Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos kova su visu pasauliu: iš savo piliečių atiminėja pasus

Kinijos valdžios institucijos reikalauja, kad mokytojai ir kiti viešojo sektoriaus darbuotojai atiduotų savo pasus, praneša dienraštis „Financial Times“ (FT).
Kinų turistai
Kinų turistai / 123rf.com

Skelbiama, kad ši kampanija vykdoma kaip vadinamojo asmeninių kelionių į užsienį valdymo dalis: vietos pareigūnams suteikiama galimybė kontroliuoti ir stebėti, kaip dažnai ir kur piliečiai keliauja į užsienį. Leidinyje aiškinama, kad taip siekiama mažinti korupciją valdžios institucijose ir kovoti su šnipinėjimu.

FT, remdamasis interviu su Kinijos viešojo sektoriaus darbuotojais ir Kinijos švietimo biurų pranešimais, rašo, kad draudimai keliauti į užsienį nuo praėjusių metų buvo gerokai išplėsti. Dabar jie taikomi mokyklų, universitetų, vietos valdžios institucijų ir valstybinių grupių eiliniams darbuotojams.

Bijo šnipinėjimo ir „priešiškų užsienio idėjų“

Pasak vieno kinų mokytojo, jei nori išvykti į užsienį, turi kreiptis į miesto švietimo biurą, kuris tokius prašymus atmeta. Tikėtina, kad tokių apribojimų pagrindas yra 2003 m. priimti nacionaliniai teisės aktai, kuriuose nustatyta kelionių apribojimų sistema svarbiausiems darbuotojams, pavyzdžiui, viduriniojo ir aukštesniojo lygio pareigūnams, ir vietos valdžios institucijoms leidžiama nustatyti specialias taisykles visoms valstybės tarnautojų kelionėms į užsienį.

FT teigimu, Komunistų partija stengiasi ugdyti studentų lojalumą savo šaliai ir nerimauja dėl idėjų, su kuriomis jie gali susidurti užsienyje. Į užsienį vykstantys mokytojai neturėtų bendrauti su Kinijoje uždrausto „Falun Gong“ judėjimo atstovais ar kitomis „priešiškomis užsienio jėgomis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas