Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 13 /13:45

Kinijos valstybinė žiniasklaida: Kinija ilgins pensinį amžių

Kinija penktadienį pranešė, kad palaipsniui ilgins įstatymais nustatytą pensinį amžių, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.
Senjorai šoka parke Pekine. / Tingshu Wang / REUTERS
Senjorai šoka parke Pekine. / Tingshu Wang / REUTERS

Tokių veiksmų imamasi gilėjant demografinei krizei ir senėjant visuomenei.

Šimtai milijonų žmonių Kinijoje artimiausiais dešimtmečiais sulauks senyvo amžiaus, o gimstamumas smarkiai mažėja.

Šalies gyventojų skaičius 2023-iaisiais mažėjo antrus metus iš eilės, o politikos formuotojai įspėja apie galimas sunkias pasekmes ekonomikai, sveikatos apsaugos ir socialinio aprūpinimo sistemoms, jei nebus imtasi veiksmų.

Kinijoje pensinis amžius – vienas mažiausių pasaulyje – nebuvo didinamas dešimtmečius.

„Įstatymu nustatytas vyrų pensinis amžius bus palaipsniui didinamas nuo 60 iki 63 metų“, – sakoma Pekino pareigūnų sprendime, su kuriuo susipažino „Xinhua“.

Moterų pensinis amžius bus didinamas „nuo 50 arba 55 metų iki 55 ir 58 metų“, priklausomai nuo jų darbo pobūdžio, priduriama jame.

Nuo 2025-ųjų pensinis amžius bus pradėtas palaipsniui didinti per 15 metų, teigė valstybinė žiniasklaida.

„Nuo 2030-ųjų minimalus bazinių pensijų įmokų stažas, reikalingas mėnesinėms išmokoms gauti, bus palaipsniui didinamas nuo 15 iki 20 metų, kasmet didinant po šešis mėnesius“, – teigė „Xinhua“.

Naujosios taisyklės taip pat leis kinams „atidėti išėjimą į pensiją dar vėlesniam laikui, jei jie susitars su darbdaviais“, nurodė žiniasklaida.

Sprendimas pagrįstas vidutinės tikėtinos gyvenimo trukmės, sveikatos sąlygų, populiacijos struktūros, švietimo lygio ir aprūpinimo darbo jėga išsamiu įvertinimu, skelbė valstybinė žiniasklaida.

„Neišvengiamas pasirinkimas“

Pekine įsikūrusio Tarptautinio verslo ir ekonomikos universiteto ekspertas naujienų agentūrai AFP sakė, kad „demografinis pokytis“ tikriausiai buvo pagrindinis veiksnys, nulėmęs tokį sprendimą.

„Centrinė vyriausybė keisti pensinį amžių pirmą kartą pasiūlė 2013 metais ir nuo to laiko 10 metų vyksta didelė socialinė diskusija, – sakė darbo ekonomistas Li Changanas (Li Čanganas). – Galvoju, kad daug žmonių psichologiškai yra pasirengę šiam pranešimui.“

Prieš penktadienio pranešimą valstybinė žiniasklaida skelbė straipsnius su pagyromis pasiūlymui dėl pensinio amžiaus.

„Šia reforma bus prisitaikyta prie objektyvios mūsų šalies situacijos, kai (...) didėja tikėtina gyvenimo trukmė ir ilgėja mokymosi metai“, – šią savaitę rašė Komunistų partijos valdomas laikraštis „People's Daily“.

Reforma taip pat „padidins plėtros ir žmogiškųjų išteklių panaudojimo efektyvumą“, rašyta straipsnyje.

Kinijos darbo ir socialinės apsaugos akademijos direktorius Mo Rongas (Mo Žongas) laikraščiui sakė, jog pensinio amžiaus didinimas „yra neišvengiamas pasirinkimas, kad mūsų šalis prisitaikytų prie naujo populiacijos vystymosi normalumo“.

Kinų interneto vartotojai socialiniuose tinkluose aktyviai aptarinėja naujienas. Atitinkamos grotažymės platformoje „Weibo“ mažiau nei per valandą sulaukė gerokai daugiau nei 200 mln. peržiūrų.

Tačiau atrodo, kad valstybės cenzoriai daug įrašų ištrina. Tai įprastas dalykas šalyje, kur atviros diskusijos apie nacionalinę politiką dažnai laikomos opiu dalyku.

Daug reakcijų valstybinės žiniasklaidos paskyrose penktadienį popiet buvo „Supratau“ ar „Tai oficialu“.

Tačiau kai kuriuose komentaruose netiesiogiai užsimenama apie nepasitenkinimą. Vienas vartotojas pajuokavo: „Kol vis dar galime rinktis, ar išeiti į pensiją, neprieštarauju.“

Kiti skundėsi dėl to, kad jų nuomone, nelabai aišku, kiek paskutiniu praėjusio amžiaus ir pirmuoju šio amžiaus dešimtmečiais gimę žmonės turės dirbti, palyginti su ankstesnėmis kartomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas