Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 15 /2020 05 16

Koronavirusas pasaulyje: iš viso užsikrėtė daugiau nei 4,5 mln. žmonių

Koronaviruso infekcijos atvejų skaičius visame pasaulyje perkopė 4,4 milijono. Mirčių nuo COVID-19 skaičius viršijo 300 tūkstančių, o nuo ligos pasveiko jau daugiau, nei pusantro milijono ligonių.
Gyvenimas Vietname pandemijos metu
Gyvenimas Vietname pandemijos metu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors daug kur švelninami karantino ribojimai, COVID-19 ir toliau siaučia bei šienauja žmonių gyvybes. Ketvirtadienį Japonija atšaukė dėl COVID-19 paskelbtą nepaprastąją padėtį daugumoje regionų. Rusijoje per parą užregistruota daugiau, nei 10 tūkst. susirgimų.

Taip pat visame pasaulyje verda diskusijos dėl vakcinos nuo koronaviruso – kam ši turėtų priklausyti, kai bus išrasta. Apie visa tai skaitykite čia.

Tuo metu Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos biuro direktorius Hansas Kluge įspėjo, kad Europos valstybės turėtų ruoštis antrai SARS-CoV-2 sukeliamos COVID-19 ligos baigai ir atsargiai bei apdairiai švelninti dėl pandemijos įvestas ribojančias priemones.

15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19
15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19

„Tikėtina antroji COVID-19 banga labai neramina – ji galima rudenį su sezoniniu gripu ir, galbūt, tymais“ – sakė jis interviu britų leidiniui „The Independent“.

Svarbiausias koronaviruso pandemijos naujienas sekite žemiau:

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Prancūzijoje per parą nuo koronoviruso mirė mažiau žmonių nei ankstesnėmis dienomis

00:03

Penktadienį Prancūzija pranešė apie 104 naujus mirties nuo koronaviruso atvejus.

Tai yra mažesnis skaičius nei fiksuota ankstesnėmis dienomis, visgi bendras mirusių dėl koronaviruso skaičius pasiekė 27 529.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad pastarojo meto teigiamos tendencijos tęsėsi: intensyviosios terapijos skyriuose gydoma 96 asmenimis mažiau ir šiuo metu bendras tokių pacientų skaičius siekia 2203. 

Piko metu rodiklis viršijo 7000 krizės piko metu.

Penktadienį buvo jau penktoji diena, kai Prancūzijoje buvo sušvelnintas kovo 17 dieną įvestas karantinas.

Kijeve globos namuose nustatytas 81 COVID-19 atvejis

21:45

Kijeve daugiau kaip 80-iai žmonių buvo nustatyta koronaviruso infekcija, ištyrus gyventojas ir darbuotojus globos namuose, skirtuose fizinę negalią turinčioms moterims ir mergaitėms, penktadienį pranešė Ukrainos sostinės meras.

Per šį patikrinimą buvo nustatytas vienas didžiausių COVID-19 židinių Kijeve. Pasak mero Vitalijaus Klyčko, Darnycios globos namuose užsikrėtimas testais buvo patvirtintas 81 žmogui: 53 gyventojoms ir 28 darbuotojams.

V.Klyčko sakė, kad trys šio interneto darbuotojai gydomi ligoninėje, o kiti užsikrėtusieji izoliavosi namuose.

Užsikrėtusių internato gyventojų, kurių amžius – nuo septynerių ir iki 35 metų, būklė patenkinama, tad jos gydomos globos namuose, pridūrė meras.

Pasak V.Klyčko, pirmiausiai COVID-19 buvo nustatyta vienai darbuotojai, o tuomet testai buvo atlikti visiems darbuotojams ir gyventojoms – iš viso 182 žmonėms.

Meras nurodė, kad interneto kompleksas buvo dezinfekuotas ir kad Kijevo valdžia patikrins dar septynių kitų sostinėje veikiančių globos namų gyventojus ir personalą..

Ukraina, anksčiau šią savaitę pradėjusi švelninti kovą įvestas kovos su koronavirusu priemones, iki šiol užregistravo 17 330 užsikrėtimo atvejų ir 476 mirtis.

Rusijoje startuoja masiniai viruso antikūnų tyrimai, planuojama atnaujinti futbolo sezoną

21:10

Rusija penktadienį toliau stūmėsi į priekį, švelnindama dėl koronaviruso epidemijos įvestus suvaržymus, ir paskelbė apie kitą mėnesį atnaujinamas futbolo lygos rungtynes, nepaisant daugiau nei 10 tūkst. per pastarąją parą patvirtintų naujų užsikrėtimo atvejų.

Tuo metu Maskvoje pradedami koronavirusinės infekcijos COVID-19 antikūnų masiniai tyrimai atsitiktinai parinktai gyventojų grupei.

Sveikatos apsaugos pareigūnai pranešė, kad per praėjusią parą Rusijoje užregistruoti 10 598 nauji užsikrėtimo atvejai. Bendras patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius siekia 262 843. Šiuo atžvilgiu Rusija užima antrą vietą pasaulyje, ją lenkia tik Jungtinės Valstijos.

Pastarosiomis savaitėmis labai išaugus nustatomų naujų užsikrėtimo atvejų skaičiui, Rusija tvirtina, kad daug susirgimo atvejų išaiškinta dėl didelio masto testavimo kampanijos: šalyje atlikta per 6 mln. COVID-19 testų. Pareigūnai taip pat atkreipia dėmesį, kad mirtingumo lygis yra gana žemas, o tai rodo, kad šalis gerai tvarkosi su šia sveikatos krize.

Oficialiais duomenimis, penktadienį bendras mirusių nuo COVID-19 skaičius pasiekė 2 418 ir yra maždaug 10 kartų mažesnis nei kitose panašų užsikrėtusiųjų skaičių turinčiose šalyse.

Ekonomiką vėl išjudinti siekiantis prezidentas Vladimiras Putinas šią savaitę paskelbė, kad visoje šalyje  nuo kovo pabaigos galiojantys suvaržymai, kuriais siekiama sulėtinti viruso plitimą, bus sušvelninti ir žmonės galės sugrįžti į darbą, 

Rusijos futbolo asociacija penktadienį pranešė, kad nuo birželio 21 dienos atnaujinamas sustabdytas Rusijos „Premier“ lygos sezonas, nors rungtynės vyks už uždarų durų.

„Deja, likusios varžybos vyks be žiūrovų, – sakė lygos prezidentas Sergejus Priadkinas. – Esame įsitikinę, kad gerbėjai palaikys savo komandas iš namų“.

Maskva, kuriai tenka maždaug pusė visų Rusijoje patvirtintų koronavirusinės infekcijos atvejų, karantino sąlygomis gyvens iki gegužės pabaigos. Sostinės gyventojams leidžiama tik trumpai išeiti iš namų arba nuvykti į darbą, turint atitinkamą leidimą. Parduotuvėse ir viešajame transporte privaloma dėvėti apsaugines kaukes.

Penktadienį sostinėje startavo ambicinga atsitiktinai pasirinktų gyventojų tyrimų dėl koronaviruso SARS-CoV-2 antikūnų programa. Kas tris dienas planuojama išsiųsti maždaug po 70 tūkst. kvietimų pasitikrinti gyventojams.

„Gavau trumpąją žinutę ir laišką, kuriame sakoma, kad galiu pasidaryti nemokamą imuniteto tyrimą, ir nusprendžiau tuo pasinaudoti“, – laboratorijoje, imančioje kaukėtų maskviečių kraujo mėginius tyrimams, sakė Margarita Platonova.  

Jauna moteris, dėl krizės darbo netekusi nardymo instruktorė, sakė nekantriai laukianti tyrimo rezultatų.

„Man svarbu sužinoti, ar aš turiu imunitetą, – sakė ji. – Norėjau pasitikrinti. Esu visiškai sveika. Man sakė, kad (rezultatas) ateis paštu per tris dienas.“

Putinas reikalauja veiksmų

Kritikai abejoja, kad mirtingumo lygis Rusijoje tikrai yra toks žemas. Jie kaltina valdžios pareigūnus neskelbiant tikrųjų skaičių, kad krizės mastas neatrodytų pernelyg didelis.

Tuo metu sveikatos apsaugos pareigūnai sako, kad mažesnį mirties atvejų skaičių lemia tai, kad į statistiką įtraukiami tik mirties atvejai, kurie yra tiesiogiai susiję su COVID-19, o kitos šalys, skaičiuodamos mirštamumo rodiklius, skelbia beveik bendrą mirusių pacientų skaičių, nepriklausomai nuo jų mirties priežasties.

Valdžia taip pat virtina, kad šalis turėjo daugiau laiko paruošti ligoninių lovas ir pradėti plataus masto testavimą, nes infekcija Rusiją pasiekė vėliau.

Penktadienį kalbėdamas su sveikatos ir gynybos pareigūnais V.Putinas sakė, kad Rusijoje yra paruošta daugiau nei 148 tūkst. ligoninių lovų koronavirusu užsikrėtusių pacientų gydymui.

Jis taip pat užsipuolė pareigūnus, kad šie nevykdo jo duoto pažado ir nemoka premijų priešakinėse linijose su COVID-19 kovojantiems medikams.

V.Putinas balandį pažadėjo padidinti su virusu užsikrėtusiais pacientais dirbančių gydytojų, slaugytojų ir greitosios pagalbos vairuotojų atlyginimus 340–1 100 JAV dolerių  (314–1 016 eurų), tačiau daugelis skundžiasi, kad jokių priedų negauna arba kad turi įveikti virtinę biurokratinių kliūčių. 

„Paklausykite manęs, atidžiai klausykite, – sakė V.Putinas per vaizdo konferenciją. – Mes susitarėme, buvo aiškiai ir tiesiai pasakyta, kad tie pinigai turi būti sumokėti.“

Nyderlanduose šuniui ir trims katėms nustatyta koronaviruso infekcija

21:00

Nyderlandų tarnybos penktadienį pranešė apie pirmuosius atvejus šalyje, kai koronaviruso infekcija buvo nustatyta šuniui ir trims katėms, bet pažymėjo, kad tikimybė užsikrėsti per naminius augintinius yra minimali.

Aštuonerių metų buldogas priklauso asmeniui, kuriam anksčiau buvo nustatyta koronaviruso infekcija COVID-19. Atrodo, kad gyvūnas užsikrėtė nuo šeimininko, sakė žemės ūkio ministrė Carola Schouten.

Balandžio pabaigoje šuo buvo numarintas.

Minimos trys katės buvo rastos vienoje audinių fermoje, kurioje balandį buvo nustatyta, kad koronavirusu užsikrėtė šių kailinių žvėrelių.

„Visais atvejais matėme, kad augintiniai neužkrečia žmonių“ ir kad jie veikiau pasigauna koronavirusą nuo savo šeimininkų, naujienų agentūra ANP citavo C.Schouten.

Ministrė pridūrė, kad „nors tikimybė, jog jūsų augintinis gali būti užsikrėtęs, yra menka, patartina vengti kontakto su augintiniais, kai jums pasireiškia COVID-19 simptomai – įskaitant glėbesčiavimą ir leidimą jus laižyti“.

Honkongo tarnybos anksčiau pranešė apie du atvejus, kai koronaviruso infekcija buvo nustatyta šunims.

Koronaviruso taip pat buvo aptikta vienos katės Belgijoje ir Bronkso zoologijos sode laikomo tigro organizmuose.

Manoma, kad visais atvejais gyvūnai užsikrėtė nuo žmonių.

Nyderlanduose iki šiol nustatytas 473 681 COVID-19 atvejis, 5 543 pacientai mirė.

D.Trumpas: vakcina nuo COVID-19 gali būti sukurta iki metų galo, „galbūt anksčiau“

20:59

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį optimistiškai vertino galimybes sukurti vakciną nuo koronaviruso infekcijos COVID-19 – jis išreiškė viltį, kad skiepai bus sukurti jau šių metų pabaigoje.

„Tikimės ją gauti, jeigu galėsime, metų gale – galbūt anksčiau“, – apžvelgdamas pažangą kuriant vakcinas sakė D.Trumpas.

„Manome, kad labai greitai turėsime kai kurių labai gerų rezultatų“, – pridūrė prezidentas, kreipdamasis į žurnalistus Baltųjų rūmų Rožyne.

Airija įves privalomą 14 dienų karantiną atvykėliams

20:59

Airija įves teisiškai privalomą 14 dienų karantiną į šalį iš užsienio atvykstantiems asmenims, penktadienį nurodė premjeras Leo Varadkaras.

Airijos ministrų kabinetas nutarė, kad atvykėliai privalės užpildyti anketas ir nurodyti jose savo karantino atlikimo vietą.

„Nagrinėsime priemones, kuriomis [ši tvarka] vėliau būtų prižiūrima“, – sakė premjeras.

Išimtys bus taikomos žmonėms, atvykstantiems iš Šiaurės Airijos, kuri yra Jungtinės Karalystės provincija.

Braziliją krečiant COVID-19 krizei atsistatydino sveikatos apsaugos ministras

20:57

Brazilijos sveikatos apsaugos ministras Nelsonas Teichas penktadienį atsistatydino, anot vieno ministerijos pareigūno, iškilus „nesuderinamų“ skirtumų su prezidento Jairo Bolsonaro požiūriu į kovą su šalyje besiplečiančia koronaviruso krize.

N.Teichas kraštutinių dešinųjų pažiūrų prezidento kabinete dirbo trumpiau nei mėnesį.

Jo pirmtakas Luizas Henrique Mandetta atsistatydino balandžio 16-ąją, irgi surėmęs ietis su J.Bolsonaro, griežtai kritikuojančiu reikalavimą gyventojams likti namuose, kad būtų sustabdytas viruso plitimas. Be to, prezidentas aktyviai palaiko antimaliarinio preparato chlorokvino naudojimą koronavirusinei infekcijai gydyti, nors kai kurie tyrimai kelia klausimų dėl šio vaisto veiksmingumo.

Kaip pranešama, tarp N.Teichp ir J.Bolsonaro ne kartą buvo iškilę nesutarimų dėl chlorokvino naudojimo gydant koronavirusine infekcija COVID-19 sergančius pacientus. J.Bolsonaro tvirtina, kad šis preparatas teikia daug vilčių, bet tyrėjai yra atkreipę dėmesį, kad chlorokvino poveikis gydant COVID-19 yra abejotinas, be to, būtina labai tiksliai parinkti dozę.

Sveikatos apsaugos ministerija apie N.Teicho atsistatydinimą informavo trumpa žinute ir nurodė, kad vėliau bus surengta spaudos konferencija.

Ši žinia išprovokavo naujų J.Bolsonaro priešininkų protestų. Rio de Žaneire gyventojai iš savo langų tarškino puodus ir keptuves, skanduodami „Nešdinkis, Bolsonaro!“

Brazilija tapo viena labiausiai pandemijos paveiktų šalių – koronaviruso aukų skaičius sparčiai artėja prie 14 000.

„Worldometers“: pasaulyje – jau daugiau nei 4,5 mln. užsikrėtimo koronavirusu atvejų

17:57

Visame pasaulyje nustatytų užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų skaičius penktadienį perkopė 4,5 mln., rodo COVID-19 statistiką skelbiančio portalo „Worldometers“ duomenys.

Remiantis jais, nuo viruso mirė jau daugiau kaip 300 tūkst. žmonių.

Dar per 1,7 mln. pacientų pasveiko – tai yra, daugiau nei 35 proc. asmenų, kuriems buvo diagnozuota ši infekcija.

Šiuo metu COVID-19 serga daugiau kaip 2,5 mln. žmonių.

Didžiausias susirgimų ir mirčių skaičius nustatytas JAV: nuo koronaviruso protrūkio pradžios šalyje užsikrėtė per 1,4 mln. žmonių, beveik 87 tūkst. infekuotųjų mirė.

Svetainės duomenimis, Ispanija ir Rusija yra tarp trijų šalių, kur užsikrėtė daugiausiai žmonių.

Specialistai anksčiau ne kartą sakė, kad tikrieji infekuotųjų skaičiai yra daug didesni už oficialius, nes skelbiama tik medikų patvirtinta statistika.

Baltarusijoje per parą nustatyti 958 nauji COVID-19 atvejai, mirė penki žmonės

17:27

Baltarusijoje per praėjusią parą nustatyti 958 nauji koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejai, o bendras užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 27 730, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

„Per visą infekcijos plitimo laikotarpį šalies teritorijoje mirė 156 žmonės, kuriems buvo nustatyta koronaviruso infekcija. Visi jie turėjo įvairių lėtinių ligų“, – nurodė ministerija.

Per praėjusią parą nuo COVID-19 Baltarusijoje mirė penki žmonės.   

Penktadienio duomenimis, nuo epidemijos pradžios iš šalies gydymo įstaigų išrašyti 8 807 koronavirusine infekcija persirgę pacientai, iš jų 639 – per pastarąją parą. 

Iš viso Baltarusijoje atlikti 321 705 testai dėl COVID-19.

Čekijai švelninant karantiną bus leidžiama organizuoti 300 dalyvių renginius

16:51

Čekijos vyriausybė penktadienį paskelbė, kad vėliau šį mėnesį bus leidžiama rengti ne daugiau kaip 300 žmonių skirtus masinius renginius, šalyje tebefiksuojant vienus žemiausių COVID-19 atvejų skaičių Europoje.

Susibūrimai, įskaitant sporto renginius, bus leidžiami nuo gegužės 25 dienos. Tą pačią dieną galės atsidaryti ir įmones, įskaitant restoranus bei kavines, pranešė sveikatos apsaugos ministras Adamas Vojtechas.

Čekijoje pirmadienį atvėrė savo duris prieš beveik du mėnesius uždaryti prekybos centrai, kino teatrai, kirpyklos ir restoranų terasos.

10,7 mln. gyventojų turinčioje šalyje iki penktadienio ryto buvo iš viso užregistruoti 8 352 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, 293 užsikrėtę žmonės mirė.

„Jei epidemiologinė padėtis išliks palanki, limitas bus padidintas iki 500 žmonių birželio 8 dieną ir iki 1 000 – birželio 22 dieną“, – leidžiamų susibūrimų dydžius komentavo A. Vojtechas.

Anot jo, restoranams ir barams bus draudžiama dirbti po 23 val., nes Pietų Korėjoje neseniai buvo nustatytas susirgimų pliūpsnis, siejamas su naktiniais klubais.

Karantinas bus toliau švelninamas tik tuo atveju, jei kas parą, kaip ir visą gegužę, nebus fiksuojama daugiau nei 100 naujų užsikrėtimo atvejų, pareiškė epidemiologas Rastislavas Madaras, priklausantis oficialiai patarėjų grupei.

Kai kurie ekspertai mano, kad kova su infekcija vyksta sėkmingai dėl reikalavimo nuolat dėvėti apsaugines kaukes. Ši taisyklė bus sušvelninta gegužės 25 dieną, kai kaukės taps privalomos tik parduotuvėse, biuruose ir viešajame transporte.

Tą dieną bus atnaujinami ir vizitai ligoninėse ir senelių namuose, nors tokiose įstaigose ir toliau bus privalu laikytis socialinio atstumo taisyklių.

Vidaus reikalų ministras Janas Hamačekas sėkmingą epidemijos valdymo strategiją paaiškino vieno neįvardyto eksperto patarimu vyriausybei imtis skubių veiksmų dar kovo pradžioje.

„Kai pamačiau matematinį modelį, parengtą naudojant duomenis iš Italijos, supratau, kad mums gresia tragedija“, – naujienų svetainei „Info.cz“ pasakojo A.Hamačekas.

Iranas pranešė apie 2 102 naujų COVID-19 atvejų – didžiausią skaičių per kelias savaites

16:00

Iranas penktadienį pranešė apie didžiausią naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičių per daugiau nei mėnesį, perspėdamas, kad vis daugiau regionų atsiranda COVID-19 židinių.

Šiitiškai respublikai, kurioje pirmieji užsikrėtimo atvejai buvo nustatyti vasario viduryje šiitų šventajame Komo mieste, sunkiai sekasi valdyti naujojo koronaviruso protrūkį.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras pranešė, kad per pastarąją parą visoje šalyje patvirtinti 2 102 nauji užsikrėtimo atvejai; jų bendras skaičius pasiekė 116 635.

Toks naujų atvejų skaičius yra didžiausias, užfiksuotas Irane nuo balandžio 6 dienos.

Pasak K.Jahanpouro, virusas per parą pareikalavo dar 48 žmonių gyvybių, o bendras aukų skaičius padidėjo iki 6 902.

Pietvakarinė Chuzestano provincija išliko „raudona“ zona – tai reiškia, kad joje nustatytas didžiausias pavojus sveikatai pagal Irane naudojamą spalvinių kodų skalę.

Pavojaus lygis galėtų būti pakeltas iki tokio lygio dar keliuose regionuose, nurodė pareigūnas.

„Kitos provincijos, kur gali būti pastebėtas augantis infekcijų skaičius, yra Lorestanas, Sistanas ir Beludžistanas bei Rytų Azerbaidžanas“, – televizijos reportažuose sakė K.Jahanpouras.

Ministerijos atstovas primygtinai paragino šių provincijų gyventojus laikytis sveikatos apsaugos protokolų.

Lorestanas yra Irano vakaruose, Rytų Azerbaidžanas – šiaurės vakaruose, o su Pakistanu bei Afganistanu besiribojantis Sistanas ir Beludžistanas – pietryčiuose.

K.Jahanpouras ketvirtadienį perspėjo, kad šiaurės rytinėje Šiaurės Chorasano provincijoje gali susiklostyti „kritinė“ padėtis.

Chuzestanas yra vienintelė provincija, kur valdžiai teko vėl imtis griežtų priemonių, tokių kaip įmonių uždarymas, po balandį priimto sprendimo švelninti visuotinį karantiną.

Praėjusį mėnesį Iranas liovėsi skelbti duomenis apie koronaviruso plitimą atskirose provincijose.

Iš hospitalizuotų pacientų 91 836 pasveiko ir buvo išrašyti.

Vietos ir užsienio ekspertai skeptiškai vertina oficialius duomenis, teigdami, kad tikrasis aukų skaičius gali būti daug didesnis.

Kipro turkai protestuoja prieš perėjų uždarymą

15:39

Padalyto Kipro šiaurėje gyvenantys turkai penktadienį protestavo prieš tarptautinės bendrijos pripažįstamos vyriausybės sprendimą uždaryti perėjas kovojant su naujuoju koronavirusu.

„Norime grįžti į darbą“, – skelbė transparantas, kurį prie Ajos Dometijo perėjos sostinėje Nikosijoje išskleidė dešimtys demonstrantų, turinčių darbus graikų administruojamoje pietinėje salos dalyje.

Ši Viduržemio jūros sala yra padalyta į Kipro Respubliką, kuri yra Europos Sąjungos narė, ir atsiskyrusią Šiaurės Kipro turkų respubliką, kurią pripažįsta tik Ankara.

Po to, kai kovo 9-ąją Kipre buvo patvirtintas pirmasis COVID-19 atvejis, Jungtinių Tautų prižiūrimos paliaubų linijos perėjos buvo uždarytos.

Oficialiai maždaug 1,5 tūkst. Kipro turkų dirba salos pietuose, įvairiuose sektoriuose nuo statybų iki sveikatos apsaugos, tačiau šis skaičius tikriausiai yra didesnis dėl neregistruotų darbuotojų.

Pietuose užregistruoti 907 COVID-19 atvejai, įskaitant 17 mirties atvejų, rodo ketvirtadienį paskelbti skaičiai, o Šiaurė yra pranešusi apie 108 užsikrėtimo ir keturis mirties atvejus.

Šiaurės Kipras jau daugiau nei tris savaites nepraneša apie naujus užsikrėtimo atvejus ir sako, kad paskutinis ligoninėje gydytas pacientas buvo išrašytas pirmadienį.

Kipro Respublika ketvirtadienį pranešė apie du naujus užsikrėtimo atvejus.

Kipras yra padalytas nuo 1974-ųjų, kai Turkija, reaguodama į Atėnų remtą perversmą siekiant suvienyti Kiprą su Graikija, įsiveržė į šiaurinį salos trečdalį.

Pagrindiniame Kazachstano naftos gavybos telkinyje koronavirusu užsikrėtė šimtai žmonių

14:41

Daugiau kaip 400 žmonių, dirbančių pagrindiniame Kazachstano naftos gavybos telkinyje, testais nustatytas naujasis koronavirusas, penktadienį pranešė sveikatos apsaugos pareigūnai.

Užsikrėtusių asmenų, dirbančių eksploatuojant didžiulį Tengizo naftos telkinį, skaičius nuo 17 ketvirtadienį šoktelėjo iki 401 penktadienį, sakė Atyrau regiono pareigūnai.

Pasak jų, darbuotojai gydomi, stengiamasi atsekti jų kontaktus.

Tačiau sveikatos apsaugos ministras Yelzhanas Birtanovas (Jelžanas Birtanovas) ketvirtadienį kritikavo ten taikomas karantino priemones.

„Bendrabučiai darbininkams ir valgyklos turi bendrus koridorius, izoliacijos nėra, – vietos žiniasklaidai sakė jis. – Ir darbe, ir poilsio metu darbininkai bendrauja vieni su kitais, todėl sunku stabdyti infekcijos plitimą.“

Praėjusį mėnesį 500 darbininkų atsisakė eiti į darbą nuogąstaudami dėl spartaus viruso plitimo, skelbė žiniasklaida.

Maždaug 17 tūkst. darbininkų jau evakuota iš Tengizo naftos telkinio, kuriame dirba „Tengizchevroil“. 50 proc. šios kompanijos akcijų priklauso „Chevron“.

Pagrindinės operacijos, įskaitant gavybą, Tengize tęsiasi. Pernai čia buvo išgauta 29,8 mln. t naftos – tai trečdalis visos gavybos Kazachstane.

2016 metais „Tengizchevroil“ paskelbė apie 36,8 mlrd. dolerių (34,1 mlrd. eurų) vertės plėtrą Tengize – tai viena didžiausių investicijų nuo 2014 metų, kai naftos kainų smukimas privertė mažinti šios pramonės šakos apimtis.

Kazachstano valstybinė kompanija „KazMunayGas“, amerikiečių „ExxonMobil“ ir „LukArco“, kuri yra Rusijos „Lukoil“ padalinys, taip pat turi šio projekto akcijų.

Kazachstane užregistruoti 5 689 COVID-19 atvejai, 34 pacientai mirė.

Bangladešo rohinjų stovyklose patvirtintas pirmasis COVID-19 atvejis

14:41

Pietų Bangladeše esančiose perpildytose rohinjų pabėgėlių stovyklose, kur rado prieglobstį per 1 mln. žmonių, patvirtintas pirmasis užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejis, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

Užsikrėtęs rohinjas ir Koks Bazaro rajone gyvenantis bangladešietis, kuriam taip pat buvo patvirtintas šis užkratas, yra izoliuoti, pažymėjo šalies pabėgėlių reikalų komisaras Mahbubas Alamas Talukderas.

Darbo ėmėsi specialistų komandos, gydančios pacientus ir mėginančios nustatyti, su kuo jie galėjo kontaktuoti, naujienų agentūrą AP informavo Jungtinių Tautų Pabėgėlių reikalų agentūros atstovė Louise Donovan.

Visame Bangladeše lig šiol patvirtinti 18 863 susirgimo COVID-19 atvejai, įskaitant 283, pasibaigusius mirtimi. Tačiau manoma, kad tikrasis aukų skaičius yra didesnis, nes ši 160 mln. gyventojų turinti Pietų Azijos valstybė neturi pakankamų testavimo pajėgumų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rohinjų pabėgėlių stovykla
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rohinjų pabėgėlių stovykla

Humanitarinės pagalbos darbuotojai įspėjo apie rimto protrūkio pavojų, galintį iškilti, jei virusas pasklistų tankiai apgyvendintose stovyklose. L.Donovan ketvirtadienį pareiškė, kad nuo balandžio pradžios Koks Bazare tyrimai dėl COVID-19 buvo atlikti 108 rohinjų pabėgėliams.

34 stovyklose, kur kvadratiniam kilometrui tenka 40 tūkst. žmonių, gyventojų tankumas yra daugiau nei 40 kartų didesnis už Bangladešo vidurkį.

Kai kurie pabėgėliai yra susirūpinę ir sako, kad jiems trūksta švaraus vandens ir apsaugos priemonių.

Dauguma šių rohinjų pabėgo iš Mianmaro 2017 metų rugpjūtį, kai šalies kariuomenė, reaguodama į sukilėlių atakas, pradėjo karines operacijas. Saugumo pajėgos kaltinamos masinėmis žudynėmis, žaginimais ir tūkstančių namų sudeginimu.

Mianmaro valdžia jau ilgą laiką musulmonus rohinjus laiko atvykėliais iš Bangladešo, nors jų šeimos ne vieną šimtmetį gyvena daugiausia budistiškoje šalyje. Nuo 1982 metų beveik visiems rohinjams neišduodami pasai, todėl jie faktiškai neturi jokios pilietybės. Iš jų taip pat atimta judėjimo laisvė ir kitos pagrindinės teisės, įskaitant galimybę gauti išsilavinimą.

Estijoje – viena nauja mirtis nuo COVID-19

11:45

Estijoje per praėjusią parą nustatyti aštuoni nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejai ir viena mirtis, penktadienį pranešė Sveikatos departamentas.

Per parą Estijoje atlikti 975 pirminiai COVID-19 testai, iš jų aštuonių rezultatai buvo teigiami, o iš viso šalyje atlikta 68 tūkst. testų. 1 766 iš jų rezultatai buvo teigiami.

Šalies ligoninėse gydomi 42 COVID-19 pacientai, penki iš jų prijungti prie dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatų. Iš ligoninių išrašyti 287 žmonės, sirgę infekcija.

Pasveikusiais laikomi 1 375 žmonės.

Per praėjusią parą mirus vienai 88 metų moteriai, bendras aukų skaičius Estijoje išaugo iki 63.

Rusijoje per parą užregistruota daugiau kaip 10 000 naujų COVID-19 atvejų

11:35

Rusija per praėjusią parą užfiksavo daugiau kaip 10 tūkst. naujų užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų, o Maskvoje pradedami masiniai antikūnų tyrimai.

Sveikatos apsaugos pareigūnai penktadienį pranešė, kad per praėjusią parą Rusijoje užregistruoti 10 598 nauji užsikrėtimo atvejai. Bendras patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius siekia 262 843; šiuo atžvilgiu Rusija užima antrą vietą pasaulyje, ją lenkia tik JAV.

Rusija tvirtina, kad daug susirgimo atvejų išaiškinta dėl didelio masto testavimo kampanijos: šalyje atlikta per 6 mln. COVID-19 testų.

Maskvoje užregistruota maždaug pusė visų šalies COVID-19 atvejų, o miesto valdžia paskelbė, kad klinikos nuo penktadienio pradės masinius atsitiktinai pasirinktų gyventojų koronaviruso SARS-CoV-2 antikūnų tyrimus.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau šią savaitę paskelbė, kad visoje šalyje galiojantys suvaržymai, kuriais siekiama sulėtinti viruso plitimą, bus sušvelninti, nors naujų užsikrėtimo atvejų skaičius pastoviai auga.

Nepaisant didelio patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičiaus, Rusijos oficialiai skelbiamas mirtingumo lygis yra gana žemas palyginti su JAV, Jungtine Karalyste, Italija ir Ispanija.

Penktadienį Rusija pranešė, kad užregistruotos 113 naujos mirtys, o bendras skaičius pasiekė 2 418.

Pareigūnai sako, jog taip yra todėl, kad Rusija galėjo pasimokyti iš Vakarų Europos patirties ir greitai ėmėsi izoliuoti keliautojus bei rizikos grupėms priklausančius asmenis, pritaikyti ligonines COVID-19 pacientams gydyti ir testuoti bei karantinuoti užsikrėtusiuosius.

Tačiau kritikai abejojo šiais skaičiais ir kaltino pareigūnus daug viruso nulemtų mirties atvejų priskiriant kitoms priežastims.

Japonijoje planuojamas plataus masto gyventojų imuniteto COVID-19 tikrinimas

10:53

Japonijos sveikatos apsaugos ministerija pradės plataus masto gyventojų koronaviruso SARS-CoV-2 antikūnų tyrimus, penktadienį per spaudos konferenciją paskelbė ministras Katsunobu Kato.

Pasak jo, ministerija planuoja šią programą vykdyti trijose prefektūrose, kuriose yra Tokijas, Osaka, kur patvirtinta daug užsikrėtimo COVID-19 atvejų, ir Mijagis, kur jų užfiksuota mažiau.

Šiuo tyrimu siekiama išsiaiškinti, kaip plačia virusas išplito šiuose regionuose.

K.Kato vylėsi, kad jau birželį bus ištirti 10 tūkst. gyventojų.

Latvijoje patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai, pasveiko dar 35 pacientai

10:53

Latvijoje per praėjusią parą patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, penktadienį pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Per praėjusią parą dėl COVID-19 buvo ištirti 2 156 asmenys, o iš viso Latvijoje atliktas 85 431 testas. 970 iš jų rezultatai buvo teigiami.

Ligoninėse gydomi 28 COVID-19 pacientai, trijų iš jų būklė sunki. Iki šiol iš gydymo įstaigų išrašyti 123 pacientai.

Pasveikusiais nuo COVID-19 laikomi du trečdaliai pacientų – 662 žmonės.

Latvijoje koronavirusas pareikalavo 19 gyvybių.

Ukrainoje patvirtinta per 17 tūkst. užsikrėtimo COVID-19 atvejų

09:38

Ukrainoje per praėjusią parą užfiksuoti 483 nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejai, 20 žmonių mirė, o 330 – pasveiko, rašoma penktadienį Koronaviruso epidemijos plitimo stebėsenos sistemos tinklalapyje paskelbtame pranešime.  

Kaip pranešama, nuo pandemijos pradžios šalyje užfiksuota 17 330 užsikrėtimo ir 476 mirties atvejai. 4 473 žmonės laikomi pasveikusiais.

JAV užregistruotos 1 754 naujos mirtys nuo koronaviruso

06:33

Jungtinėse Valstijose per praėjusią parą buvo užfiksuotos 1 754 naujos mirtys nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19, rodo Johnso Hopkinso universiteto duomenys, paskelbti ketvirtadienį 20 val. 30 min. vietos (penktadienį 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Pagal mirčių nuo COVID-19 ir užsikrėtimo atvejų skaičių pirmaujančiose JAV ši infekcija nustatyta 1 416 528 žmonėms, rodo Baltimorėje įsikūrusio universiteto renkami duomenys.

Prognozės ir tyrimai

06:20

PSO baiminasi, kad per artimiausius metus ketvirtadalis Afrikos žemyno gyventojų gali užsikrėsti koronavirusu.

Tuo metu vienas atliktas tyrimas, kurio rezultatus cituoja BBC, rodo, kad 1 iš 400 Anglijos žmonių gali sirgti šia pasaulyje išplitusia infekcija.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas