Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 12

Kodėl Irane vykstantys protestai nesibaigia valstybės perversmu?

Irano Islamo Respubliką neramumai krečia nuo rugsėjo 16 dienos, kai po sulaikymo mirė 22 metų kurdų kilmės iranietė Mahsa Amini. Ji buvo suimta, kaip įtariama, dėl to, kad pažeidė Irano moterų aprangos kodą. Protestuodami prieš šį susidorojimą į gatves išėjo tūkstančiai žmonių. Protestų nenuslopina net griežtos valdžios represijos, protestuotojams skiriamos ir vykdomos mirties bausmės. Apie tai, kas vyksta Irane, 15min video laidoje „15/15“ kalbėjomės su Vytauto Didžiojo universiteto islamo studijų profesoriumi, Kembridžo universiteto kviestiniu bendradarbiu Egdūnu Račiumi.
Po Mahsos Amini mirties Niujorke vyksta protestai
Po Mahsos Amini mirties Niujorke vyksta protestai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios interviu temos

  • Ar šie protestai kelia grėsmę Irano režimui?
  • Kaip keičiasi Irano visuomenė, kur ji krypsta?
  • Kuo skiriasi Vakarų požiūris į Iraną ir Rusiją?
  • Irano režimo išsigelbėjimas – daugybė išorės priešų.
  • Kodėl Vakarai negali palikti Irano likimo valiai?

– Pradėkime nuo to, kad didesnio masto protestai ir susidorojimai su protestuotojais Irane vyksta jau beveik keturis mėnesius. Kodėl šie protestai neišvirsta į valstybės perversmą?

– Na, dabar jau galime sakyti užtikrintai, kad nėra kritinės masės – galbūt ne tiek kritinės masės, kuri yra nepatenkinta režimu, greičiausiai tokių žmonių yra pakankamai daug, bet nėra kritinės masės žmonių, kurie pasiryžtų pasiaukoti.

Kaip mes matome, režimas gana brutaliai dorojasi su protestuotojais, maištininkais ar kaip mes juos pavadintume. Be tų jau ir viešų netgi egzekucijų, kurios, atrodytų, jau teismo yra paskirtos, yra šimtai žmonių, žuvusių per susirėmimus su jėgos struktūromis. Žinoma, kad didelė dalis žmonių, net tų, kurie yra priešiškai nusiteikę režimui, tiesiog nedrįsta pasipriešinti, išeiti į gatves. Turbūt galima būtų sakyti, kad vis dėlto vis dar didesnė dalis visuomenės yra – nežinau – ar apatiška, ar vis dėlto net ir palaikanti režimą.

J.Petronio nuotr./Egdūnas Račius
J.Petronio nuotr./Egdūnas Račius

– Vis dėlto kai kurie leidiniai, kai kurie ekspertai sako, pavyzdžiui, „Foreign Policy“, kad dabar vykstantys protestai yra didžiausia grėsmė Irano režimui nuo 2009-ųjų. Ar jūs sutinkate?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas