Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT Saugumo Taryba pritarė Kofi Annano pasiūlytam Sirijos konflikto pabaigos terminui

Jungtinių Tautų ir Arabų Lygos pasiuntinys Kofi Annanas pareiškė, kad Sirijos kariuomenė ir sukilėliai, konfliktuojantys ištisus metus, per kuriuos žuvo tūkstančiai žmonių, turi nutraukti smurtą iki balandžio 12 dienos 6 valandos ryto Sirijos laiku; jeigu Sirijos vyriausybė laikysis jau sutarto termino – balandžio 10 dieną pradėti kovos veiksmų nutraukimą.
Specialusis pasiuntinys sprendžiant Sirijos krizę Kofi Annanas
Specialusis pasiuntinys sprendžiant Sirijos krizę Kofi Annanas / „Scanpix“ nuotr.

„Aš raginu vyriausybę ir opozicijos vadus duoti aiškius nurodymus, kad ši žinia pasiektų visus šalyje – kiekvieną kovotoją ir kareivį konkrečioje vietoje“, – kalbėjo K.Annanas JT Generalinėje Asamblėjoje.

Jis pažymėjo, jog Sirija tvirtina pradėjusi dalies pajėgų išvedimą iš trijų miestų, bet apie „nerimą keliančias“ aukas vis dar pranešama iš šalies.

Pasak K.Ananno, Sirijos vyriausybė sakė, jog kariuomenė „iš dalies jau traukiasi“ iš Idlibo, Zabadanio ir Derijos, bet ar tai vyksta iš tikrųjų, dar nenustatyta.

Kalbėdamas vaizdo ryšiu iš Ženevos K.Annanas 193 valstybių JT Generalinei Asamblėjai sakė raginąs Sirijos „vyriausybę ir opozicijos vadus duoti aiškius nurodymus, kad ši žinia pasiektų visus šalyje – kiekvieną kovotoją ir kareivį konkrečioje vietoje“.

Kai šis reikalavimas bus įgyvendintas, pagal K.Annano planą, vyriausybei ir opozicijos grupuotėms bus skirtos 48 valandos kovos veiksmams nutraukti.

„Mes turime nutildyti tankus, sraigtasparnius, minosvaidžius, šautuvus, nutraukti bet kurį smurtą – lytinę prievartą, kankinimus, egzekucijas, žmonių grobimus, namų griovimus, prievartinį iškeldinimą ir kitokį neleistiną elgesį, taip pat ir su vaikais“, – sakė jis.

Prieš K.Annano kreipimąsi į Asamblėją 15 narių Saugumo Taryba dar padidino spaudimą Sirijai, vieningai pritardama vadinamajam „prezidentų pareiškimui“, kuriuo patvirtinamas kitos savaitės terminas bei perspėjamas Damaskas, jog bus imtasi „kitų veiksmų“, jeigu Sirija nesilaikys termino, kurį Sirija yra viešai priėmusi.

JT Saugumo Taryba ketvirtadienį oficialiai pritarė JT ir Arabų Lygos pasiuntinio K.Annano su Sirijos vyriausybe sutartam balandžio 10-osios terminui. Tai reiškia, kad nuo balandžio 10-osios Damaskas turi nutraukti savo karinius veiksmus prieš protestuojančius miestus, pranešė diplomatai.

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba paragino Siriją „skubiai“ veikti, kad iki balandžio 10 dienos išvestų kariuomenę iš protestuojančių miestų.

Penkiolika Saugumo Tarybos narių, tarp jų Rusija ir Kinija, priėmė pareiškimą, raginantį Sirijos prezidentą Basharą al Assadą nutraukti kovos veiksmus prieš protestuotojus ir opozicijos grupes, dėl kurių, pasak JT, per metus žuvo mažiausiai 9 tūkst. žmonių.

Taip Saugumo Taryba parėmė JT ir Arabų Lygos taikos pasiuntinio Kofi Annano taikos planą, kuriam pritarusi Sirija sutiko iki balandžio 10 dienos atitraukti savo kariuomenę ir sunkiąją artileriją iš pagrindinių miestų.

Kai šis reikalavimas bus įgyvendintas, pagal K.Annano planą, vyriausybei ir opozicijos grupuotėms bus skirtos 48 valandos kovos veiksmams nutraukti.

Be to, Sirija raginama kasdien po dvi valandas skelbti paliaubas, kad galima būtų suteikti humanitarinę pagalbą karštuosiuose taškuose.

Pasak Saugumo Tarybos, sprendimai dėl kitų „tinkamų žingsnių“ priklausys nuo K.Annano ataskaitos apie B.Assado atliktus veiksmus.

Netrukus po to, kai į dvi stovyklas dėl Sirijos pasidalinusi Saugumo Tarybai dar kartą parėmė K.Annano taikos misiją, jis informavo JT Generalinę Asamblėją apie savo pastangas nutraukti vyriausybės smurtinius veiksmus Sirijoje.

Vis tik, Rusijos prašymu, pareiškimo tekstas buvo sušvelnintas, sakė derybose dalyvavę diplomatai.  Rusija ir Kinija vetavo dvi ankstesnes rezoliucijas dėl Sirijos.

Pirmajame pasiūlyme žodis „reikalauja“, kad Sirija atitrauktų savo kariuomenę ir sunkiąją artileriją, buvo pakeistas į žodį „ragina“, o žodis „įrodomai“ pakeistas į „regimai“.

Vis tik Vakarų šalys abejoja, kad Sirijai pavyks įgyvendinti savo įsipareigojimus iki nustatyto termino.

Pasak diplomatų, jeigu K.Annanas informuotų, jog Sirija nesilaiko susitarime numatytų sąlygų ir paragintų JT imtis sankcijų, Tarybos lauktų nauja kova. Rusija ir Kinija nepritartų jokioms sankcijos, sakė jie.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai