Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Klausimai Ukrainos kariuomenėje: ar tu su V.Zalužnu, ar su V.Zelenskiu?

Garsus žurnalo „Time“ žurnalistas Simonas Shusteris savo naujausioje knygoje apie karą Ukrainoje tvirtina, kad takoskyra tarp Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir vyriausiojo Ukrainos kariuomenės vado Valerijaus Zalužno – tikra.
Valerijus Zalužnas (kairėje) ir Volodymyras Zelenskis
Valerijus Zalužnas (kairėje) ir Volodymyras Zelenskis / Ukrainos prezidento administracijos nuotr.

Ukrainos kariuomenės vyriausiasis vadas V.Zalužnas „Time“ žurnalistui S.Shusteriui sakė, kad prezidentui V.Zelenskiui nereikia itin giliai išmanyti karo reikalų, o Prezidento kanceliarija įtarinėjo generolą valdžios troškimu pirmaisiais Rusijos invazijos metais.

Ištraukas iš amerikiečių žurnalisto S.Shusterio knygos „The Showman: Inside the invasion that shook the world and made a leader from Volodymyr Zelensky“ („Šoumenas: žvilgsnis iš vidaus į įsiveržimą, kuris šokiravo pasaulį ir padarė Volodymyrą Zelenskį lyderiu“) paskelbė „The Telegraph“.

„Per mano paties pokalbį su generolu jis aiškiai pasakė, kad politikai ir generolai yra nepatogūs partneriai. Jų santykiai buvo geriausi, kai V.Zelenskis bandė įtikinti sąjungininkus tiekti ginklus.

Apie kariuomenę jam reikia žinoti ne daugiau nei apie mediciną ar tiltų statybą, – sakė Zalužnas“, – rašo S.Shusteris.

Žurnalistas teigia, kad prezidentas ir jo komanda leido jam praleisti daug laiko Prezidentūroje pirmaisiais Rusijos invazijos metais.

Jis pažymi, kad nors karo pradžioje V.Zelenskis buvo laikomas Ukrainos herojumi, vėliau ėmė augti V.Zalužno populiarumas: jam skirti gerbėjų puslapiai turėjo šimtus tūkstančių sekėjų, laikraščių antraštės jį vadino Geležiniu generolu, žmonės spausdino jo atvaizdą ant marškinėlių, o kai kurie Prezidento kanceliarijos pareigūnai įtarinėjo generolą valdžios troškimu.

Tuo pat metu, rašo S.Shusteris, rusams atsitraukiant, V.Zelenskis vis labiau pasitikėjo savimi. Jis susidarė savo karinius prioritetus, kurie ne visada sutapo su V.Zalužno prioritetais. Netrukus nesutarimai pagilėjo.

Jurijus Tyra, kurį S.Shusteris apibūdina kaip ilgametį prezidento draugą, apie nesutarimus sužinojo iš kariškių, kuriuos sutiko veždamas krovinius į frontą. „Ten manęs vis klausinėjo: tu su prezidentu ar su Zalužnu? Arba su vienu, arba su kitu“, – sakė jis.

J.Tyra sakė, kad generolas fronte sulaukė tokio garbinimo, kokio negali pasiekti joks politikas, o Prezidento kanceliarija mažai ką galėjo padaryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas