Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
05 21 /20:19

Kinija pasmerkė Lai Ching-te inauguracinę kalbą ir pagrasino atsakomosiomis priemonėmis

Kinija antradienį pasmerkė naujojo Taivano prezidento Lai Ching-te (Lai Čingtės) inauguracinę kalbą kaip pasisakymą už Taivano nepriklausomybę ir perspėjo, kad imsis atsakomųjų priemonių.
Taivano prezidento inauguracija vyko. / Johannes Neudecker / dpa/picture-alliance
Taivano prezidento inauguracija vyko. / Johannes Neudecker / dpa/picture-alliance

Anksčiau Pekinas pareiškė, kad pateikė skundą Jungtinėms Valstijoms dėl to, kad valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pasveikino Lai Ching-te ir išreiškė viltį, kad Vašingtonas ir Taibėjus stiprins ryšius ir palaikys taiką bei stabilumą Taivane. 

Kinija laiko Taivaną savo teritorijos dalimi ir seniai grasina panaudoti jėgą jam susigrąžinti.

Lai Ching-te, kurio inauguracija įvyko pirmadienį, Pekinas vadina pavojingu separatistu.

Lai Ching-te paskelbė, kad „prasidėjo šlovinga Taivano demokratijos era“, ir padėkojo piliečiams už tai, kad jie nepasiduoda „išorės jėgoms [ir] ryžtingai gina demokratiją“.

„Vakardienos kalbą (...) galima pavadinti atviru pasisakymu už Taivano nepriklausomybę“, – sakoma vėlų antradienio vakarą paskelbtame Pekino Taivano reikalų biuro pareiškime.

„[Kinija] turi imtis atsakomųjų priemonių ir nubausti DPP [Demokratinės pažangos partijos] pareigūnus už sąmokslą su išorės jėgomis vykdant nepriklausomybės provokacijas“, – priduriama jame. 

Pareiškime, kuris priskiriamas Taivano reikalų biuro atstovui spaudai Chen Binhua (Čen Binhua), nenurodyta, kokių atsakomųjų priemonių Pekinas imsis.

Kinijos kariniai lėktuvai ir laivai beveik kasdien budi aplink salą, tačiau pastarosiomis dienomis jų skaičius smarkiai nepadidėjo.

„Norėčiau pabrėžti, kad nesvarbu, ką [Lai Ching-te] sako ir kaip sako, tai nepakeis statuso ir fakto, kad Taivanas yra Kinijos dalis (...) Visiškas tėvynės susivienijimas turi būti pasiektas ir tikrai gali būti įgyvendintas“, – priduriama Chen Binhua pareiškime.

Antradienį Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) taip pat pareiškė, kad Taivano „separatistai bus prikalti prie gėdos stulpo istorijoje“, sakoma ministerijos paskelbtame pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas