Kinijos mokslininkai pasitelkę peles išsiaiškino, kodėl čili pipirai naudingi širdžiai

Aštrūs patiekalai labai palankiai veikia širdininkų sveikatą. Honkongo universiteto mokslininkai nustatė, kad medžiagos, duodančios aštrumą čili pipirams, mažina spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Pelė
Pelė / sxc.hu nuotr.

Kaip rašo „The Daily Mail“, universiteto darbuotojus sudominusios medžiagos – kapsaicinoidai.

Leidinys cituoja mokslininką Žen Ju Čeną, kuris aiškina, kad jo ir kolegų nuveiktas darbas leidžia geriau suprasti kaip medžiagos veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, genus ir kitus mechanizmus, kurie veikia cholesterolį.

Medžiagų poveikis buvo tiriamas pasitelkus peles, kurios buvo maitinamos produktais, didinančiais cholesterolio kiekį kraujyje, daliai pelių buvo duodami produktai, kuriuose yra  kapsaicinoidų.

Šių pelių, nežiūrint į tai, kad jos mito sveikatai žalą darančiu maistu, kraujyje sumažėjo blogojo cholesterolio, suaktyvėjo jo skaidymas ir šalinimas.

Kapsaicinoidai blokuoja geno, atsakingo už arterijų susitraukinėjimą, veikimą. Susitraukinėjimas apsunkina kraujo tekėjimą į organus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų