Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Klausimus kelia su Kremliumi siejamos neonacių grupuotės veikla: taikinyje – Baltijos šalių pasienis

Su Kremliumi susijusi neonacių sukarinta grupuotė paprašė savo narių pateikti žvalgybinę informaciją apie pasienio ir karinę veiklą Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje, todėl susirūpinimą kelia tai, ar kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Rusijos grupuotės neplanuoja atakų prieš NATO šalis, rašo britų leidinys „The Guardian“.
Fizinio barjero pasienyje su Baltarusija statyba
Lietuvos pasienis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Oficialus sukarintos grupuotės „Rusič“, šiuo metu Kremliaus vardu kovojančios Ukrainoje ir susijusios su „Wagner“, „Telegram“ kanalas praėjusią savaitę paprašė narių perduoti informaciją, susijusią su pasienio postais ir kariniais judėjimais trijose Baltijos šalyse, kurios anksčiau priklausė Sovietų Sąjungai.

Ši žinia sukėlė klausimų, kas apskritai vadovauja Ukrainoje kovojančioms kraštutinių dešiniųjų prokremliškų pažiūrų grupuotėms.

„Rusič“ yra glaudžiai susijusi su „Wagner“ – karine grupuote, kuriai vadovauja artimas Vladimiro Putino sąjungininkas Jevgenijus Prigožinas ir kuri šiuo metu vadovauja Rusijos puolimui siekiant užimti Ukrainos miestą Bachmutą, dėl kurio šiuo metu vyksta įnirtingiausias mūšis.

Nusivylimas Kremliumi?

Kaip rašo „The Guardian“, su anonimiškumo sąlyga kalbėję šaltiniai teigė, kad „neįprastas“ „Rusič“ žingsnis gali reikšti nusivylimą Kremliumi ir nusivylimą tuo, kaip vyksta V.Putino karas Ukrainoje.

Kalbinti šaltiniai pridūrė, kad Kremlius gali prarasti savo kraštutinių dešiniųjų sukarintų organizacijų kontrolę, kurios gali naudoti kraštutinesnius metodus tęsdamos karą Ukrainoje, todėl kyla baimė dėl eskalacijos, jei būtų užpulta NATO valstybė.

Tačiau, šaltiniai pridūrė, kad mažai tikėtina, jog Kremlius būtų tiesiogiai įsitraukęs, nes jo šnipinėjimo tarnyba neabejotinai jau turi žvalgybinės informacijos apie karinę ir pasienio veiklą Baltijos šalyse.

Naujausi pranešimai rodo, kad kai kurios sukarintos grupuotės, pavyzdžiui, „Wagner“, kurią įkūrė įtakingas Rusijos verslininkas J.Prigožinas, jau turi didelę autonomiją ir tokią pat prieigą prie V.Putino kaip ir oficialūs vyriausybės pareigūnai.

Nors pastaruoju metu buvo užfiksuota „Rusič“ ir su „Wagner“ susijusių internetinių kanalų sąveika, lieka neaišku, kokiu mastu ši grupė veikia strategiškai prižiūrint „Wagner“ ar net Rusijos gynybos ministerijai.

Paprašė žvalgybinės informacijos

Grupuotė „Rusič“ reklamuoja save kaip sabotažo ir žvalgybos pajėgas, nors dažnos jos sutelktinio finansavimo pastangos rodo, kad ji nėra veiksmingai remiama Rusijos logistikos operacijų.

Praėjusį trečiadienį oficialaus „Rusič“ kanalo rusų kalba „Telegram“ operatoriai paskelbė įrašą, kuriame Baltijos šalių vartotojų prašoma anonimiškai dalytis informacija, susijusia su karine ir susijusia infrastruktūra.

Įraše, kurį peržiūrėjo daugiau nei 60 tūkst. vartotojų, buvo raginama pateikti informaciją, susijusią su kariniais vienetais, konkrečiai nurodant narių duomenis ir profesijas, narių giminaičius ir jų asmeninį transportą. Jame taip pat buvo prašoma pateikti išsamią informaciją apie patrulių judėjimą, pasienio postų, stebėjimo sistemų ir transporto priemonių buvimo vietas.

Taip pat buvo prašoma pateikti išsamią informaciją apie ryšio bokštus ir saugumo aparatus pasienyje, degalų sandėlių ir saugumo sistemų pasienio zonose koordinates.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas