Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinija pateikė naują klimato veiksmų planą

Kinija, daugiausiai šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) išleidžianti šalis, ketvirtadienį atnaujino savo išlakų mažinimo planą ir dabar tikisi, kad taršos pikas bus pasiektas iki 2030 metų, sakoma klimato kaitos klausimams skirtame Jungtinių Tautų tinklalapyje paskelbtame pranešime.
Šiluminė elektrinė Kinijoje
Šiluminė elektrinė Kinijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pekino naujas planas buvo pateiktas Jungtinėms Tautoms kelios dienos prieš Škotijoje prasidedant klimato konferencijai COP26. Dokumente taip pat patvirtinami Kinijos planai iki 2060 metų tapti klimatui neutralia ir sumažinti per metus išmetamų ŠESD kiekį daugiau kaip kaip 65 procentais.

Kinija, išmetanti daugiau kaip ketvirtadalį visų žmonijos veiklos generuojamų ŠESD, pernai paskelbė planuojanti tapti klimatui neutralia apytikriai 2060 metais.

2015 metų Paryžiaus sutartį pasirašiusios šalys turi kas penkerius metus metus teikti naujus ŠESD išlakų mažinimo planus – Nacionaliniu lygiu nustatytus įpareigojimus (angl. Nationally Determined Contributions, NDC), kaskart prisiimdamos naujų ambicingų siekių.

Kinija buvo viena iš svarbiausių šalių, vengusių atnaujinti savo įsipareigojimus mažinti išmetamų ŠESD kiekius. Tačiau naujausi Pekino įsipareigojimai gali padėti suteikti teigiamą postūmį sekmadienį Glazge prasidedančiai COP26.

JT atkreipė dėmesį, jog norint įgyvendinti ambicingiausią Paryžiaus sutarties uždavinį – kad pasaulio klimatas iki šio šimtmečio pabaigos atšiltų ne daugiau kaip 1,5 Celsijaus laipsnio, palyginus su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos – šalys turi iki 2030 metų ŠESD išlakas sumažinti beveik perpus.

Šią savaitę paskelbtoje ataskaitoje sakoma, kad vėliausi šalių pateikti planai, tarp kurių dar nebuvo atnaujintų Kinijos įsipareigojimų, vestų mūsų planetą į atšilimą 2,7 laipsnio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas