Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 17 /12:26

Kinų URM: kovo 20–22 dienomis Kinijos lyderis viešės Rusijoje

Kinų užsienio reikalų ministerija penktadienį pranešė, kad kovo 20–22 dienomis Kinijos lyderis Xi Jinpingas viešės Rusijoje.
Kinijos lyderis Xi Jinpingas paskutinio susitikimo su Rusijos prezidentu V.Putinu metu
Kinijos lyderis Xi Jinpingas paskutinio susitikimo su Rusijos prezidentu V.Putinu metu / „AP“/„Scanpix“

„Rusijos Federacijos prezidento Vladimiro Putino kvietimu Prezidentas Xi Jinpingas kovo 20–22 dienomis su valstybiniu vizitu lankysis Rusijoje“, – sakoma ministerijos pranešime.

Kinija yra deklaravusi „beribę draugystę“ su Rusija ir atsisako pasmerkti Maskvos invaziją Ukrainoje, nors sako, kad reikia gerbti visų šalių suverenumą bei teritorinį vientisumą.

Neseniai perrinktas precedento neturinčiai trečiajai kadencijai, Xi Jinpingas pastarąjį kartą Rusijoje lankėsi 2019 metais.

Praėjusiais metais V.Putinas dalyvavo Pekino žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje, o rugsėjo mėnesį abu lyderiai taip pat susitiko Uzbekistane vykusiame regioniniame saugumo susitikime.

Xi Jinpingas „su prezidentu V.Putinu išsamiai pasikeis nuomonėmis apie dvišalius santykius ir svarbiausius tarptautinius bei regioninius klausimus, keliančius bendrą susirūpinimą“, penktadienį teigė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

Šis vizitas „paskatins strateginį abiejų šalių veiksmų koordinavimą ir praktinį bendradarbiavimą bei suteiks naują postūmį dvišalių santykių plėtrai“, sakė Wang Wenbinas.

„Šiuo metu sparčiai vyksta šimtmetį nematyti pokyčiai, o pasaulis įžengė į naują neramumų laikotarpį, – teigė jis. – Kinijos ir Rusijos, kaip... svarbių didžiųjų šalių, santykių reikšmė ir įtaka gerokai viršija dvišalius santykius.“

Penktadienį paskelbtame Kremliaus pranešime sakoma, kad Rusijos prezidentas ir Xi Jinpingas aptars strateginę savo šalių partnerystę bei pasirašys virtinę dokumentų.

Kinija – taikdarė?

Anksčiau šią savaitę JAV žiniasklaida, remdamasi šaltiniais, skelbė, kad Kinijos lyderis Xi Jinpingas planuoja kelionę į Maskvą ir virtualų pokalbį su ukrainiečių lyderiu Volodymyru Zelenskiu.

Leidinys „The Wall Street Journal“ (WSJ) pranešė, kad Xi Jinpingas kitą savaitę planuoja apsilankyti Rusijos sostinėje, o vėliau ketina virtualiai pasikalbėti su V.Zelenskiu. Tai būtų pirmasis jųdviejų pokalbis nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios, pažymi leidinys.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vasario mėnesį sakė, kad planuoja susitikti su Xi Jinpingu po to, kai Pekinas paragino surengti derybas.

Kinija oficialiai nekomentuoja pranešimų apie planuojamą pokalbį su V.Zelenskiu.

Pekinas taip pat smerkia Vakarų sankcijas ir kaltina NATO bei Jungtines Valstijas provokuojant Rusiją.

Tačiau Vakarų lyderiai ne kartą kritikavo Pekiną, kad šis nepasmerkė invazijos, ir kaltino jį, kad šis suteikė Maskvai diplomatinę priedangą karui.

JAV yra apkaltinusi Kiniją, kad ši svarsto galimybę tiekti ginklus Rusijos karui paremti, o Pekinas šiuos teiginius griežtai neigia.

V.Putinas Xi Jinpingą į Rusiją pakvietė per gruodžio pabaigoje įvykusį pokalbį vaizdo ryšiu. Šiuo vizitu, V.Putino žodžiais, būtų galima „parodyti visam pasauliui Rusijos ir Kinijos ryšių tvirtumą“, jis galėtų „tapti pagrindiniu metų politiniu įvykiu“ kalbant apie dvišalius santykius.

Kinijos užsienio reikalų ministras ketvirtadienį paragino Kyjivą ir Maskvą kuo greičiau atnaujinti taikos derybas, sakydamas, kad Pekinas baiminasi, jog karas „gali paaštrėti ir tapti nekontroliuojamas“.

Pekinas „tikisi, kad visos šalys išlaikys ramybę, bus santūrios, kuo greičiau atnaujins taikos derybas ir sugrįš į politinio susitarimo kelią“, sakė užsienio reikalų ministras Qin Gangas savo kolegai iš Ukrainos Dmytro Kulebai.

D.Kuleba vėliau socialiniame tinkle „Twitter“ parašė su Qin Gangu aptaręs „teritorinio vientisumo principo svarbą“.

„Akcentavau [V. Zelenskio] taikos formulės agresijai užbaigti ir teisingai taikai Ukrainoje atkurti svarbą“, – rašė D.Kuleba. Tą pačią dieną jis kalbėjosi ir su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu.

Anksčiau buvusios socialistinės sąjungininkės, kurių santykiai buvo audringi, pastaraisiais metais Kinija ir Rusija sustiprino bendradarbiavimą ekonomikos, kariniame ir politiniame sektoriuose, kurį vadina partneryste „be ribų“.

Abi šalys dažnai pabrėžia glaudžius V.Putino ir Xi Jinpingo santykius.

69 metų kinų lyderis taip pat prisidėjo prie to, kad praėjusią savaitę, tarpininkaujant Kinijai, būtų atkurti Saudo Arabijos ir Irano ryšiai.

„Ar [Kinija] iš tikrųjų deda daugiau pastangų, kad taptų taikdare, priklausys nuo to, ką ji pasiūlys per susitikimus su Ukrainos ir Rusijos vadovais“, – teigė Singapūro nacionalinio universiteto docentas Ianas Chongas.

„Ankstesniame taikos plane buvo daugiau bendrų principų, o ne konkrečių pasiūlymų“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kinijos užsienio politikos specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas