Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kontrpuolimas baigėsi: „The New York Times“ papasakojo apie naujos strategijos paieškas Kyjivui

Vasaros pradžioje Kyjivo surengtam kontrpuolimui nepasiekus numatytų tikslų, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Ukrainos kariuomenių vadovai ieško naujos strategijos, kurią galėtų įgyvendinti kitų metų pradžioje, kad užtikrintų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sėkmę mūšio lauke, skelbia amerikiečių leidinys „The New York Times“.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / Volodymyras Zelenskis / „Telegram“

Straipsnyje pažymima, kad po nesėkmingo bandymo per tris dienas užimti Kyjivą Rusijos kariuomenė ėmė keisti taktiką ir atgauti jėgas. Pasak JAV pareigūnų, šiuo metu Maskva turi daugiau karių, amunicijos ir raketų. Negana to, jų pajėgumai pasipildė bepiločiais orlaiviais, kurių dalį tiekia Iranas, o kitą dalį Rusija ėmėsi uoliai gaminti pati.

Tokiomis aplinkybėmis Jungtinės Valstijos stiprina asmenines karines konsultacijas Ukrainai ir siunčia į Kyjivą generolą, kuris glaudžiau bendradarbiaus su Ukrainos karine vadovybe. JAV ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karininkai tikisi, kad sausio mėnesį per Vokietijoje vyksiančias karines pratybas bus parengtos naujos strategijos detalės.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos karys
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos karys

Pasak leidinio, JAV kariškiai primygtinai siūlo konservatyvią strategiją, kuria siekiama išlaikyti Ukrainai priklausančią teritoriją, įsitvirtinti joje ir per metus sukaupti atsargų bei pajėgų. Ukrainiečiai nori pereiti į puolimą – antžeminiais arba tolimojo nuotolio smūgiais.

„Statymai yra didžiuliai. JAV pareigūnai sako, kad be naujos strategijos ir didesnio finansavimo Ukraina gali pralaimėti karą“, – pažymėjo „The New York Times“.

Teigiama, kad Vašingtonas mano, kad jo siūloma strategija sustiprintų Ukrainos savarankiškumą, užtikrintų saugumą ir atremtų bet kokį naują Rusijos puolimą. Jos tikslas – sukurti pakankamai realią grėsmę, kad Maskva imtų svarstyti galimybę pradėti prasmingas derybas kitų metų pabaigoje arba 2025 m.

Tuo pat metu Ukrainos pareigūnai nagrinėja strategijas, pagrįstas rudenį Kryme sėkmingai įvykdytais giluminiais smūgiais, atkreipė dėmesį straipsnio autoriai.

Pabrėžiama, kad Ukrainos giluminiai smūgiai Kryme padarė įspūdį Jungtinėms Valstijoms ir tapo šviesiu kontrpuolimo tašku.

Jie ieško būdų, kaip išvesti Rusiją iš pusiausvyros atakuojant ginklų gamyklas, ginklų sandėlius ir amunicijos traukinius, taip pat kaip iškovoti simbolines pergales. Vienas buvęs aukšto rango Ukrainos kariuomenės pareigūnas atsisakė aptarinėti strategijos detales, tačiau sakė, kad naujasis planas baigiamas rengti ir yra „labai drąsus“.

„Tačiau yra tam tikrų kompromiso ženklų. Aukšto rango JAV pareigūnai tvirtino, kad yra atviri kai kurioms naujoms Ukrainos idėjoms“, – rašo „The New York Times“.

Pabrėžiama, kad Ukrainos giluminiai smūgiai Kryme padarė įspūdį Jungtinėms Valstijoms ir tapo šviesiu kontrpuolimo tašku. Amerikiečių strategai mano, kad ukrainiečiai galės įtvirtinti šią sėkmę 2024 m., net jei didžiąją dalį savo jėgų skirs atsigavimui.

Rengiant naująją strategiją, svarbus veiksmų koordinavimo su Ukrainos valdžios institucijomis darbas paskirtas vyriausiam JAV vadui Europoje generolui Christopheriui J.Cavoliui. Pentagonas taip pat nusprendė įpareigoti ir generolą leitenantą Antonio A.Aguto jaunesnįjį, kuris vadovauja paramai Ukrainai iš bazės Vokietijoje.

Žurnalistai pažymėjo, kad nei Amerikos, nei Ukrainos pareigūnai neatskleidė nei derybų, nei naujojo plano detalių. Tačiau, kad ir koks būtų galutinis susitarimas, pasikeitusi dinamika yra labai svarbi.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Ukrainos kariai

Analitikų teigimu, kuo ilgiau karas bus suvokiamas kaip aklavietė, tuo sunkiau bus užsitikrinti papildomą JAV finansavimą.

„Nemanau, kad būtų perdėta pabrėžti, kokia svarbi yra JAV parama, – atkreipė dėmesį Naujojo Amerikos saugumo centro mokslo darbuotoja Andrea Kendall-Taylor. – Jei pagalba nebus tęsiama, šis karas įgaus iš esmės kitokį pobūdį“.

JAV pareigūnai tvirtina, kad Ukrainai nereikia atsiimti visos beveik 20 proc. teritorijos, kurios ji neteko, kad laimėtų karą.

Amerikiečiai norėjo, kad ukrainiečiai sutelktų dėmesį į pietus ir taip sulaužytų arba sukeltų grėsmę Maskvos kontrolei Ukrainos žemės juostoje tarp Krymo ir Rusijos sienos. Ukrainos vadai manė, kad ši gynyba per stipri, kad ją būtų galima pralaužti.

Kontrpuolimo klaidos

Anksčiau, vertindamas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimą, leidinys „The New York Times“ pažymėjo, kad Ukrainos problemas apsunkino aštrūs nesutarimai su JAV generolais dėl to, kaip ir kur panaudoti naujas mechanizuotas pajėgas.

Teigiama, kad Ukrainos pareigūnai, įskaitant prezidentą Volodymyrą Zelenskį, manė, kad Donbasas yra svarbiausias operacijų teatras, nes ten sutelktos Rusijos pajėgos. Tuo tarpu Vašingtonas Rytų Ukrainą laikė strategiškai mažiau svarbia nei okupuotą pietinę pakrantę.

Amerikiečiai norėjo, kad ukrainiečiai sutelktų dėmesį į pietus ir taip sulaužytų arba sukeltų grėsmę Maskvos kontrolei Ukrainos žemės juostoje tarp Krymo ir Rusijos sienos. Ukrainos vadai manė, kad ši gynyba per stipri, kad ją būtų galima pralaužti.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai

Dėl to Ukraina laikė savo pajėgas padalytas tarp rytų ir pietų, atsisakydama naudoti vieną pagrindinį puolimo kelią. Vietoje lemiamo proveržio karas atsidūrė aklavietėje.

Tačiau, nepaisant visko, JAV mano, kad 2023 m. kampanija nebuvo visiškai nesėkminga. JAV pareigūnai atkreipė dėmesį į sėkmingas ir triuškinančias Ukrainos atakas prieš Rusijos Juodosios jūros laivyną ir karinės vadovybės postus Kryme.

Kai kurių pareigūnų teigimu, tai buvo didelė karinio jūrų laivyno neturinčios šalies pergalė.

Per pastaruosius beveik dvejus karo metus Jungtinės Valstijos suteikė Ukrainai daugiau kaip 111 mlrd. dolerių karinės ir ekonominės paramos.

Tačiau, pasak JAV pareigūnų, daugelis Ukrainos kariuomenės pareigūnų nesuvokia, koks netvarus yra tolesnis JAV finansavimas karui. Jų teigimu, šie Ukrainos generolai ir aukšto rango civiliai pareigūnai turi nerealių lūkesčių, susijusių su JAV tiekimu. Pavyzdžiui, jie prašo milijonų artilerijos sviedinių iš Vakarų atsargų, kurių nėra.

Amerikiečiai įspėja, kad Ukrainai teks kariauti turint labiau ribotą biudžetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas