Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Italija pranešė apie mažiausią paros mirčių skaičių nuo pirmosios karantino dienos

Užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius pasaulyje perkopė 3,47 mln., mirčių nuo COVID-19 skaičius perkopė 244 tūkstančius. Išgijo jau daugiau nei 1,1 mln.
Gyvenimas Pietų Korėjoje koronaviruso pandemijos metu
Gyvenimas Pietų Korėjoje koronaviruso pandemijos metu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulyje mirčių nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 skaičius šeštadienį viršijo 240 tūkst., rodo naujienų agentūros AFP iš oficialių šaltinių renkami duomenys. Naujienų agentūra pažymėjo, kad 85 proc. mirčių įvyko Europoje ir Jungtinėse Valstijose.

Italija šeštadienį pranešė apie vėl į viršų šoktelėjusį mirčių nuo koronaviruso skaičių. Pasak Civilinės saugos tarnybos, šalyje užfiksuotas didžiausias paros mirčių nuo balandžio 21 dienos skaičius – 474.

Prancūzijos vyriausybė šeštadienį nusprendė pratęsti nepaprastosios padėties sveikatos apsaugos srityje režimą dar dviem mėnesiams iki liepos 24 dienos.

Kaista situcija šalia Lietuvos. Baltarusijoje per vieną parą nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 mirė dar keturi žmonės, o bendras aukų skaičius padidėjo iki 97.

Be to, buvo patvirtinta 911 naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Bendras asmenų, kuriems testais buvo patvirtinta COVID-19, skaičius padidėjo iki 15 828.

Sekmadienio naujienas apie koronaviruso pandemiją pasaulyje skaitykite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Didžiojoje Britanijoje užfiksuota 315 koronaviruso sukeltų mirčių per parą

22:15

Didžiojoje Britanijoje koronaviruso aukų skaičius sekmadienį išaugo iki 28 446.

Per parą šalyje užfiksuota 315 naujų mirties atvejų.

Užsikrėtusiųjų skaičius pasiekė 186 599, o per parą užsikrėtė 4 339 žmonės. 

Visgi vyriausybė pažymėjo, kad šalis jau peržengė piką.

Italija pranešė apie mažiausią paros mirčių skaičių nuo pirmosios karantino dienos – 174

20:40

Italija sekmadienį pranešė apie 174 naujus koronaviruso sukeltų mirčių atvejus.

Tai mažiausias skaičius nuo karantino pradžios kovo 10 dieną, kai buvo užfiksuotos 168 mirtys.

Iš viso šioje Viduržemio jūros regiono šalyje, kuri nuo pirmadienio pradės švelninti karantiną, dėl koronaviruso jau mirė 28 884 žmonės.

Pagal šį rodiklį Italija nusileidžia tik Jungtinėms Valstijoms.

Naujų užsikrėtimo atvejų per parą skaičius – 1 389 – taip pat buvo žemiausias nuo pirmosios kovo savaitės.

Kilus koronaviruso protrūkiui, ministras pirmininkas Giuseppe Conte įvedė įvairius apribojimus. 

Kovo 8 dieną jis įvedė karantiną Lombardijoje ir dviejuose kaimyniniuose regionuose, kuriems tenka 45 proc. visos Italijos ekonominės produkcijos.

Priemonė nacionaliniu lygmeniu buvo įvesta kovo 10 dieną.

Kovo 12 dieną premjeras uždarė visas parduotuves, išskyrus vaistines ir maisto prekių parduotuves, o po 10 dienų – visas neesmines gamyklas.

O ateinantį pirmadienį italai pirmą kartą galės apsilankyti parkuose ar aplankyti artimus giminaičius pirmą kartą per devynias savaites.

Visgi dauguma įmonių liks uždarytos dar dvi savaites. 

Barai ir restoranai klientus atvers duris nuo birželio 1 dienos.

Koronavirusas pamažu traukiasi iš Balkanų

19:41

Daugumai Balkanų šalių pavyko pažaboti pažaboti naujojo koronaviruso užkrato plitimą, rodo bene naujausius naujojo koronaviruso pandemijos oficialius duomenis skelbiančio portalo „Worldometers“ duomenys.

Vien tik per pastarąją parą 10,72 mln. gyventojų turinti Graikija patvirtino tik šešis naujus COVID-19 atvejus, o jų skaičius šalyje padidėjo iki 2626 (prieš savaitę buvo 2517). Šios ligos pacientų mirčių padaugėjo viena iki 144 (134).

Šiaurės Makedonija (2,08 mln. gyventojų) – 1511 atvejų (prieš savaitę – 1386), iš jų penki nauji, 84 mirtys (61), iš dvi naujos.

Juodkalnijoje (0,63 mln. gyventojų) naujų susirgimų šia liga ir su ja siejamų mirčių per pastarąją parą nepatvirtinta – atitinkamai 322 (321) ir aštuonios (septynios).

Albanija (2,85 mln. gyventojų) – 795 atvejai (prieš savaitę – 726) atvejai, iš jų šeši nauji, 31 mirtis (28).

Kroatija (4,08 mln. gyventojų) – 2096 patvirtintų COVID-19 ligos atvejų (2030), iš jų aštuoni nauji, 79 mirtys (55), iš jų dvi naujos.

Serbija (7 mln. gyventojų) – 9464 atvejai (8042), iš jų 102 nauji, 193 mirtys (156), iš jų keturios naujos.

Bosnija ir Hercogovina (3,32 mln. gyventojų) – 1857 atvejai (1516), iš jų 18 naujų, 77 mirtys (59), iš jų penkios naujos.

Slovėnija (2,07 mln. gyventojų) – 1439 atvejai (1396), per pastarąją parą nebuvo, 96 mirtys (82), iš jų dvi naujos.

Bulgarija (7 mln. gyventojų) – 1618 atvejų (1300), iš jų 24 nauji, 73 mirtys (56), iš jų viena nauja.

Rumunija (19,41 mln. gyventojų) – 13 163 atvejai (11 036), iš jų 431 naujas, 790 mirčių (619), iš jų 19 naujų.

Turkija apribojimus dėl COVID-19 etapais atšauks per daugiau nei pusmetį

19:24

Turkija imasi apribojimų dėl COVID-19 panaikinimo plano, kuris etapais bus įgyvendinamas per daugiau nei pusmetį, skelbia laikraštis „Turizm Gunlugu“.

„Turkijos vyriausybė parengė keturių etapų planą dėl koronaviruso pandemijos įvestų apribojimų panaikinimo. Pirmasis etapas pradedamas vykdyti gegužės 4-ąją – atidaromi turgūs, kirpyklos ir prekybos centrai su tam tikrais veiklos apribojimais“, – rašo leidinys.

Tuo pačiu metu restoranai ir barai veiks su sėdimų vietų apribojimais, o naktiniai klubai ir toliau neveiks.

Per antrąjį etapą, kuris truks nuo gegužės 27-osios iki rugpjūčio pabaigos, bus pamažu atšaukiami tarptautinio susisiekimo apribojimai, atnaujinamas sertifikuotų nuo koronaviruso „švarių“ viešbučių darbas, laikantis socialinės atskirties reikalavimų. Koncertų salės, teatrai ir panašūs viešųjų renginių centrai šią vasarą nedirbs.

Trečiasis etapas prasidės rugsėjo 1-ąją ir truks iki metų pabaigos. Jo metu visos įmonės ir mokyklos veiks kaip įprastai.

Ketvirtasis etapas prasidės nuo 2021-ųjų, o galimi ribojimai jo metu priklausys nuo epidemiologinės padėties. Esminiu įvykiu taptų vakcinos nuo SARS-CoV-2 sukūrimas ir jos prieinamumas arba visiškas šio koronaviruso išnykimas.

Ispanijoje per parą užregistruojamų mirčių nuo COVID-19 skaičius nukrito žemiau 200 ribos

15:30

Ispanija sekmadienį užregistravo dar 164 mirties nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejus ir tai yra mažiausias paros aukų skaičius per beveik septynias savaites, šaliai pradedant palaipsniui švelninti griežtas karantino priemones.

Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbti skaičiai bendrą pandemijos aukų skaičių Ispanijoje padidino iki 25 264. Tai ketvirtas skaičius pasaulyje po JAV, Italijos ir Jungtinės Karalystės.

Per parą užregistruotų mirties atvejų skaičius yra mažiausias nuo kovo 18 dienos, kai mirė 107 žmonės, bet ministerijos ekstremalių situacijų koordinatorius Fernando Simonas sakė, kad šį skaičių reikia interpretuoti „atsargiai“, nes jis gautas ilgą šventinį savaitgalį, kai ligoninės paprastai lėčiau informuoja apie mirusius pacientus.

„Šie skaičiai labai geri ir patvirtina tendenciją, kurią stebėjome. Turime pažiūrėti, ar jie išsilaikys ateinančiomis dienomis“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

Patvirtintų užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičius padidėjo tik 838 iki 217 466, bet vyriausybė neseniai pradėjo įtraukti į sąrašus tik tuos pacientus, kuriems koronavirusas nustatomas polimerazės grandininės reakcijos (PGR), arba tepinėlių, tyrimais.

 

Jau dešimtą dieną iš eilės pasveikusiųjų skaičius, kuris sekmadienį yra 1 654, viršija naujų užsikrėtimo atvejų skaičių.

Sveikatos apsaugos ekspertai mano, kad Ispanijos protrūkio pikas įvyko balandžio 2 dieną, kai per 24 valandas mirė 950 žmonių. Nuo to laiko paros aukų skaičius palaipsniui mažėjo.

Beveik 47 mln. Ispanijos gyventojų nuo kovo 14 dienos gyveno vienomis griežčiausių karantino sąlygų pasaulyje, kai iš namų buvo leidžiama išeiti tik suaugusiesiems ir tik nupirkti maisto, vaistų ar pavedžioti šuns.

Tačiau premjeras Pedro Sanchezas antradienį pristatė planą, kaip palaipsniui, keturiais etapais iki birželio pabaigos, švelninti suvaržymus.

Nuo šeštadienio ispanams leidžiama kartą per dieną išeiti į lauką pasportuoti ar pasivaikščioti.

JK vyriausybė rengiasi pristatyti karantino švelninimo planus

14:44

Jungtinės Karalystės vyriausybė kitą savaitę turi pristatyti karantino švelninimo planus ir panašu, jog karantiną planuojama atšaukti etapais, kad naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius neaugtų.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ketvirtadienį pareiškė, kad šalis jau perėjo koronaviruso epidemijos piką ir ateinančią savaitę paskelbs „gaires“, kaip ketinama švelninti kovo pabaigoje įvestus griežtus suvaržymus.

Naujausiais duomenimis, JK nuo COVID-19 mirė 28 131 žmogus. Pagal šį skaičių JK tik labai nedaug atsilieka nuo labiausiai nukentėjusios Europos šalies Italijos. Tačiau hospitalizuojamų žmonių skaičius ir užkrečiamumo rodiklis mažėja.

Pats B.Johnsonas sirgo COVID-19 ir tris naktis praleido intensyviosios slaugos palatoje. Viename interviu jis atskleidė, kad buvo parengti planai tam atvejui, jei jis mirtų.

„Tai buvo sunkus momentas, neneigsiu, – sakė jis sekmadieniniam laikraščiui „The Sun on Sunday“. – Jie turėjo strategiją, kaip elgtis su „Stalino mirties“ tipo scenarijumi.“

Paklaustas apie vyriausybės planą ministrams ketvirtadienį rengiantis iš naujo svarstyti karantiną transporto sekretorius Grantas Shappsas sakė: „Tai tikrai nebus įprastas gyvenimas.“

Laikraščių savaitgalio pranešimuose sakoma, kad pradinės mokyklos galėtų būti atidarytos birželio pradžioje, o visuomeniniu transportu į darbą važinėjantiems žmonėms galėtų būti tikrinama temperatūra.

Taip pat siūlomas karantino periodas į JK lėktuvais atskrendantiems žmonėms. G.Shappsas sakė, kad tai „rimtas svarstomas klausimas“.

„Šiuo metu aktyviai gilinuosi į šį klausimą, kad kai mūsų užkrečiamumo rodikliai šalyje bus kontroliuojami, nebūtų įvežtinių atvejų“, – sakė jis BBC televizijai.

Britanija kovo 23 dieną nurodė uždaryti visas nebūtinas parduotuves ir įstaigas, liepė žmonėms likti namuose, o išeiti leido tik nusipirkti maisto bei vaistų ir – kartą per dieną – pasportuoti.

Priemonės, kurios balandžio 16-ąją buvo pratęstos, smogė ekonomikai, o Anglijos bankas perspėjo, kad jos gali nulemti didžiausią recesiją per šimtmečius.

Tačiau savaitraščio „The Observer“ užsakymu atlikta viešosios nuomonės agentūros „Opinium“ apklausa pademonstravo, kad visuomenė pritaria suvaržymų pratęsimui.

Mažiau nei penktadalis apklaustųjų sakė manantys, kad atėjo laikas svarstyti mokyklų, restoranų, barų ir stadionų atidarymą.

Reiškiamas susirūpinimas, kaip užtikrinti socialinį atstumą tarp mažų vaikų, kaip išvengti didelio keleivių skaičiaus viešajame transporte.

B.Johnsonas yra sakęs, kad šaliai atsiveriant po karantino naudingas dalykas galėtų būti kaukių nešiojimas.

Tarp JK ir Europos kursuojančių traukinių operatorė „Eurostar“ šeštadienį paskelbė, kad burną ir nosį dengiančios kaukės nuo pirmadienio bus privalomos traukiniuose, važinėjančiuose tarp Londono, Paryžiaus ir Briuselio.

Britanija tikisi, kad intensyvindama testavimą ir kontaktų išaiškinimą, taip pat ir programėle mobiliesiems telefonams, galės stebėti užkrečiamumą ir užkirsti kelią antrai užsikrėtimų bangai.

Irane švelninant karantiną bus atidaryta daug mečečių

12:56

Irano prezidentas Hassanas Rouhani paskelbė, kad pirmadienį didelėje šalies dalyje vėl bus atidarytos mečetės, kurios buvo uždarytos kovo pradžioje dėl naujojo koronaviruso protrūkio.

Kaip televizijos transliuotame pasitarime dėl viruso sakė H.Rouhani, 132 apygardose – maždaug trečdalyje administracinių vienetų – „nuo rytojaus vėl bus atidarytos mečetės“.

„Socialinis atstumas yra svarbiau nei bendra malda“, – pabrėžė jis ir teigė, kad islamas saugumą laiko privalomu, o maldą mečetėje – tik rekomenduojamu dalyku.

Latvijoje – aštuoni nauji COVID-19 atvejai, Estijoje – vienas

11:57

Latvijoje per praėjusią parą ištirti 1 143 žmonių testai koronavirusinei infekcijai COVID-19 nustatyti, aštuonių iš jų rezultatai buvo teigiami, sekmadienį pranešė Ligų profilaktikos ir kontrolės centras.

Nuo epidemijos pradžios šalyje atlikti 64 245 testai, COVID-19 patvirtinta 879 žmonėms. 348 pacientai jau pasveiko, o 16 žmonių mirė.

Per praėjusią parą dėl COVID-19 nebuvo hospitalizuotas nė vienas žmogus. Šiuo metu ligoninėse gydomi 33 žmonės, keturių būklė yra sunki. Iš stacionarų išrašyti 97 asmenys, pasveikę nuo COVID-19.

Tuo metu Estijoje per praėjusią parą nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 mirė du žmonės, ši liga nustatyta dar vienam žmogui, sekmadienį pranešė Sveikatos departamentas.

Per praėjusią parą mirė 82-ejų moteris, gydyta Rytų Viru apskrities centrinėje ligoninėje, ir 80-metis vyras, gydytas Pernu ligoninėje.

Iš viso Estijoje COVID-19 pareikalavo 55 gyvybių.

Per praėjusią parą atlikti 743 testai COVID-19 nustatyti, vieno iš jų rezultatas buvo teigiamas. Iš viso šalyje atlikti 55 206 pirminiai testai, 1 700 iš jų rezultatai buvo teigiami.

Sekmadienio ryto duomenimis, šalies ligoninėse gydomi 75 pacientai, septyni iš jų prijungti prie plaučių ventiliavimo aparatų. Iš ligoninių išrašyti 247 žmonės.

Rusijoje – naujų atvejų dienos rekordas

11:28

Rusija praneša apie naujus 10 633 koronaviruso atvejus – tai didžiausias per dieną užfiksuotų šios infekcijos naujų atvejų skaičius.

Iš viso šalyje koronaviruso serga 134 686 žmonės.

Rusija atšaukė draudimą išvežti iš šalies kaukes, respiratorius, apsauginius kostiumus

11:16

Rusijos vyriausybė atšaukė kovą įvestus medicininių kaukių, tvarsčių, respiratorių, dezinfekavimo priemonių, apsauginių kostiumų ir kai kurių kitų apsaugos priemonių bei medicinos prekių išvežimo iš šalies suvaržymus.

Atitinkamas potvarkis sekmadienį paskelbtas teisinės informacijos portale.

Išvežimo draudimą vyriausybė paskelbė 2020 metų kovo 2 dienos potvarkiu. Iš Rusijos teritorijos taip pat nebuvo galima išvežti chirurginių pirštinių, vatos, vienkartinių antbačių, kvėpavimo aparatų.

Draudimas negaliojo Rusijos teikiamai tarptautinei humanitarinei pagalbai.

„Scanpix“/AP nuotr./Maskva, Rusija
„Scanpix“/AP nuotr./Maskva, Rusija

 

Vokietijos vidaus reikalų ministras pritaria Bundeslygos varžybų atnaujinimui

11:07

Vokietijos vidaus reikalų ir sporto ministras sekmadienį sakė pritariantis šalies futbolo sezono atnaujinimui šį mėnesį, nepaisant tebesitęsiančios koronaviruso epidemijos.

„Man Vokietijos lygos pasiūlytas grafikas atrodo įtikimas ir aš pritariu atnaujinimui gegužės mėnesį“, – laikraščiui „Bild“ sakė Horstas Seehoferis.

Jis kalbėjo trys dienos prieš numatytą Vokietijos pareigūnų pasitarimą šiuo klausimu.

Vokietijos futbolo lyga (DFL) pritaria varžybų be žiūrovų atnaujinimui maždaug gegužės viduryje. Toks žingsnis būtų pirmasis tarp svarbių Europos pirmenybių.

H.Seehoferis, kuris vyriausybėje vaidina svarbų vaidmenį šiuo klausimu, nes užima kelis postus, pabrėžė, kad komandos ir žaidėjai privalo laikytis kelių sąlygų.

„Jei komandoje ar jos vadovybėje bus koks nors [užsikrėtimo] koronavirusu atvejis, visas klubas ir, galiausiai, komanda, su kuria jis praėjusį kartą žaidė, privalės laikytis dviejų savaičių karantino“, – sakė jis.

„Todėl ir toliau išliks pavojus rungtynių grafikui“, jei bus koks nors užsikrėtimas, nurodė ministras.

Tačiau jis sakė, kad klubai neturės ypatingų privilegijų dėl testavimo – tokių, kurių neturi likusi visuomenės dalis. Kai kas siūlė prevencijos sumetimais dažnai testuoti žaidėjus.

JAV per praėjusią parą užregistruotos 1 435 mirtys nuo koronaviruso

08:32

Jungtinėse Valstijose per praėjusią parą užfiksuotos 1 435 mirtys nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19, rodo vėlai šeštadienį paskelbti Johnso Hopkinso universiteto duomenys.

Remiantis Baltimorėje įsikūrusio universiteto informacija, šalyje užfiksuota per 1,1 mln. užsikrėtimo atvejų ir 66 224 mirties atvejai.

JAV pirmauja pasaulyje pagal mirčių ir užsikrėtimo atvejų skaičių.

Karantine – per 3000 Vokietijos kruizinio laivo keleivių

08:17

Vokietijoje – per 3000 kruizinio laivo keleivių buvo priversti karantinuotis. Turizmo milžinei TUI priklausančiame kruiziniame laive buvo nustatytas vienas koronaviruso atvejis.

Paskutinis atnaujinimas 2020-05-03 08:17

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas