Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 16

Kodėl šalys taip nevienodai tiekia ginklų Ukrainai? Skiriasi požiūriai ir tikslai

Ukrainoje vyksta du karai: vienas – mūšio lauke, kitas – dėl ginklų tiekimo. Nuo pastarojo labai priklauso, kaip keisis jėgų pusiausvyra.
Raketomis apšaudytas Mykolajivas
Raketomis apšaudytas Mykolajivas / Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr.

Kare dėl ginklų yra didelis skirtumas tarp Didžiosios Britanijos, Lenkijos ir JAV tiekiamų ginklų ir to, kiek atsiunčia likusi Europa, todėl nuolat kyla klausimas, ar kai kurios šalys netiekia ginklų taip lėtai todėl, kad nori sutrumpinti karą ir paspartinti derybas.

Tie šnabždesiai, garsiausiai sklindantys iš rytinio NATO flango šalių, kurios yra arčiausiai karo, netyla, nepaisant to, kad birželį keletas svarbiausių Europos lyderių – iš Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos – apsilankė Ukrainos sostinėje Kyjive, nuramindami ukrainiečius savo palaikymu.

Atvirkščiai – įtarimai tik sustiprėjo, nes Vakaruose vis labiau jaučiamas ekonominis karo skausmas, konfliktas pereina į naują sekinimo etapą ir nerimaujama, kad mūšiai persimes į Vakarų Europą – galbūt jei Rusija pasijaus įsprausta į kampą ir pažeminta.

Apskritai atrodo, kad Vakarai suteikia Ukrainai „tik tiek“ ginklų, kad jai pakaktų išgyventi, o ne tiek, kad ji atsikovotų teritoriją, sakė Vokietijos užsienio politikos analitikas Ulrichas Speckas.

„Atrodo, manoma, kad Rusija neturėtų laimėti, bet ir ne pralaimėti“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas