Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl Afganistano kariuomenė taip greitai pasidavė talibams?

Nepaisant 20 metų trukusių amerikiečių mokymų ir milijardų dolerių paramos, Afganistano kariuomenė greitai pasidavė Talibanui. Iš dalies tai lėmė vyriausybės korupcija – kai kuriems policininkams kelis mėnesius nebuvo mokami atlyginimai, rašo „The Washington Post“.
Talibai Kabule
Talibai Kabule / „Scanpix“/AP nuotr.

Praėjusių metų pradžioje Talibanas kaimuose pradėjo siūlyti sudaryti susitarimus, kuriuos Afganistano pareigūnai įvardydavo kaip paliaubas.

Tačiau iš tikrųjų Talibano lyderiai siūlydavo pinigų mainais už tai, kad vyriausybės pajėgų atstovai atiduotų ginklus, teigia Afganistano ir JAV pareigūnai.

Prieš pusantrų metų susitikimai persikėlė į sričių lygmenį, o vėliau – į provincijų sostines. Tai lėmė, kad vyriausybės pajėgos pasidavė, rašo „Washington Post“, remdamasis daugiau nei tuzinu interviu su afganų pareigūnais, policijos, specialiųjų operacijų pajėgų atstovais ir kitais kariais.

Kiek daugiau nei per savaitę talibai užėmė daugiau nei tuziną provincijos sostinių ir įžengė į Kabulą be jokio pasipriešinimo. Tai lėmė Afganistano prezidento Ashrafo Ghani pasitraukimą iš šalies ir vyriausybės žlugimą.

Afganistano saugumo pajėgos Kabulo prieigose ir pačiame mieste tiesiog ištirpo. Naktį policijos patikros punktai jau buvo apleisti, o talibų kovotojai laisvai vaikščiojo gatvėse.

VIDEO: Afganistano prezidentas A.Ghani pripažino Talibano pergalę: „Jų laukia istorinis išbandymas“

Kariuomenės žlugimo tempas apstulbino daug amerikiečių pareigūnų ir užsienio stebėtojų. O JAV vyriausybė itin paspartino pastangas evakuoti darbuotojus iš ambasados Kabule.

Talibanas pasinaudojo neužtikrintumu, kurį lėmė 2020-ųjų vasarį Dohoje pasiektas susitarimas tarp talibų ir JAV. Tuomet susitarta, kad amerikiečiai visiškai pasitrauks iš Afganistano.

Dalis Afganistano pajėgų suvokė, kad greitai nebegalės kliautis JAV oro smūgiais ir kita svarbia parama mūšio lauke, todėl ėmė priiminėti Talibano pasiūlymus.

„Kai kurie tiesiog norėjo pinigų“, – Afganistano specialiųjų pareigūnas kalbėjo apie tuos, kurie pirmieji susitiko su talibais.

Tačiau kiti esą JAV įsipareigojimą pasitraukti suprato kaip garantiją, kad talibai Afganistane sugrįš į valdžią, todėl norėjo užsitikrinti vietą laiminčiųjų pusėje.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kabulas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kabulas

Dohoje pasiektas susitarimas, turėjęs užbaigti karą Afganistane, lėmė tai, kad Afganistano pajėgos buvo demoralizuotos, vėl suvešėjo korupcija. Kai kurie policijos pareigūnai skundėsi negavę algos šešis mėnesius ar ilgiau.

„Jie dokumentą (susitarimą su Talibanu – red.) suvokė kaip savo pabaigą“, – pareigūnas kalbėjo apie daugumą vyriausybę palaikančių afganų.

„Tą dieną, kai buvo pasirašytas susitarimas, pamatėme pokytį. Visi pradėjo rūpintis tik savimi. Tarsi JAV paliko mus žlugti“, – pridūrė jis.

Susiderėtas pasidavimas Talibanui įgavo pagreitį pasirašius Dohos susitarimą, sakė JAV ir Afganistano pareigūnai. Kai balandį JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė, kad JAV pajėgos šią vasarą pasitrauks iš Afganistano be jokių sąlygų talibams, kapituliacija dar paspartėjo.

VIDEO: Per plauką nuo mirties – Afganistano kariai apšaudyti transporto priemonėje

Talibams užimant vis daugiau teritorijų, vyriausybės kontroliuojamos sritys ėmė pasiduoti be kovos. Prieš savaitę buvo užimtas vienas iš esminių miestų Kundūzas. Kelios dienos derybų, kuriose tarpininkavo genčių vyresnieji, baigėsi susitarimu pasiduoti. Taip paskutinė vyriausybės kontroliuojama bazė atiteko Talibanui.

Netrukus derybos vakarinėje Herato provincijoje baigėsi gubernatoriaus, aukštų Vidaus reikalų ministerijos ir žvalgybos pareigūnų, šimtų karių atsistatydinimu. Susitarimas buvo užbaigtas per vieną naktį.

„Man buvo taip gėda, – apie aukšto rango Vidaus ministerijos pareigūno Abdulo Rahmano pasidavimą sakė vienas ministerijos pareigūnas. – Aš tik mažas žmogus. Jei jis taip elgiasi, ką aš turėčiau daryti?“

Pastarąjį mėnesį pietinėje Helmando provincijoje taip pat vyko masinis pasidavimas. O Talibano kovotojams artėjant prie pietrytinės Gazni provincijos, talibų apsaugą gavęs gubernatorius pabėgo. Tiesa, pakeliui į Kabulą jį sulaikė Afganistano vyriausybės pareigūnai.

Afganistano kariuomenės kovoje prieš Talibaną dalyvavo keli pajėgūs ir motyvuoti elitiniai daliniai. Tačiau jie dažnai buvo siunčiami suteikti pastiprinimą ne taip gerai apmokytiems kariuomenės ir policijos daliniams, kurie neatlaikė Talibano spaudimo.

„Scanpix“/AP nuotr./Talibai Kabule
„Scanpix“/AP nuotr./Talibai Kabule

Kandahare dislokuotos specialiosios pajėgos, saugojusios esminį sienos kirtimo punktą, gavo vado įsakymą pasiduoti.

„Norime kovoti! Jei pasiduosime, Talibanas mus nužudys“, – sakė specialiųjų pajėgų pareigūnas.

Pasak jo, talibams pasiekus teritoriją, vadas įsakė neiššauti nė vieno šūvio. Pasieniečiai esą pasidavė iš karto, taip palikdami specialiųjų pajėgų dalinį vieną.

Nenorintys pasiduoti ir kautis su gausesnėmis pajėgomis, dalinio nariai sudėjo ginklus, apsirengė civilių rūbais ir paliko postą.

„Man gėda dėl to, ką padariau, – sakė vienas iš dalinio pareigūnų. – Tačiau jei nebūčiau pabėgęs, mano paties vyriausybė būtų pardavusi mane Talibanui.“

Kai Afganistano policijos pareigūnas buvo paklaustas apie jo pajėgų motyvacijos trūkumą, tikino, kad jiems nebuvo mokami atlyginimai.

Keli pareigūnai, kovoję fronto linijoje Kandahare prieš miestui pasiduodant, sakė negavę atlyginimo 6–9 mėnesius. Todėl Talibano siūlomi pinigai buvo dar labiau viliojantys.

„Be JAV nebuvo baimės būti pagautiems dėl korupcijos. Ji mūsų kariuomenės viduje parodė išdavikus“, – sakė jis „Washington Post“.

Keli pareigūnai iš Kandaharo policijos pajėgų sakė, kad dėl žlugimo reikia kaltinti korupciją, o ne kompetencijos trūkumą.

„Jei nuoširdžiai, nemanau, kad galima tai išspręsti. Manau, kad jiems reikia kažko visiškai naujo“, – sakė Kandaharo policijos pareigūnas Ahmadullah Kandahari.

Praėjus kelioms dienoms po Kandaharo užėmimo, policija tapo matoma. 34 metų policijos vadas Bacha atsitraukinėjo jau kelis mėnesius. Jis tikina, kad dėl atsitraukimo nukentėjo jo savigarba, tačiau didžiausioje neviltyje jis atsidūrė dėl to, kad jam nebuvo mokamas atlyginimas.

„Kai paskutinį kartą tave mačiau, talibai siūlė 150 dolerių už tai, kad vyriausybei dirbantys žmonės pasiduotų ir prisijungtų prie jų. Ar žinai, kokia kaina dabar?“ – sakė jis žurnalistui.

Bacha nesijuokė, o keli jo vyrai pasilenkė, kad išgirstų atsakymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas