Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kipro prezidento rinkimų baigtis – vis dar neprognozuojama

Valdančiajai Kipro partijai DISY pirmą kartą per savo istoriją iškritus iš prezidento rinkimų kovos ir atsisakius paremti kurį nors iš dviejų likusių kandidatų, sekmadienį įvyksiančio antrojo turo rezultatus itin sunku prognozuoti.
Rinkimų agitacija Kipre
Rinkimų agitacija Kipre / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Kipras

Praėjusį sekmadienį įvykusio pirmojo rinkimų rato rezultatai ir DISY pozicija visiškai pakeitė padėtį.

„Tikiuosi beveik lygių rezultatų, laimėti gali bet kuris kandidatas“, – sakė Nikosijos universiteto politikos ir istorijos profesorius Hubertas Faustmannas.

„Šių rinkimų baigtį nulems DISY rėmėjų pasirinkimai“, – pridūrė jis.

Padalyto Kipro pietinės dalies rinkėjai sekmadienį turės pasirinkti iš dviejų kandidatų, siekiančių įrodyti, kad jie galės valdyti nepriklausomai nuo juos remiančių partijų.

Buvęs centro dešiniųjų užsienio reikalų ministras Nikas Kristodulidis susigrums su karjeros diplomatu Andrėju Mavrojaniu. Praėjusį savaitgalį nė vienas iš jų negavo daugumos.

Sekmadienį įvyksiančio antrojo rato nugalėtojas pakeis dvi kadencijas dirbusį prezidentą Niką Anastasiadį (Nicos Anastasiades) ir bus aštuntas naujas Kipro prezidentas per šios salos, kaip nepriklausomos respublikos, 63 metų istoriją.

Prieš rinkimus favoritu laikytas N. Kristodulidis pirmajame rate gavo 32,04 proc., o A. Mavrojanis – 29,59 proc. balsų.

Pastarasis netikėtai iš rinkimų kovos išstūmė DISY lyderį Averofą Neofitų (Averofas Neophytou), su 26,11 proc. balsų likusį trečioje vietoje.

A. Neofitus yra pirmas per DISY istoriją jos kandidatas, nepatekęs į antrą rinkimų ratą.

DISY keliauja į opoziciją

66 metų technokratas A. Mavrojanis, kurį remia komunistinių šaknų turinti partija AKEL, nustebino stebėtojus aplenkęs 61 metų A. Neofitų ir priartėdamas prie centristų remiamo 49 metų N. Kristodulidžio.

„Dinamika šiuo metu palanki Mavrojaniui, nes DISY pyktis dėl rezultatų atrodo didesnis už jų antipatiją AKEL“, – sakė H. Faustmannas.

„Rinkimų baigtį nulems... DISY rinkėjai, turintys rinktis savo politinės ir ideologinės priešininkės AKEL kandidatą arba dezertyrą, kaltą dėl prasčiausio jų rezultato per dabartinę istoriją“, – sakė jis.

Šią savaitę DISY nusprendė neparemti jokio kandidato ir trauktis į opoziciją.

A. Neofitus jaučiasi išduotas N. Kristodulidžio – DISY aukšto rango nario, nepaklususio partijai ir iškėlusio savo kandidatūrą rinkimuose.

Bandydamas taisyti santykius N. Kristodulidis pasiūlė partijai „reikšmingą vaidmenį“ savo vyriausybėje, jei būtų išrinktas.

Tačiau A. Neofitus partiečiams pasakė: „Istorija gali pamiršti didvyrius, bet ji niekada nepamiršta išdavikų.“

Svarbus bus kiekvienas balsas, be to, didelę reikšmę gali turėti kraštutinė dešiniojo sparno partija „Elam“ – jos lyderis Kristas Kristus (Christos Christou) praėjusią savaitę surinko 6 proc. balsų ir liko ketvirtas.

„Labai tikėtina, kad jų rinkėjai parems Kristodulidį, bet ką Kristodulidis pasiūlys jiems mainais?“ – turėdamas galvoje „Elam“ sakė H. Faustmannas.

„Postas ministrų kabinete tikriausiai kainuotų jam daugiau balsų, nei jis papildomai gautų“, – pabrėžė jis ir paaiškino, kad kitos N. Kristodulidį remiančios partijos atmeta „Elam“.

Išgyvendinti korupciją

A. Mavrojanis galėtų sumaišyti kortas, bet turi įtikinti rinkėjus, kad AKEL nekontroliuos ekonominės politikos.

Daug kas komunistus kaltina dėl 2013 metų finansų krizės, kai euro zonai priklausanti šalis vos nebankrutavo, bet gavo finansinę pagalbą iš tarptautinių skolintojų.

„Po tos patirties beveik visi sutaria, kad AKEL nereikėtų leisti prie ekonominės politikos“, – sakė H. Faustmannas.

A. Mavrojanis trečiadienį žengė neįprastą žingsnį ir paskelbė, ką paskirtų finansų ministru, jei būtų išrinktas. Jo nurodytas žmogus yra gerbiamas teisininkas, korporacijų ir energijos įstatymų ekspertas Karalambas Pruncas (Charalambos Prountzos).

561 tūkst. registruotų rinkėjų labiau rūpi tokie klausimai kaip korupcijos išgyvendinimas ir ekonomikos gerinimas, o ne salos padalijimas.

Naujoji vyriausybė bus spaudžiama spręsti aukštų energijos kainų, ekonomikos problemas, darbo ginčus prasidėjus pasaulinei recesijai.

Nuo 1974-ųjų, kai Turkijos pajėgos, atsakydamos į Graikijos remtą perversmą, okupavo šiaurinį salos trečdalį, Kipras yra padalytas į dvi dalis.

Taikos derybas su Kipro turkų paskelbta Šiaurės Kipro turkų respublika, kurios yra įšalusios jau beveik šešeri metai, taip pat bus naujojo prezidento darbotvarkėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas