Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija užsipuolė D.Trumpą dėl „šiurkštaus kišimosi“ į Honkongo reikalus

Kinija antradienį užsipuolė JAV prezidentą Donaldą Trumpą dėl „šiurkštaus kišimosi“ į Honkongo reikalus, amerikiečių lyderiui pareiškus, kad į miesto parlamentą išvakarėse įsiveržę protestuotojai siekia demokratijos šiam tarptautiniam finansų centrui.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas pirmadienį komentuodamas protestus Honkonge pareiškė, kad demonstrantai „ieško demokratijos“ ir kad vis dėlto „kai kurios vyriausybės nenori demokratijos“.

„Smerkiame ir griežtai nepritariame atitinkamos šalies šiurkščiam kišimuisi į Honkongo reikalus ir Kinijos vidaus reikalus“, – eilinėje spaudos konferencijoje kalbėjo Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas.

VIDEO: Honkonge protestuotojai susirėmė su policija

Jis pridūrė, kad Kinija perspėja „atitinkamą šalį atsargiai kalbėti ir veikti bei liautis bet kokiu būdu kištis į Honkongo vidaus reikalus“.

Anot Geng Shuango, Jungtinės Valstijos neturėtų „reikšti jokios paramos asmenims, besigriebiantiems smurto ir pažeidžiantiems įstatymus“.

Pusiau autonominį finansų centrą krizė yra apėmusi jau kelios savaitės: Honkonge vyksta didžiulėms demonstracijos, pirmiausiai išprovokuotos dėl įstatymo projekto, numatančio įtariamųjų ekstradiciją į žemyninę Kiniją.

Pirmadienį – per šios buvusios britų kolonijos sugrąžinimo Kinijai 22-ąsias metines – pyktis išsiliejo per kraštus: daugybė demonstrantų, daugiausia jaunų protestuotojų, įsiveržė į miesto parlamentą.

Pekinas ragina atlikti kriminalinį tyrimą dėl „akivaizdaus iššūkio „vienos šalies, dviejų sistemų“ principui, suteikiančiam Honkongui specialias teises, įskaitant žodžio laisvę ir nepriklausomą teismų sistemą.

VIDEO: Honkonge protestuotojai įsiveržė į vietos parlamento pastatą

Vašingtonas anksčiau pranešė, kad D.Trumpas ruošėsi aptarti padėtį Honkonge per šeštadienį surengtą susitikimą su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu. Per tą susitikimą Japonijoje vykusio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) forumo kuluaruose jiedu sutiko laikinai nebeeskaluoti abiejų valstybių prekybos karo.

Vis dėlto Geng Shuangas per spaudos konferenciją tiesiogiai neatsakė į klausimą, ar abu lyderiai aptarė padėtį Honkonge.

„Kinijos pozicija Honkongo atžvilgiu yra nuosekli, aiški ir tvirta. Manau, kad JAV tai labai gerai supranta“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas