Sportas gyvai

Kolumbijos sukilėlių grupuotė po derybų su vyriausybe sutinka nutraukti ugnį

Nuo buvusių Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų jėgų (FARC) partizanų atskilusi grupuotė „Segunda Marquetalia“ sutiko „vienašališkai nutraukti ugnį“ ir paleisti įkaitus po derybų su vyriausybe, teigiama šeštadienį paskelbtame bendrame pareiškime.
Kolumbijos sukilėlių grupuotė po derybų su vyriausybe sutinka nutraukti ugnį / Leonardo Fernandez Viloria / REUTERS
Kolumbijos sukilėlių grupuotė po derybų su vyriausybe sutinka nutraukti ugnį / Leonardo Fernandez Viloria / REUTERS
Temos: 2 Venesuela Kolumbija

Šią savaitę Venesuelos sostinėje Karakase vykusios derybos yra naujausias Kolumbijos kairiųjų pažiūrų prezidento Gustavo Petro bandymas užbaigti šešis dešimtmečius trunkantį konfliktą tarp vyriausybės ir sukilėlių grupuočių.

Pagal vyriausybinio derybininko Armando Novoa ir sukilėlių atstovo Walterio Mendozos (Valterio Mendosos) pasirašytą dokumentą, „Segunda Marquetalia“ įsipareigojo „perduoti laikomus žmones“.

„Visiškas deeskalacijos įgyvendinimas prasidės, kai tik įsigalios prezidento dekretas dėl puolamųjų karinių operacijų“, – sakoma naujienų agentūros AFP matytame tekste, nenurodančiame konkrečios datos.

„Ne vėliau kaip liepos 20 dieną“ Tumake, Vakarų Kolumbijoje, įvyks abiejų šalių susitikimas, kuriame bus pristatytas „deeskalacijos“ susitarimas ir nustatytas socialinių ir ekonominių projektų nustatymo tvarkaraštis.

Susitarimas pasiektas po kelias dienas trukusių derybų Karakase, kur pirmadienį derybas pradėjo po septynis abiejų šalių delegatus.

„Segunda Marquetalia“ yra sukilėlių grupuotė, kuri 2016 metais atsiskyrė nuo istorinio susitarimo dėl paliaubų su FARC partizanais.

Tarp Karakaso derybose dalyvavusių asmenų yra sukilėlių lyderis, žinomas Ivano Marquezo (Ivano Markeso) slapyvardžiu, kuris buvo laikomas mirusiu, kol gegužę vėl pasirodė vaizdo įraše.

I. Marquezas, kurio tikrasis vardas ir pavardė yra Luciano Marinas (Lusijanas Marinas), buvo pagrindinis FARC derybininkas dėl 2016 metų susitarimo, grįžo į visuomenę ir buvo išrinktas senatoriumi, o 2019 metais pradėjo naują sukilimą.

Tačiau pradėdamas derybas Karakase jis sakė, kad yra „visiškai pasirengęs prisidėti prie bendro taikos Kolumbijoje siekimo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius