Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Klimato aktyvistai Suomijoje raudonais dažais apipurškė Suomijos parlamentą

Suomijoje aplinkosaugos aktyvistai, protestuodami prieš durpių pramonę, raudonais dažais trečiadienį apipurškė šalies parlamento pastatą ir sulaukė griežtos politikų reakcijos.
Klimato aktyvistai Suomijoje raudonais dažais apipurškė Suomijos parlamentą / IMAGO/Emmi Korhonen / IMAGO/Lehtikuva
Klimato aktyvistai Suomijoje raudonais dažais apipurškė Suomijos parlamentą / IMAGO/Emmi Korhonen / IMAGO/Lehtikuva

„Extinction Rebellion“ suomiškoji atšaka ir Švedijos organizacijos „Aterstall Vatmarker“ („Atkurti pelkes“) aktyvistai raudonais dažais apipurškė kelias granito kolonas prie pagrindinio įėjimo į pastatą.

Jie sakė naujienų agentūrai AFP, kad tokiu būdu protestuoja prieš Suomijos valstybinės įmonės „Neova“ vykdomą durpių kasybą Švedijos pelkėse.

Iš pelkių išgaunamos durpės dažnai naudojamos kaip energijos šaltinis arba ūkininkavimo tikslais, dėl to išsiskiria dideli anglies dioksido kiekiai.

Natūraliuose durpynuose susikaupia daug anglies dioksido.

„Šiais lengvai nuplaunamais dažais nudažėme kolonas, kad parodytume, jog Suomija aktyviai prisideda prie klimato krizės spartinimo“, – sakė prie pastato stovėjęs „Extinction Rebellion“ aktyvistas suomis Valpuri Nykanenas (Valpuris Niukanenas).

„Suomija kasa durpes Švedijoje, nors žinome, kad turime palaipsniui atsisakyti naftos, dujų ir viso iškastinio kuro, o durpės yra labai iškastinis kuras“, – pridūrė Lioras Tell-Stefanssonas (Lioras Tel-Stefansonas) iš „Aterstall Vatmarker“.

Policija į įvykio vietą atvyko po 8 val. ryto vietos (ir Lietuvos) laiku ir pašalino 10 protestuotojų, sėdinčių ant laiptų su plakatais rankose.

Incidentas tiriamas kaip turto sugadinimas sunkinančiomis aplinkybėmis, sakoma policijos pranešime.

Keli Suomijos politikai iš karto pasmerkė šį poelgį.

Laikraštis „Helsingin Sanomat“ citavo ministrą pirmininką Petteri Orpo (Peterį Orpą), kuris sakė, kad tai „visiškai nesuprantamas ir nepriimtinas vandalizmas“.

„Suomija yra laisva demokratinė valstybė. Turime teisę protestuoti ir daryti įtaką, tačiau turime civilizuotus būdus, kaip tai daryti“, – sakė P. Orpo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas