Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 02

Kodėl rusai pjauna galvas ukrainiečiams? Šaknys glūdi Čečėnijos kare

Karo žiaurumų vaizdo įrašai siekia kruvinų XX a. 9-ojo dešimtmečio karų laikus. Per Maskvos karus Čečėnijoje vaizdo įrašai su rusų karių galvų nukirtimais šokiravo ir pribloškė Rusijos visuomenę. Tačiau tik kuriam laikui. Šiandien toks žiaurumas tapo pramoga didžiajai Rusijos visuomenės daliai – tol, kol tai daro patys rusai.
Avdijivka
Avdijivka / AP/„Scanpix“ nuotr.

Tam tikra prasme norėčiau, kad mane sukrėstų pasirodęs siaubingas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip rusų karys žiauriai nupjauna galvą rėkiančiam ukrainiečių karo belaisviui.

Tačiau rusai tą patį darė ir Sirijoje. Maskvos karo Ukrainoje žiaurumas yra sąmoningas – ir Rusijos visuomenė yra įsisukusi į paradoksalią neigimo ir pritarimo jam spiralę.

Vadinamoji Rusijos visuomenės čečėnizacija (terminas, kurį dažnai vartoja Rusijos disidentai ir mokslininkai, iš pradžių skirtas Rusijos prezidento Vladimiro Putino strategijai remtis vietiniais karo vadukais) vyko jau seniai.

Šį terminą vartoju atsargiai. Pačioje čečėnų visuomenėje nėra nieko iš esmės brutalaus, kad ir kokie siaubingi būtų ten vykę karai. Čečėnijos diktatorius Ramzanas Kadyrovas, remiamas V.Putino, savo tautiečiams čečėnams sukėlė daugiausia kančių – tiek dėl kasdienės priespaudos ir korupcijos, tiek dėl žiaurių valymų.

Tačiau karai Čečėnijoje 1994–1996 m. ir 1999–2000 m. suvaidino svarbų vaidmenį paverčiant Rusijos visuomenę žiauria.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas