Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolumbijos FARC disidentai sako esą pasirengę deryboms su vyriausybe

Ginkluota disidentų grupuotė iš išformuotų Kolumbijos revoliucinės ginkluotosios pajėgų (FARC) partizanų sekmadienį pareiškė esanti pasirengusi po mėnesio pradėti taikos derybas su vyriausybe.
Kolumbijos vėliava
Kolumbijos vėliava / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Kolumbija

„Skelbiame pasauliui, kad mūsų delegatai prie dialogo stalo su Kolumbijos vyriausybe... yra pasirengę sėstis gegužės 16 dieną“, – per atstovę spaudai pareiškė disidentų grupuotė EMC, kuri atmetė 2016 metų taikos susitarimą, nuginklavusį FARC.

Kalbėdama per EMC vadovų susitikimą, atstovė spaudai Angela Izquierdo pridūrė: „Tikimės, kad oficialus [derybų] stalo įrengimas bus įgyvendintas.“

Nuo balandžio pradžios EMC aukščiausi vadovai susitikinėja ūkyje pietiniame San Visente del Kagvano regione, taip pat rengia konsultacijas su EMC kontroliuojamomis vietos bendruomenėmis, kad parengtų taikos derybų strategiją.

Tarp jų yra Ivanas Mordisco, apie kurio nukovimą vyriausybė skelbė praėjusiais metais, bet šis pareiškimas pasirodė esąs klaidingas.

Kai kurie disidentai atmetė 2016 metų taikos susitarimą, pagal kurį buvo išformuotos ilgus metus didžiausia šalies partizanų grupuote buvusios FARC, o kiti, nesugebėję integruotis į civilinį gyvenimą, vėliau grįžo į disidentų gretas.

Pirmasis Kolumbijos kairiųjų pažiūrų prezidentas Gustavo Petro, einantis šias pareigas nuo praėjusių metų rugpjūčio, siekė derybų su FARC disidentais ir kitomis ginkluotomis grupuotėmis, tęsiančiomis kruviną karą dėl narkotikų ir nelegalios kasybos išteklių.

G. Petro atėjo į valdžią planuodamas užtikrinti visišką taiką šalyje, kurioje dešimtmečius siautėjo smurtas.

Prezidento iniciatyva nuo sausio 1 dienos su FARC disidentais ir kitomis ginkluotomis grupuotėmis galioja šešių mėnesių paliaubos.

Praėjusią savaitę vyriausybė pareiškė, kad taikos procesas su EMC yra konsoliduojamas.

Manoma, kad EMC turi apie 3 000 kovotojų, veikiančių daugiausia Amazonijoje, Ramiojo vandenyno pakrantėje ir prie sienos su Venesuela.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento