Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinija pripažįsta, kad ekonomika susiduria su naujomis problemomis, žada sprendimą

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) ir kiti aukščiausio rango šalies politikai ketvirtadienį pripažino, kad antra pagal dydį pasaulio ekonomika susiduria su naujomis problemomis, ir pažadėjo išspręsti užsitęsusią būsto sektoriaus krizę.
Pasaulio naujienos - 2024 m. rugsėjo 25 d. / Xu Yu / ZUMAPRESS.com
Pasaulio naujienos - 2024 m. rugsėjo 25 d. / Xu Yu / ZUMAPRESS.com
Temos: 2 Kinija Ekonomika

Šią savaitę Pekinas pristatė daugybę priemonių, siekdamas atgaivinti sunkumų patiriančią ekonomiką, iš kurios šiais metais tikimasi 5 proc. augimo. Analitikai teigia, kad šis tikslas yra optimistinis.

Ketvirtadienį valdančioji Komunistų partija sušaukė savo aukščiausios institucijos – Politinio biuro – posėdį, kad, kaip teigiama, išanalizuotų ir išnagrinėtų dabartinę ekonominę padėtį.

Po susitikimo, kuriame dalyvavo ir Xi Jinpingas, naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė: „Susidarė kai kurios naujos situacijos ir problemos, susijusios su dabartiniu ekonomikos veikimu.“

„Turime visapusiškai, objektyviai ir ramiai vertinti dabartinę ekonominę padėtį, atvirai spręsti sunkumus ir stiprinti pasitikėjimą“, – nurodoma pranešime.

Jame teigiama, kad Politinio biuro nariai sutarė, jog reikia dar labiau sutelkti dėmesį į politikos priemones, kuriomis siekiama pakelti ekonomiką.

Jie taip pat pažadėjo reaguoti į žmonių susirūpinimą dėl ekonominių sunkumų.

Pekinas „pakoreguos būsto pirkimo apribojimo politiką, sumažins esamų paskolų palūkanų normas (...) ir skatins naujo nekilnojamojo turto plėtros modelio kūrimą“, skelbė „Xinhua“.

Ketvirtadienio pranešimas rodo, kad tokia parama gali būti suteikta, teigė Julianas Evansas-Pritchardas (Džulijanas Evensas-Pritčardas), ekonominių tyrimų kompanijos „Capital Economics“ vyriausiasis ekonomistas Kinijai.

„Tačiau trūksta konkrečios informacijos, todėl šiuo metu sunku spręsti apie papildomos fiskalinės paramos mastą“, – sakė jis.

Investuotojų džiaugsmas

Ketvirtadienį vyriausybė taip pat pažadėjo gerinti pagyvenusių ir jaunų žmonių priežiūrą ir skatinti darbo vietų kūrimą, ypač jaunimui.

„Turime remti ir reguliuoti visuomenės jėgas plėtodami pagyvenusių žmonių ir vaikų priežiūros pramonę ir skirti daug dėmesio gimstamumo rėmimo politikos sistemos tobulinimui“, – pranešė „Xinhua“.

Tuo tarpu agentūra „Bloomberg“ nurodė, kad pareigūnai svarsto galimybę į didžiuosius šalies valstybinius bankus investuoti daugiau kaip 140 mlrd. dolerių (125,6 mlrd. eurų) – tai būtų pirmoji didelė tokio pobūdžio kapitalo injekcija nuo 2008 metų pasaulinės finansų krizės.

Investuotojai palankiai įvertino šios savaitės pranešimus.

Tačiau analitikai įspėja, kad norint šiais metais pasiekti 5 proc. augimo tikslą, reikia įdėti daugiau darbo.

Pastarojo meto ekonominiai duomenys nuviliantys: antrojo ketvirčio ekonomikos augimas buvo mažesnis nei tikėtasi – 4,7 procento.

Praėjusią savaitę paskelbtais oficialiais duomenimis, rugpjūtį jaunimo nedarbas išaugo iki 18,8 proc. – aukščiausio lygio šiais metais.

Pasak „JP Morgan Asset Management“ pasaulinės rinkos stratego Chaoping Zhu (Čaoping Džu), naujai paskelbtos skatinamosios priemonės yra „perėjimas prie agresyvesnės švelninimo pozicijos, atsižvelgiant į nuolatinį silpną vidaus ekonomikos augimą“.

„Skubos jausmas gali įtikinti investuotojus, kad bus teikiama didesnė politinė parama“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas