Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl V.Putinas mano, kad jis yra apsikeitimo kaliniais nugalėtojas?

Vladimiras Putinas retai pasitinka žmones išlipusius iš lėktuvo, bet naktį jis tai padarė Maskvos Vnukovo oro uoste. Jis pasitiko rusus, kuriuos Kremlius išlaisvino iš užsienio kalėjimų, dalyvaudamas didžiausiuose kalinių mainuose tarp Rusijos ir Vakarų nuo Šaltojo karo laikų. Iš lėktuvo išlipo 10 žmonių, įskaitant šnipus ir nuteistą žudiką. Juntinės karalystės nacionalinis transliuotojas BBC paaiškina – kodėl V.Putinas mano, kad jis yra apsikeitimo kaliniais nugalėtojas?
Vadimas Krasikovas ir Vladimiras Putinas
Vadimas Krasikovas ir Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Sveikinu sugrįžus į Tėvynę!“ – pasitikdamas nuteistuosius sakė V.Putinas.

Grįžusius rusus Kremlius pasitiko įspūdingai – prie lėktuvo buvo paklotas raudono kilimas, įteikiamos gėlių puokštės, kai kurie sulaukė net V.Putino apkabinimų. Vienas iš tokių laimingųjų – Vadimas Krasikovas, FSB smogikas, kuris Vokietijoje atliko bausmę už Gruzijos kilmės čečėnų disidento nužudymą.

V.Putinas pažadėjo jiems visiems įteikti valstybinius apdovanojimus.

„Noriu kreiptis į tuos, kurie tiesiogiai susiję su karine tarnyba. Ačiū už jūsų ištikimybę priesaikai ir pareigai Tėvynei, kuri jūsų nepamiršo nė akimirkai“, – kalbėjo jis.

Stopkadras/Vladimiras Putinas
Stopkadras/Vladimiras Putinas

Rusiška žiniasklaida šiuo metu skelbia tokį naratyvą – gerai, kad Kremlius atsikratė Vakarų piliečių ir išsiuntė juos atgal į užsienį.

„Aštuoni rusai, kurie buvo įkalinti NATO šalyse, grįžo į Tėvynę mainais už asmenis, kurie veikė Rusijos nacionalinio saugumo nenaudai“,– rašė vyriausybinis laikraštis.

Kalbant apie Maskvos paleistus disidentus, „Komsomolskaja Pravda“ teigia: „jie atsisakė savo buvusios Tėvynės ir išskrido pas tuos, kurie juos pasamdė.“

BBC rašo, kad Kremlius bandymas diskredituoti kritikus ir oponentus per žiniasklaidą paskleidė didžiulę pagyrų banga lojaliems Vakaruose sučiuptiems nusikaltėliams, kurie rusiškoje spaudoje vaizduojami kaip tikri patriotai.

„Scanpix“/AP nuotr./Vadimas Krasikovas (centre su kauke)
„Scanpix“/AP nuotr./Vadimas Krasikovas (centre su kauke)

BBC: Kremlius mainus laiko Maskvos pergale

Visa tai padeda valdžiai įtikinti rusus, kad kalinių mainai buvo sėkmė Kremliui. BBC teigia, jog Rusijos režimas gavo tai, ko norėjo – susigrąžino savo agentus, įskaitant Krasikovą, kuris buvo numeris vienas jų pageidavimų sąraše. Vokietijos valdžia iš pradžių nenorėjo paleisti nuteisto žudiko, kurį Vokietijos teismas pripažino veikus Rusijos valdžios vardu.

VIDEO: Vladimiras Putinas pasitinka Vadimą Krasikovą Vnukovo oro uoste

Bet kodėl Kremliui buvo taip svarbu užtikrinti Vadimo Krasikovo paleidimą ir parvežimą namo? Šiandien Rusijos laikraščiai pateikia užuominą.

„Mes grąžiname savo vyrus“, – skelbia vyriausybinis laikraštis „Rossiyskaya Gazeta“.

„Mes nepaliekame savo!“ – teigia pro-Putino bulvarinis laikraštis „Komsomolskaja Pravda“.

Tai būtent ta žinia, kurią Kremlius nori perduoti savo agentams ir šnipams – jei siunčiame jus į užsienio misijas ir kažkas nepasiseks, mes rasime būdą jus parvežti namo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas