Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Kinijos jūreiviai per susidūrimą su filipiniečiais švaistėsi peiliais ir kirviu

Kinijos pakrančių apsaugos jūreiviai, mosuodami peiliais, kirviu ir kitais ginklais, susirėmė su Filipinų karinių jūrų pajėgų laivų įgulomis netoli strategiškai svarbaus rifo Pietų Kinijos jūroje, parodė Manilos paskelbta vaizdo medžiaga.
Manilos paskelbta vaizdo medžiaga / - / AFP
Manilos paskelbta vaizdo medžiaga / - / AFP

Susidūrimas įvyko pirmadienį, kai Filipinų pajėgos bandė nugabenti atsargų jūrų pėstininkams, dislokuotiems specialiai ant ginčijamos Antrosios Tomo seklumos užplukdytame kariniame laive „Sierra Madre“, pranešė Manila.

Tai buvo naujausias iš kelių pastaraisiais mėnesiais įvykusių konfrontacijų tarp Kinijos ir Filipinų laivų, Pekinui vis intensyviau reiškiant savo pretenzijas į šią ginčijamą teritoriją.

Vėlai trečiadienį Filipinų kariuomenės paviešintoje naujoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip mažų kinų laivų įgulos šaukia, mojuoja peiliais ir lazdomis daužo pripučiamą valtį, kaukiant sirenai.

Filipinų kariuomenė teigė, kad kirviu ginkluotas jūreivis grasino sužeisti filipiniečių kareivį, o kiti kinai „aiškiai grasino sužaloti“ filipiniečių karius.

Filipinų kariuomenės teigimu, per incidentą, kurio metu Kinijos pakrančių apsauga konfiskavo arba sunaikino Filipinų įrangos, įskaitant ginklus, vienas filipiniečių jūreivis neteko nykščio.

Manilos filmuota medžiaga, kurioje užfiksuotas susirėmimas, labai skiriasi nuo trečiadienį Pekino valstybinės žiniasklaidos paskelbtų nuotraukų, kuriose nematyti, kad Kinijos kariai būtų ginkluoti.

Pekinas tvirtino, kad jo pakrančių apsaugos tarnyba konfrontacijos metu elgėsi „profesionaliai ir santūriai“, ir kad „jokių tiesioginių priemonių“ prieš filipiniečių karius nebuvo imtasi.

Tačiau Manilos paskelbtame vaizdo įraše aiškiai matyti, kaip kinų jūreivis, stovintis ant vieno iš laivų denio, mojuoja kirviu.

Kitame įraše matyti, kaip Kinijos pakrančių apsaugos tarnybos jūreivis lazda smarkiai daužo pripučiamą valtį. Taip pat matyti, kaip antras vyras peiliu smogia į valtį.

„Tuomet [Kinijos pakrančių apsaugos] jūreiviai pradėjo mėtyti akmenis ir kitus daiktus į mūsų jūreivius, – teigė Manila. – Jie taip pat supjaustė [pripučiamas valtis], todėl jos tapo netinkamos naudoti.“

Įrašuose nematyti, kad Filipinų jūreiviai būtų turėję ginklų.

„Per šį smurtinį susirėmimą CCG (Kinijos pakrančių apsauga) taip pat panaudojo ašarines dujas, taip kurstydama chaosą ir sumaištį, be to, nuolat buvo įjungusi sirenas, kad dar labiau sutrikdytų bendravimą“, – sakoma prieraše.

Filipinų kariuomenės vadas generolas Romeo Brawneris (Romeo Broneris) trečiadienį sakė, kad filipiniečių įgulų nariai buvo neginkluoti ir kovojo „plikomis rankomis“.

Pekinas ketvirtadienį dėl šio susirėmimo kaltino Filipinus.

„Filipinų laivai [...] tyčia taranavo kinų laivus. Be to, Filipinų kariai pylė vandenį ir mėtė daiktus į Kinijos administracinius darbuotojus. Šie veiksmai akivaizdžiai padidino įtampą jūroje“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Lin Jianas (Lin Dzianas).

Analitikai teigia, kad Pekinas didina konfrontaciją su Filipinais, siekdamas išstumti juos iš Pietų Kinijos jūros.

Trečiadienį telefonu kalbėdamasis su kolega Filipinuose Enrique Manalo (Enrike Manalu), JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pabrėžė, kad Kinijos veiksmai kenkia taikai ir stabilumui regione, pranešė Valstybės departamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius