Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Konflikto su Lietuva fone – Kinijos džiaugsmas dėl ryšių su Estija

Lietuvai susiduriant su dideliu Kinijos spaudimu dėl Taivano atstovybės, Estija žengia kiek kitu keliu – šios šalies užsienio reikalų ministrė Eva-Maria Liimets dvišalius santykius virtualiame pokalbyje aptarė su Kinijos diplomatijos vadovu Wang Yi ir pasidžiaugė sėkminga dvišalių ryšių plėtra. Pekino propaganda jau trimituoja, kad šis susitikimas – gera pamoka Lietuvai.
Kinijos diplomatijos vadovas Wang Yi per virtualų susitikimą su Estijos užsienio reikalų ministre Eva-Maria Liimets
Kinijos diplomatijos vadovas Wang Yi per virtualų susitikimą su Estijos užsienio reikalų ministre Eva-Maria Liimets / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Kinijos propagandinio leidinio „Global Times“ vertinimu, Kinijos santykiai su Estija yra „teigiamas pavyzdys, parodantis diplomatinės autonomijos ir abiem pusėms naudingų ryšių svarbą“.

Kinijos pusės pateikiamame pokalbio išraše teigiama, kad E.M.Liimets pabrėžė dvišalių santykių svarbą ir teigė, kad Talinas nuosekliai laikysis „vienos Kinijos“ politikos. Pastarąją, Pekino teigimu, pažeidė Lietuva, kai leido Vilniuje atidaryti Taivaniečių atstovybę būtent tokiu, o ne Taipėjaus pavadinimu. Vilnius su tokiu vertinimu nesutinka.

Su 15min bendravę Estijos žurnalistai ir analitikai teigė, kad Estija neturi didelio entuziazmo dėl Kinijos, bet kartu nesiekia viešos konfrontacijos ir turi abejonių dėl lietuvių taktikos.

Estijos užsienio reikalų ministerija po šio pokalbio išplatintame pranešime nurodė, kad ministrė padėkojo Kinijos kolegai už bendradarbiavimą Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje.

Estijos ministerija taip pat nurodė, kad dvišaliai santykiai nuosekliai vystėsi, o prekyba augo, Estijos ministrė palinkėjo sėkmingų Pekino olimpinių žaidynių.

Kita vertus, Estijos užsienio reikalų ministerijos pranešime apie E.M.Liimets pokalbį su Wang Yi pasakoma tai, ko nemini kinų pusė – kad ministrė kalbėjo ir apie žmogaus teises, ir pareiškė, jog Estija bus „solidari“ su Lietuva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas