Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinija: tarpžemyninių raketų paleidimas yra įprastas, branduolinė politika nesikeičia

Kinija ketvirtadienį pareiškė, kad jos atliktas tarpžemyninės balistinės raketos (ICBM) bandymas buvo „teisėtas ir įprastas“, ir kad ji nepakeitė savo branduolinės politikos.
Kinija: tarpžemyninių raketų paleidimas yra įprastas / HANDOUT / AFP
Kinija: tarpžemyninių raketų paleidimas yra įprastas / HANDOUT / AFP

Naujausias ICBM paleidimas sukėlė regiono valstybių pasipiktinimą.

„ICBM paleidimas skirtas mūsų ginklų ir apmokymo efektyvumui išbandyti. Tai teisėta ir įprasta karinių mokymų priemonė“, – spaudos konferencijoje Pekine sakė Gynybos ministerijos atstovas Zhang Xiaogangas (Džang Siaogangas).

„Kinijos branduolinė politika yra labai stabili, nuosekli ir nuspėjama. Griežtai laikomės branduolinės politikos nenaudoti branduolinių ginklų pirmiems ir vykdome savigynos branduolinę strategiją“, – teigė atstovas.

Jis sakė, kad Kinija nesiekia ginklavimosi varžybų ir „pažadėjo nenaudoti branduolinių ginklų ir negrasinti jų panaudoti prieš nebranduolines valstybes ar zonas be ginklų“.

„Kinija ir toliau išlaikys savo branduolinius pajėgumus minimaliu lygiu, reikalingu nacionaliniam saugumui užtikrinti“, – teigė Zhang Xiaogangas.

Kinija apie retą ICBM bandymą – pirmąjį per keturis dešimtmečius – paskelbė trečiadienį ir teigė, kad raketos kovinė galvutė buvo netikra.

Prancūzijos Polinezija pranešė, kad raketa nukrito netoli jos išskirtinės ekonominės zonos. Prancūzija nurodė, kad Pekinas iš anksto informavo Paryžių apie raketos paleidimą.

Tačiau Japonija tvirtino, kad ji nebuvo iš anksto įspėta. Australija teigė sieksianti paaiškinimo, o Naujoji Zelandija pavadino raketos paleidimą „nepageidaujamu ir nerimą keliančiu“ įvykiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas