Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos ir JAV diplomatai Pekine diskutavo, kaip suvaldyti nesutarimus

Kinijos užsienio reikalų ministerija antradienį pranešė, kad Pekine buvo surengtos atviros ir konstruktyvios derybos su JAV, siekiant pagerinti ryšius ir suvaldyti nesutarimus.
Kinijos užsienio reikalų viceministras Mao Zhaoxu
Kinijos užsienio reikalų viceministras Mao Zhaoxu / „AFP“/„Scanpix“

Valstybės sekretoriaus padėjėjas Rytų Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono reikalams Danielis Kritenbrinkas šią savaitę atvyko į Pekiną – tai retas aukšto rango JAV diplomato apsilankymas Kinijoje, Vašingtonui stengiantis sumažinti įtampą tarp abiejų šalių.

„Abi pusės nuoširdžiai, konstruktyviai ir veiksmingai bendravo siekdamos gerinti Kinijos ir JAV santykius“, – apie D.Kritenbrinko susitikimus su Pekino aukšto rango pareigūnais pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

JAV šį susitikimą su Kinijos užsienio reikalų viceministru Mao Zhaoxu ir diplomatu Yang Tao apibūdino kaip nuoširdų ir produktyvų.

Kinija nurodė, kad abi šalys aptarė, kaip tinkamai valdyti nesutarimus, atsižvelgiant į abiejų vadovų praėjusių metų lapkritį Balyje vykusiame susitikime pasiektą konsensusą.

„Abi šalys susitarė tęsti bendravimą“, – pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

JAV valstybės departamentas nurodė, kad šis susitikimas buvo dalis nuolatinių pastangų palaikyti atvirą bendradarbiavimą ir remtis pastarojo meto abiejų šalių aukšto lygio diplomatija.

„Abi šalys pasidalijo nuomonėmis apie dvišalius santykius, sąsiaurio šalių problemas, bendravimo kanalus ir kitus klausimus“, – priduriama išplatintame pranešime, kuriame kalbama apie Taivano sąsiaurį.

Pranešime teigiama, kad JAV pareigūnai nurodė, kad Vašingtonas aktyviai konkuruos ir gins JAV interesus bei vertybes.

Pekinas taip pat pareiškė, kad jo diplomatai paaiškino Kinijos poziciją dėl tokių svarbių klausimų kaip Taivanas, kurį Kinija laiko savo teritorijos dalimi ir yra pažadėjusi vieną dieną jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Susitikimas įvyko tvyrant įtampai dėl Pietų Kinijos jūros, Taivano ir daugelio kitų ginčų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas