausio rango Rusijos pareigūnai.

Sirijos prezidento „Air China“ oro linijų lėktuvą Hangdžou pasitiko džiugi muzika ir eilės spalvingais kostiumais vilkinčių artistų, aplink plevėsavo Kinijos ir Sirijos vėliavos, rodė kinų valstybinio transliuotojo CCTV filmuota medžiaga.

Jis ir kiti užsienio šalių vadovai Hangdžou mieste susitiks su šalies prezidentu Xi Jinpingu, pranešė CCTV.

Sirijos prezidentūra nurodė, kad B. al Assadas, Kinijoje paskutinį kartą oficialiai viešėjęs 2004 metais, taip pat vyks į šalies sostinę Pekiną.

Kinija jau seniai teikia Damaskui diplomatinę paramą, ypač Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, kurioje yra nuolatinė narė. Pastaraisiais metais taip pat įvyko abiejų šalių pareigūnų vizitų.

„Šis vizitas atspindi svarbų diplomatinės izoliacijos ir Sirijai primestos politinės apgulties lūžį“, – naujienų agentūrai AFP sakė Damaske gyvenantis politologas Oussama Dannoura (Usama Danura).

„Kinija laužo Vakarų tabu, kurie neleidžia daugeliui valstybių bendrauti su šalimis, kurias Vašingtonas laiko izoliuotomis“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito