Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 13 /2020 03 14

Koronavirusas: Lenkija, Ukraina ir Danija užsidaro nuo pasaulio, JAV skelbia nepaprastąją padėtį

Kanados ministro pirmininko Justino Trudeau žmonai testais nustatytas naujasis koronavirusas, vėlai ketvirtadienį pranešė šalies vadovo biuras. Nepaprastoji padėtis paskelbta ir Latvijoje bei Estijoje. Šiaurės Ispanijoje karantinuoti keturi miesteliai, o Portugalijoje uždaromos mokyklos. Tarp užsikrėtusių Estijoje – du Talino oro uosto darbuotojai. Lenkija ir Danija uždaro savo sienas.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Ukraina uždaro sienas

00:09

Apie savo sienų uždarymą penktadienio vakarą paskelbė ir Ukraina. Užsienio piliečiai į Ukrainos teritoriją nebus įleidžiami nuo pirmadienio, kovo 16 dienos. Draudimas įsigalios po vidurnakčio.

Išimtys bus taikomos tik užsieniečiams, turintiems galiojančius leidimus gyventi Ukrainoje, užsienio valstybių diplomatams ir tarptautinių organizacijų atstovams. Šį apribojimą užsieniečiams planuojama taikyti dvi savaites.

Nuo antradienio Ukrainoje visiškai nutraukiamas keleivių susisiekimas oro transportu, apie šio apribojimo trukmę nėra pranešama.

Kipras nebeįsileis užsieniečių dėl koronaviruso grėsmės

22:57

Kipras penktadienį paskelbė, jog nuo sekmadienio 15 dienų neįsileis užsieniečių į šalį, kad užkirstų kelią naujojo koronaviruso plitimui šioje Viduržemio jūros saloje.

Nuo sekmadienio „draudžiamas atvykimas bet kuriam piliečiui, nepriklausančiam kipriečio ar teisėto gyventojo – europiečio ar trečiosios šalies piliečio, dirbančio Kipre, – kategorijoms“, per nacionalinę televiziją sakė prezidentas Nikas Anastasiadis.

Lenkijoje – antra mirtis

22:55

Lenkų žiniasklaida penktadienį vėlai vakare pranešė, kad šalyje mirė antras koronavirusu infekuotas asmuo – 73 metų vyras. Jis į Vroclavo ligoninę buvo atvežtas sunkios būklės ir taip pat sirgo kitomis ligomis.

Lenkijoje iki šiol buvo užfiksuoti 68 užsikrėtimo koronavirusu atvejai ir viena mirtis.

D.Trumpas paskelbė nepaprastąją padėtį Jungtinėse Valstijose

21:52

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį šalyje paskelbė nepaprastąją padėtį dėl koronaviruso plitimo.

D.Trumpas paaiškino, kad nepaprastosios padėties įvedimas leis kovai su epidemija skirti 50 mlrd. dolerių. Be to, valdžios organams bus lengviau paskirstyti lėšas visoms valstijoms.

„Kad išlaisvinčiau visas federalinės vyriausybės galias, oficialiai skelbiu nacionalinę nepaprastąją padėtį“, – pareiškė D.Trumpas, skaitydamas pranešimą prie Baltųjų rūmų.

Jis paragino visas JAV valstijas įkurti nepaprastosios padėties valdymo centrus ir sakė, kad mėginiai dėl koronaviruso bus imami ir tikrinami dideliu mastu, vyriausybei sulaukus kritikos dėl nepakankamo COVID-19 diagnostikos rinkinių kiekio šalyje.

„Kitos aštuonios savaitės yra kritinės, – teigė D.Trumpas. – Galime suprasti ir įveikti šį virusą.“

„Taip pat prašau kiekvienos ligoninės šioje šalyje aktyvuoti nepaprastosios padėties parengties planą, kad visur būtų patenkinti amerikiečių poreikiai“, – sakė prezidentas.

„Panaikinsime ar eliminuosime kiekvieną kliūtį, kad suteiktume mūsų žmonėms rūpestį, kurio jiems reikia ir kuris jiems priklauso. Nebus pagailėta jokių išteklių, visiškai nieko“, – pridūrė D.Trumpas.

Paskelbus nacionalinę nepaprastąją padėtį taip pat bus išplėsti JAV sveikatos apsaugos sekretoriaus įgaliojimai panaikinti virtinę taisyklių, įskaitant telemediciną reglamentuojančias nuostatas, ar leisti ligoninėms pasisamdyti daugiau darbuotojų.

JAV pareigūnai sulaukė kritikos dėl delsimo aprūpinti medicinos įstaigas diagnostikos rinkiniais; sveikatos ekspertų teigimu, tai leido virusui plisti greičiau, nei medikai gali jį nustatyti.

D.Trumpo administracija anksčiau penktadienį pranešė, kad skiria beveik 1,3 mln. dolerių (1,17 mln. eurų) dviem laboratorijoms Kalifornijoje ir Marilande kurti testams, kurie leistų sužinoti rezultatus per maždaug valandą.

JAV Maisto ir vaistų administracija jau suteikė leidimą naudoti šveicarų farmacijos milžinės „Roche“ naują ir daug greitesnį koronaviruso testą. D.Trumpas sakė, kad „kitos savaitės pradžioje“ tikimasi sulaukti pusės milijono šių testų.

Estijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius išaugo iki 79

21:32

Estijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius išaugo iki 79, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos departamento spaudos tarnyba.

Remiantis Sveikatos apsaugos departamento duomenimis, per penktadienį buvo užregistruoti 38 nauji ligos atvejai.

Anksčiau koronavirusas būdavo diagnozuotas tik iš užsienio grįžusiems asmenims, bet dabar virusas jau plinta tarp žmonių šalies viduje. 

Ketvirtadienio vakarą buvo pranešta, kad Estijoje koronavirusu yra užsikrėtę 27 žmonės.

Kaip informavo Estijos gynybos pajėgų spaudos tarnyba, vienas iš užsikrėtusiųjų yra karys iš Kalevio pėstininkų bataliono. Drauge su juo tarnaujantys kariai karantinuoti.

Paryžiuje dėl koronaviruso užsidaro Luvras, Versalio rūmai ir Eiffelio bokštas

21:29

Paryžiaus populiariausios turistų lankytinos vietos, įskaitant Luvrą, Versalio rūmus ir Eiffelio bokštą, penktadienį buvo uždarytos dėl koronaviruso, Prancūzijos valdžiai paskelbus kad draudžiami didesni kaip 100 žmonių susibūrimai.

Ši šalis yra viena labiausiai nukentėjusių nuo koronaviruso pandemijos Europoje. Prancūzijoje koronavirusas nustatytas daugiau kaip 2 800 žmonėms, nuo jo mirė 79 asmenys.

Pandemija itin smarkiai smogė Prancūzijos turizmo ir kultūros sektoriams, vyriausybei sugriežtinus apsaugos priemones dėl viruso protrūkio – nuspręsta uždaryti mokyklas ir uždrausti didelius žmonių susibūrimus.

Tiek Luvras, tiek Eiffelio bokštas liks uždaryti iki atskiro pranešimo. Versalio rūmai taip pat pranešė, kad užsidaro.

Eiffelio bokšto atstovai nurodė, kad „dėl COVID-19 epidemijos“ šis objektas užsidaro nuo penktadienio 21 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku.

Pasak atstovų, tikimasi, kad pavyks „labai greitai vėl atsidaryti, kai tai leis sąlygos“.

Lankomiausias pasaulio muziejus Luvras, išaugus sergančiųjų skaičiui Prancūzijoje, jau buvo apribojęs lankytojų skaičių iki 1 000, bet penktadienį paskelbė, kad užsidaro ir atideda dvi vėliau šį pavasarį planuotas parodas.

Luvro pavyzdžiu netrukus pasekė ir Versalio rūmai, kuriuos kasmet aplanko beveik 10 mln. turistų.

Paryžiaus Orsė muziejus, kur saugoma didžiausia pasaulyje impresionistų paveikslų kolekcija, savo tinklalapyje taip pat pranešė, kad užsidaro.

Prancūzijos kultūros ministerijai nurodžius valstybinėms institucijoms smarkiai apriboti įsileidžiamų lankytojų skaičių, virtinė kitų muziejų irgi paskelbė, kad uždaro savo duris.

Užsidaryti liepta ir teatrams, bibliotekoms bei koncertų salėms.

Tuo metu Prancūzijos kultūros ministras Franckas Riesteris karantinuotas namie, nes anksčiau šią savaitę jam buvo nustatytas koronavirusas.

PSO: Europa tapo COVID-19 pandemijos „epicentru“

21:28

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį pareiškė, kad Europa tapo pasaulinės koronaviruso pandemijos „epicentru“, ir perspėjo, kad neįmanoma prognozuoti, kada protrūkis pasieks savo piką.

„Europa dabar tapo pandemijos epicentru“, – per virtualią spaudos konferenciją sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Jis nurodė, kad žemyne dabar yra „daugiau atvejų ir mirčių nei visame pasaulyje kartu sudėjus, neskaičiuojant Kinijos“.

„Kiekvieną dieną dabar pranešama apie daugiau atvejų, nei skelbta Kinijoje tenykštės epidemijos įkarštyje“, – sakė jis, kalbėdamas apie užsikrėtimo koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19 atvejų skaičių kitose pasaulio šalyse.

Kaip rodo naujienų agentūros AFP renkami duomenys, Kinijoje praėjusiais metais atsiradęs virusas visame pasaulyje jau pareikalavo per 5 tūkst. gyvybių, juo užsikrėtė daugiau nei 134 tūkst. žmonių.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė, kad 5 tūkst. mirčių viršijimas buvo „tragiškas įvykis“.

PSO atstovų komentarai pasirodė Europos ir kitoms pasaulio šalims ėmusis griežtų priemonių, kuriomis siekiama sustabdyti viruso plitimą. Daugelyje šalių uždarytos mokyklos ir taikomi apribojimai dėl kelionių.

PSO vadovas sakė, kad šios priemonės gali padėti, tačiau pabrėžė, kad šalys turi laikytis „visapusiško požiūrio“.

„Ne vien tyrimai. Ne vien kontaktų nustatymas. Ne vien karantinas. Ne vien socialinis atskyrimas. Darykite viską“, – teigė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Jis pabrėžė, kad reikia dėti daugiau pastangų, kad COVID-19 atvejai būtų „aptinkami, apsaugomi ir gydomi“.

„Negali kovoti su virusu, jei nežinai, kur jis yra“, – kalbėjo PSO vadovas, ragindamas šalis „surasti, izoliuoti, ištirti ir gydyti kiekvieną atvejį, kad būtų nutrauktos perdavimo grandinės“.

„Kiekvienas mūsų aptinkamas ir gydomas atvejis apriboja ligos plitimą, – pabrėžė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. – Neleiskite šiam gaisrui tiesiog degti.“

„Bet kuri šalis, kuri žvelgia į kitų šalių, susidūrusių su didelėmis epidemijomis, patirtį ir mano, kad „tai mums nenutiks“, daro mirtiną klaidą“, – teigė PSO vadovas.

PSO Sveikatos krizių programos vadovas Michaelas Ryanas savo ruožtu pabrėžė, kad vadinamosios socialinio atskyrimo priemonės, įskaitant viešų susibūrimų draudimai ir mokyklų uždarymai „nėra panacėja“.

Vien šios priemonės pačios „to nesustabdys“, teigė M.Ryanas.

Italijoje per parą mirė ketvirtis tūkstančio

21:23

Italijoje per vieną parą nuo koronaviruso mirė 250 žmonių. Iš viso nuo epidemijos pradžios šioje šalyje jau mirė 1266 žmonės.

Taip pat per parą Italijoje nustatyta 2116 naujų užsikrėtimo atvejų, o bendras infekuotų asmenų skaičius šioje šalyje pasiekė 17 660 žmonių.

Yra ir gera žinia – per tą pačią parą pasveiko 1439 sirgusieji.

Danija uždaro savo sienas užsieniečiams

21:18

Siekdama sulėtinti koronaviruso plitimą, Danija nuo šeštadienio vidurdienio vietos (13 val. Lietuvos) laiku uždaro savo sienas užsieniečiams, penktadienį pareiškė premjerė Mette Frederiksen.

„Visi turistai ir užsieniečiai, negalintys įrodyti, kad turi pagrįstą priežastį atvykti į Daniją, nebus įleisti“, bet Danijos piliečiams ši taisyklė negalios, sakė ji žurnalistams.

Lenkija uždaro sienas

20:57

Nuo sekmadienio Lenkija uždaro savo sienas užsienio piliečiams, norintiems patekti į šalį. O namo grįžtantys Lenkijos piliečiai dviem savaitėms privalės užsidaryti namų karantine, paskelbė Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.

M.Morawieckis pareiškė, kad vyriausybė penktadienio vakarą nusprendė imtis specialių priemonių koronaviruso plitimui sustabdyti. Taip pat bus nutrauktas tarptautinis susisiekimas lėktuvais ir traukiniais. Sienos liks atvertos tik krovinių gabenimui.

JK dėl koronaviruso pandemijos atideda vietos valdžios rinkimus

19:57

Jungtinė Karalystė penktadienį paskelbė, kad dėl koronaviruso protrūkio vieniems metams atideda gegužės mėnesį turėjusius vykti vietos valdžios rinkimus, įskaitant Londono mero rinkimus.

„Pateiksime teisės aktus dėl vietos valdžios, mero bei policijos ir nusikaltimų kontrolės komisaro rinkimų atidėjimo iki kitų metų gegužės“, – nurodė vienas vyriausybės atstovas.

Rinkimų komisija ketvirtadienį parašė ministrams įspėjimą apie „realų pavojų“, galintį iškilti, jei rinkimai bus rengiami pagal grafiką – gegužės 7 dieną.

Komisija perspėjo, kad dėl plintančio viruso neišvengiamai būtų paveiktos rinkimų kampanijos ir kad daugelis žmonių nenorės ar negalės balsuoti.

„Akivaizdu, kad bet koks sprendimas atidėti artėjančius rinkimus yra reikšmingas ir paprastai nėra pageidautinas“, – rašoma pareiškime.

„Tačiau gyvename beprecedenčiais laikais“, – tvirtinama jame.

Šis sprendimas palies vietos valdžios rinkimus visoje šalyje, taip pat politines lenktynes Londone, kur dabartinis meras Sadiqas Khanas siekė perrinkimo antrajai ketverių metų kadencijai.

„Ir toliau dirbsiu su vyriausybe ir ekspertais, kad padėčiau suvaldyti Londone koronavirusą per ateinančias savaites ir mėnesius“, – tviteryje parašė S.Khanas.

„Visada darysiu viską, ką tik galiu, kad apsaugočiau Londoną“, – teigė jis.

Policijos ir nusikaltimų kontrolės komisarai prižiūri, kaip kovojama su nusikalstamumu tam tikrose atskirose teritorijose.

Rusija nuo pirmadienio ribos skrydžius su ES šalimis

19:47

Rusija nuo pirmadienio ims riboti skrydžius su Europos Sąjungos šalimis, kad užkirstų kelią naujojo koronaviruso pandemijos plitimui, penktadienį paskelbė Maskva.

Kaip pranešama, šiais ribojimais siekiama „užtikrinti valstybės saugumą, apsaugoti visuomenės sveikatą ir užkirsti kelią naujojo koronaviruso sukeliamos infekcijos plitimą Rusijoje“.

Koronavirusu užsikrėtė Talino oro uosto darbuotojai

19:36

Koronavirusas buvo nustatytas Talino oro uosto darbuotojui, praneša „Postimees“.Nedelsiant buvo uždarytos neapmuitintų prekių parduotuvės, jos neveiks iki kovo pabaigos.

Covid-19 užsikrėtė ir Talino oro uosto apsaugos darbuotojas. Šiuo metu jis yra namuose, pranešama, kad jis neturėjo kontakto su oro uosto keleiviais.

PSO: „neįmanoma“ pasakyti, kada COVID-19 pandemija pasieks piką

19:19

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį pareiškė, jog kol kas neįmanoma pasakyti, kada COVID-19 pandemija, nusinešusi jau 5 000 žmonių gyvybių visame pasaulyje, pasieks piką.

„Neįmanoma pasakyti, kada tai pasieks piką pasaulyje“, – per virtualią spaudos konferenciją kalbėjo Maria Van Kerkhove, vadovaujanti PSO Naujų ligų skyriui.

Pareigūnė pridūrė besitikinti, kad „tai įvyks anksčiau, o ne vėliau“.

Luizianoje dėl koronaviruso atidedami pirminiai Demokratų partijos rinkimai

19:08

JAV Luizianos valstijoje dėl koronaviruso pandemijos buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, todėl nuspręsta atidėti balandžio 4-ąją turėjusius vykti Demokratų partijos pirminius rinkimus.

Tai yra pirmoji valstija priėmusi tokį sprendimą dėl balsavimo.

„Įstatyme numatytos išskirtinės priemonės, kurių reikia imtis, kai susiduriama su nelaimėmis“, – sakė Luizianos valstybės sekretorius Kyle'as Ardoinas.

„Šiandien patvirtinau, kad galioja nepaprastoji padėtis“, – nurodė jis.

Luiziana balsavimą atideda likus kelioms dienoms iki pirminių rinkimų keturiose kitose valstijose, kur užfiksuota koronaviruso atvejų.

Demokratų partijos pirminiuose rinkimuose renkamas kandidatas prezidento rinkimuose, mesiantis iššūkį dabartiniam šalies vadovui Donaldui Trumpui.

Latvijoje užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius išaugo iki 18

18:41

Latvijoje patvirtinus dar vieną ligos COVID-19 atvejį, užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius šalyje penktadienį išaugo iki 18, pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centro rizikos analizės ir profilaktikos departamento direktorius Jurijus Perevoščikovas, 

Pasak jo, naujausias pacientas, kuriam nustatytas koronavirusas, užsikrėtė Prancūzijoje, kur pastarosiomis dienomis plinta ši infekcija.

Prancūzija įtraukta į sąrašą šalių, į kurias Latvijos gyventojams nerekomenduojama vykti.

Iš viso penktadienį buvo patvirtinti du nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai – po vieną ryte ir vakare.

Kaip pranešta anksčiau, penktadienį visoje Latvijoje įsigalioja viruso plitimo stabdymo priemonės, kurios bus taikomos iki balandžio 14 dienos.

J.Bolsonaro neigia, kad jam nustatytas koronavirusas

18:08

 Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro penktadienį pareiškė, kad jam atliktas tyrimas dėl naujojo koronaviruso buvo neigiamas.

„Ginkluotųjų pajėgų ligoninė ir [diagnostinė laboratorija] „Sabin“ pranešė apie neigiamą respublikos prezidento Jairo Bolsonaro tyrimo dėl COVID-19 rezultatą“, – sakoma pranešime prezidento paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. Šalia šios žinutės įkelta prezidento nuotrauka, kurioje jis rodo nepadorų gestą ranka.

Tuo metu Baltuosiuose rūmuose anksčiau penktadienį buvo surengtas skubus aukšto rango pareigūnų pasitarimas, brazilų žiniasklaidai pranešus apie tai, kad neseniai JAV viešėjusiam J.Bolsonaru buvo nustatytas koronavirusas.

Brazilų leidinys „Jornal O Dia“ skelbė, kad J.Bolsonaro atliktas tyrimas dėl koronaviruso buvo teigiamas. Šią informaciją patvirtina ir „Fox News“.

J. Bolsonaro sūnus Eduardo (Eduardu) šiam kanalui sakė, kad jo tėvui atliekami papildomi tyrimai, kad būtų patvirtinta diagnozė.

Išvakarėse buvo pranešta, kad J.Bolsonaro komunikacijos vadovas užsikrėtė koronavirusu. Jis lydėjo Brazilijos prezidentą į kelionę į Floridą ir dalyvavo susitikime su JAV prezidentu Donaldu Trumpu ir viceprezidentu Mike'u Pence'u

D.Trumpas kaltina B.Obamą dėl per lėtai vykstančio užsikrėtusiųjų koronavirusu nustatymo

17:56

Jungtinėse Valstijose susiformavo per lėta ir nevisavertė ligų kontrolės ir tyrimų sistema, o buvęs prezidentas Barackas Obama tik dar labiau pablogino jos padėtį, penktadienį pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

„Dešimtmečiais JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai peržiūrinėjo ir studijavo savo tyrimų sistemą, bet nieko nedarė. Ji visada buvo nevisavertė ir per lėta masinės pandemijos atveju, bet jie tikėjosi, kad pandemijos niekada nebus. Prezidentas B.Obama padarė pataisų, kurios viską dar labiau apsunkino“, – parašė D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.

D.Trumpas prisijungė prie kritikos Ligų prevencijos ir kontrolės centrams (CDS) dėl vėlavimo tikrinant mėginius dėl koronaviruso, rašoma leidinyje „The Hill“.

CDC nusprendė sukurti savo testavimo dėl COVID-19 būdą, užuot pasinaudoję Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) paruoštu metodu, o tai sulėtino užsikrėtusiųjų patikrinimą. Be to, CDC verčia laboratorijas jiems persiųsti visus mėginius, kurių tyrimas dėl koronaviruso buvo teigiamas, kad dar kartą atliktų jų tyrimą, o tai irgi stabdo pacientų tikrinimo procesą, pabrėžė „The Hill“.

D.Trumpas taip pat kritikavo B.Obamos administracijos veiksmus per kiaulių gripo pandemiją, kilusią 2009 metais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Barackas Obama
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Barackas Obama

„Jų reakcija į kiaulių gripą H1N1 buvo visiška katastrofa, mirė tūkstančiai, iki dabar nieko reikšminga nebuvo padaryta, kad būtų atsikratyta mėginių tikrinimo problemos“, – tvirtino D. Trumpas.

JAV prezidentas pažadėjo, kad netrukus mėginiai bus imami ir tikrinami dideliu mastu.

„Buvo atlikta pakeitimų, ir greitai testavimas vyks labai plačiu mastu. Atsikratėme visos biurokratijos, (esame) pasiruošę darbui!“ – parašė jis.

Jungtinėse Valstijose koronavirusu yra užsikrėtę daugiau nei 1,7 tūkst. žmonių. Užregistruota mažiausiai 40 mirties atvejų.

JAV vyksta skubus pasitarimas

17:55

Baltuosiuose rūmuose penktadienį surengtas skubus aukšto rango pareigūnų pasitarimas, žiniasklaidai pranešus apie tai, kad neseniai JAV viešėjusiam Brazilijos prezidentui Jairui Bolsonaro nustatytas koronavirusas.

Brazilų leidinys „Jornal O Dia“ pranešė, kad J.Bolsonaro atliktas tyrimas dėl koronaviruso buvo teigiamas. Šią informaciją patvirtina ir „Fox News“.

J.Bolsonaro sūnus Eduardo šiam kanalui sakė, kad jo tėvui atliekami papildomi tyrimai, kad būtų patvirtinta diagnozė.

Išvakarėse buvo pranešta, kad J.Bolsonaro komunikacijos vadovas užsikrėtė koronavirusu. Jis lydėjo Brazilijos prezidentą į kelionę į Floridą ir dalyvavo susitikime su JAV prezidentu Donaldu Trumpu ir viceprezidentu Mike'u Pence'u

Kanados parlamentas dėl pandemijos užsidaro iki balandžio 20-osios

17:17

Kanados Bendruomenių Rūmai per penktadienį surengtą balsavimą nusprendė užsidaryti mažiausiai penkioms savaitėms, kad įstatymų leidėjai neprisidėtų prie naujojo koronaviruso plitimo.

Toks žingsnis žengtas, šią infekciją diagnozavus premjero Justino Trudeau žmonai. Pats vyriausybės vadovas savanoriškai laikosi karantino.

Ispanija ruošiasi skelbti nepaprastąją padėtį dėl COVID-19

17:16

Ispanijos vyriausybė ruošiasi skelbti nepaprastąją padėtį dėl mirtinai pavojingo koronaviruso greito plitimo, penktadienį pranešė šalies premjeras Pedro Sanchezas, užsikrėtusiųjų skaičiui šalyje peršokus 4,2 tūkst. ir mirus 120 žmonių.

„Rytoj vyks (ministrų) kabineto susitikimas dėl nepaprastosios padėties paskelbimo visoje šalyje 15 dienų laikotarpiui“, – pranešė P.Sanchezas.

Estų ministras skelbia apie 68 atvejus

17:01

Estijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius išaugo iki 68, penktadienį pranešė šalies finansų ministras Martinas Helme.

„Estijoje prasidėjo antroji infekcijos plitimo fazė, todėl dabar svarbiausia kuo labiau apriboti žmonių kontaktus“, – pareiškė jis.

Ministras pateikė Sveikatos apsaugos departamento duomenis, kuriais remiantis, per penktadienį buvo užregistruoti 24 nauji ligos atvejai. Anksčiau koronavirusas būdavo diagnozuotas tik iš užsienio grįžusiems asmenims, bet dabar virusas jau plinta tarp žmonių šalies viduje. 

M.Helme teigimu, artimiausiomis dienomis užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius dar išaugs.

Pasak ministro, didžiausias užsikrėtusiųjų skaičius turėtų būti po 2–3 savaičių.

Ketvirtadienio vakarą buvo pranešta, kad Estijoje koronavirusu yra užsikrėtę 27 žmonės.

Kaip informavo Estijos gynybos pajėgų spaudos tarnyba, vienas iš užsikrėtusiųjų yra karys iš Kalevio pėstininkų bataliono. Drauge su juo tarnaujantys kariai karantinuoti.

Koronavirusas nustatytas Brazilijos prezidentui

16:43

Koronavirusas nustatytas Brazilijos prezidentui Jairui Bolsonaro, praneša šalies žiniasklaida.

Ketvirtadienį pranešta, kad J.Bolsonaro administracijos specialiojo ryšių sekretoriato vadovas Fabio Wajngartenas, lydėjęs prezidentą šeštadienį per susitikimą su JAV prezidentu Donaldu Trumpu Majamyje, yra užsikrėtęs koronavirusu.

D.Trumpas atsisakė tikrintis dėl koronaviruso.
 

Iranas ištuštins gatves, tikrins visus dėl koronaviruso

16:26

Irano pajėgos per 24 valandas ištuštins gatves visoje šalyje ir visi piliečiai bus tikrinami dėl naujojo koronaviruso, siekiant sustabdyti jo plitimą, penktadienį pranešė šalies kariuomenė.

Naujai suformuotai komisijai pavesta per nurodytą laiką pasirūpinti „parduotuvių, gatvių ir kelių ištuštinimu“, paskelbė ginkluotųjų pajėgų štabo vadas generolas majoras Mohammadas Bagheris.

„Per kitas 10 dienų visa Irano tauta bus stebima elektroninėje erdvėje, telefonu ir, jeigu būtina, asmeniškai, o visi tie, kurie serga, bus identifikuoti“, – sakė jis.

Šių priemonių imamasi šalies aukščiausiajam šalies lyderiui ajatolai Ali Khamenei davus įsakymą ginkluotosioms pajėgoms vadovauti kovai su naujuoju koronavirusu.

Tai griežčiausios priemonės, kurių imasi Iranas, kovodamas su vienu didžiausiu COVID-19 ligos protrūkiu už Kinijos ribų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tuščia gatvė Teherane
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tuščia gatvė Teherane

Šiitiška respublika penktadienį pranešė, kad naujasis koronavirusas nusinešė dar 85 gyvybes – didžiausią skaičių per vieną dieną nuo vasario 19 dienos, kai buvo pranešta apie pirmuosius mirties atvejus šalyje.

80 mln. gyventojų turinčios šalies sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šalyje užregistruota 11 364 patvirtinti infekcijos atvejai, mirė 514 žmonių.

Koronavirusu užsikrėtė šalies politikų ir aukšto rango pareigūnų, keletas nuo jo mirė. 

Tarp įtariamų užsikrėtusių koronavirusu pareigūnų yra Ali Akbaras Velayati, Irano aukščiausiojo lyderio patarėjas užsienio politikos klausimais.

A.A.Velayati pajuto ligos „nestiprius simptomus“ trečiadienį ir buvo izoliuotas, skelbia naujienų agentūra „Tasnim“.

Ukraina dėl koronaviruso uždaro sienas užsieniečiams

16:00

„Ukrainos sienos užsienio piliečiams bus uždarytos dvi savaites“, – pareiškė šalies Saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas. Jis pridūrė, kad ši priemonė įsigalios po 48 valandų.

Netrukus po to, kai buvo paskelbta apie šį sprendimą, buvo pranešta apie pirmą mirtį nuo koronaviruso šioje šalyje.

42 mln. gyventojų turinčioje šalyje kol kas patvirtinti trys naujojo koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19 atvejai.

O.Danilovas nurodė, kad visiems ukrainiečiams bus leista sugrįžti namo, o asmenims, grįžtantiems iš labiausiai koronaviruso paveiktų šalių, teks laikytis karantino.

Vienintelė išimtis dėl kelionių draudimo bus taikoma diplomatams, sakė O.Danilovas.

Ukrainos sveikatos viceministras Viktoras Liaško savo ruožtu pranešė apie pirmą nuo koronaviruso mirusią pacientę.

Jis nurodė, kad šiaurės vakariniame Žytomyro regione gyvenusi moteris buvo įkopusi į aštuntą dešimtį, o sugrįžusi iš Lenkijos ji susirgo plaučių uždegimu, jai buvo patvirtinta COVID-19.

„Deja, gydytojai negalėjo išgelbėti jos gyvybės“, – sakė V. Liaško.

Ketvirtadienį Ukraina nurodė, kad siekiant suvaldyti viruso plitimą šalyje uždaromos mokyklos ir universitetai, uždraudžiami visi dideli vieši renginiai, o Ukrainos stačiatikių bažnyčia tikintiesiems paskelbė, kad jie gali nebučiuoti ikonų.

Ispanijoje užsikrėtimo koronavirusu atvejų padaugėjo iki 4 209, mirčių – iki 120

15:50

Ispanijoje užsikrėtimo naujuoju koronavirusu skaičius penktadienį išaugo iki 4 209, o mirčių – iki 120, pranešė Sveikatos ministerija.

Ketvirtadienio vakarą šalyje užsikrėtusiųjų koronavirusu buvo 3 004, o mirusiųjų – 84.

Čekija dėl plintančio koronaviruso nuo kovo 16 dienos uždaro savo sienas

15:50

Čekijos vyriausybė penktadienį pranešė, kad nuo kovo 16 dienos uždraus užsieniečiams įvažiuoti į šalį, o čekams – išvažiuoti iš jos, siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą.

„Nuo vidurnakčio iš sekmadienio į pirmadienį mes uždraudžiame visiems užsieniečiams įvažiuoti į Čekijos Respubliką ir, tuo pat metu, visiems Čekijos piliečiams išvykti iš Čekijos teritorijos“, – pranešė šalies vidaus reikalų ministras žurnalistams.

„Tai labai griežta priemonė, bet manome, kad ji gali iš esmės prisidėti prie koronaviruso plitimo pažabojimo“, – kalbėjo jis.

Šis draudimas netaikomas užsieniečiams, nuolat gyvenantiems arba turintiems leidimą daugiau nei 90 dienų gyventi šioje ES valstybėje, kur patvirtinta 117 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, tačiau mirčių nėra. 

Vyriausybė taip pat įvedė privalomą dviejų savaičių karantiną asmenims, atvykstantiems į Čekiją iš penkiolikos „rizikos valstybių“. Ši priemonė taikoma nuo penktadienio vidurdienio visiems keliautojams, išskyrus keliaujančius tranzitu.

Įvardintos rizikos šalys yra Kinija, Pietų Korėja, Iranas, Italija, Ispanija, Austrija, Vokietija, Šveicarija, Švedija, Norvegija, Nyderlandai, Belgija, Didžioji Britanija, Danija ir Prancūzija.

Vyriausybė taip pat priskyrė koronaviruso užkrato platinimą baudžiamiesiems nusikaltimams, nurodė premjeras Andrejus Babišas.

Ketvirtadienį Čekijos vyriausybė paskelbė 30 dienų ekstremaliąją padėtį.

Visoje šalyje uždarytos mokyklos, teatrai, kino teatrai, galerijos, muziejai, uždrausti susibūrimai, kuriuose dalyvauja daugiau nei 30 žmonių, išskyrus laidotuves.

Restoranai neveiks nuo 19 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku iki 5 val. Grinvičo (7 val. Lietuvos laiku), taip pat bus uždaryti visi sporto klubai, baseinai, klubai ir bibliotekos. 

Penktadienį vyriausybė taip pat uždraudė kalinių lankymą kalėjimuose.

ES žada Italijai visą reikiamą pagalbą kovojant su koronavirusu

15:32

Europos Komisija, sulaukusi priekaištų dėl esą pernelyg lėtos reakcijos, penktadienį pažadėjo suteikti Italijai visą reikiamą paramą siekiant įveikti koronaviruso iššūkį.

„Esame visiškai pasirengę Italijai viskuo, ko reikia. Tai yra ypač didelės svarbos [reikalas]. Šiai šaliai smarkiai smogė koronavirusas“, – žurnalistams sakė EK pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Taigi, palaikome dėl visko, kas reikalinga. Atsakysime dėl visko, ko jiems prireiks“, – kalbėjo EK vadovė.

Rumunijos premjeras nusprendė laikytis karantino po galimo kontakto su susirgusiuoju COVID-19

15:31

Rumunijos laikinasis ministras pirmininkas Ludovicas Orbanas penktadienį pareiškė nusprendęs savanoriškai laikytis karantino, jam sudalyvavus tame pačiame susitikime kaip ir vienas jo bendrapartietis senatorius, kuriam vėliau buvo diagnozuotas naujasis koronavirusas.

„Izoliuosiu save toliau eidamas savo pareigas“, – žurnalistams sakė L.Orbanas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ludovicas Orbanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ludovicas Orbanas

56 metų vyriausybės vadovui ir visiems ministrams penktadienį bus atlikti tyrimai dėl naujojo koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19 – tai reiškia, kad visai vyriausybei potencialiai gali būti paskirtas karantinas, naujienų agentūrai AFP pranešė vyriausybės atstovas Ionelis Danca.

Be premjero susitikime su senatoriumi, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, yra užsikrėtęs, dalyvavo dauguma kabineto narių ir visi likę senatoriai.

Tokia žinia nuskambėjo gilėjant politinei krizei Rumunijoje. Su politinėmis partijomis besikonsultuojantis prezidentas Klausas Iohannisas penktadienio vakarą turi paskirti naują kandidatą į premjerus.

L.Orbano kabinetas buvo nuverstas per vasarį parlamente surengtą balsavimą dėl nepasitikėjimo.

Rumunija, kur pranešta apie 70 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, liepė uždaryti mokyklas, universitetus ir kultūros įstaigas, taip pat įvedė karantiną keleiviams, atvykstantiems iš daugelio šalių, įskaitant Italiją.

„Roche“ gavo JAV reguliuotojų leidimą pasiūlyti efektyvesnę COVID-19 diagnostikos įrangą

15:04

Šveicarijos farmacijos milžinė „Roche“ penktadienį pranešė gavusi skubų JAV reguliuotojų leidimą gaminti naują ir daug greitesnę koronaviruso diagnostikos įrangą.

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) uždegė žalią šviesą komercializuoti kraujo mėginių tyrimo įrangą SARS-CoV-2, skirtą aptikti virusą, sukėlusį pasaulinę COVID-19 pandemiją, sakoma „Roche“ pranešime.

Bendrovė teigė, kad visiškai automatizuota įranga leis vienu kartu greičiau ištirti didesnius kiekius mėginių.

„Neabejotinai padidinsime tyrimų greitį dešimt kartų“, – naujienų agentūrai „Bloomberg News“ pažymėjo „Roche“ diagnostikos skyriaus vadovas Thomas Schineckeris.

Kraujo tyrimai yra būtini norint įveikti viruso, kuriuo visame pasaulyje iki šiol užkrėtė daugiau nei 130 tūkst. žmonių, o mirė beveik 5 tūkst., plitimą.

Naujoji „Roche“ diagnostikos įranga, kurios dabar taip pat bus galima įsigyti rinkose, kuriose leidžiama prekiauti Europos CE ženklu paženklinta įranga, sukurta naudojant „Roche“ populiarias sistemas „cobas 6800/8800“ ir gali pateikti rezultatus per 3,5 valandos “, – teigė bendrovė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Roche“ logotipas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Roche“ logotipas

Per 24 valandas didžiausios mašinos gali pateikti net 4 128 mėginių rezultatus.

„Svarbu greitai ir patikimai nustatyti, ar pacientas nėra užsikrėtęs virusu“, – teigiama Th.Schineckerio pranešime, kuriame pabrėžiama, kad norint įveikti šią sunkią ligą būtina pagreitinti patikimos diagnostikos procesą.

„Roche“ teigė, kad jos įranga kiekvieną mėnesį leis atlikti milijonus tyrimų ir kad bendrovė yra pasirengusi didinti savo gamybos pajėgumų ribas bei suteikti galimybę atlikti kuo daugiau testų.

Kenijoje patvirtintas pirmas užsikrėtimo koronavirusu atvejis Rytų Afrikoje

15:02

Kenija penktadienį pranešė apie pirmą patvirtintą užsikrėtimo koronavirusu atvejį Rytų Afrikoje, kurios iki šiol nebuvo palietusi ši pandemija, paskatinusi imtis priemonių užkirsti kelią jos plitimui.

Kenijoje virusas nustatytas 27 metų moteriai. Atitinkami tyrimai jai buvo atlikti kovo 12 dieną, praėjus savaitei nuo jos sugrįžimo iš Jungtinių Valstijų per Londoną.

Ji yra stabilios būklės, sveiksta, žurnalistams pranešė sveikatos apsaugos ministras Mitahi Kgwe.

„Mes norime patikinti visus Kenijos gyventojus, kad vyriausybė panaudos visus turimus resursus kovai su koronavirusu“, – sakė ministras, vyriausybei ėmusis virtinės naujų viruso plitimo sustabdymo priemonių.

Vyriausybė nustatė visus asmenis, su kuriais pacientė turėjo kontaktą šalyje nuo kovo 5 dienos, kai sugrįžo į Keniją, pridūrė ministras.

Afrikoje šio po pasaulį išplitusio koronaviruso atvejų nustatyta 14 valstybių. Iš viso pasaulyje juo užsikrėtė daugiau nei 130 tūkst. žmonių, mirė beveik 5 tūkstančiai.

Iki šiol žemynas išvengė baisiausių pandemijos padarinių.

Visoje Afrikoje nuo koronaviruso infekcijos mirė tik penki žmonės – visi Šiaurės Afrikoje. Užsachario Afrikos regione kol kas mirties atvejų neužregistruota, užsikrėtimo atvejų patvirtinta nedaug.

Tačiau Rytų Afrikos valstybės, kur iki Kenijoje užregistruoto atvejo atliktų tyrimų dėl koronaviruso rezultatai būdavo neigiami, jau imasi atsargumo priemonių.

Apriboti kai kurie skrydžiai, oro linijos „Kenya Airways“ sustabdė skrydžius į Romą, taip pat atšaukti užsakomieji skrydžiai iš Italijos į Keniją.

Taip pat atidėtos tarptautinės konferencijos – vienas didžiausių  tokius renginius organizuojančio Nairobio pajamų šaltinių, politikai atsisako nesvarbių kelionių į užsienį.

Penktadienį vyriausybė pranešė apie dar labiau griežtinamas kovos su koronavirusu priemones. Laikinai uždrausti didesni masiniai renginiai, kalėjimai nepriima lankytojų, atšaukti tarpmokykliniai renginiai.

„Roche“ gavo JAV reguliuotojų leidimą pasiūlyti efektyvesnę COVID-19 diagnostikos įrangą

14:57

Šveicarijos farmacijos milžinė „Roche“ penktadienį pranešė gavusi skubų JAV reguliuotojų leidimą gaminti naują ir daug greitesnę koronaviruso diagnostikos įrangą.

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) uždegė žalią šviesą komercializuoti kraujo mėginių tyrimo įrangą SARS-CoV-2, skirtą aptikti virusą, sukėlusį pasaulinę COVID-19 pandemiją, sakoma „Roche“ pranešime.

Bendrovė teigė, kad visiškai automatizuota įranga leis vienu kartu greičiau ištirti didesnius kiekius mėginių.

„Neabejotinai padidinsime [tyrimų] greitį dešimt kartų“, – naujienų agentūrai „Bloomberg News“ pažymėjo „Roche“ diagnostikos skyriaus vadovas Thomas Schineckeris.

Kraujo tyrimai yra būtini norint įveikti viruso, kuriuo visame pasaulyje iki šiol užkrėtė daugiau nei 130 tūkst. žmonių, o mirė beveik 5 tūkst., plitimą.

Naujoji „Roche“ diagnostikos įranga, kurios dabar taip pat bus galima įsigyti rinkose, kuriose leidžiama prekiauti Europos CE ženklu paženklinta įranga, sukurta naudojant „Roche“ populiarias sistemas „cobas 6800/8800“ ir gali pateikti rezultatus per 3,5 valandos “, – teigė bendrovė.

Per 24 valandas didžiausios mašinos gali pateikti net 4 128 mėginių rezultatus.

„Svarbu greitai ir patikimai nustatyti, ar pacientas nėra užsikrėtęs virusu“, – teigiama Th.Schineckerio pranešime, kuriame pabrėžiama, kad norint įveikti šią sunkią ligą būtina pagreitinti patikimos diagnostikos procesą.

„Roche“ teigė, kad jos įranga kiekvieną mėnesį leis atlikti milijonus tyrimų ir kad bendrovė yra pasirengusi didinti savo gamybos pajėgumų ribas bei suteikti galimybę atlikti kuo daugiau testų.

Kijevo oro uoste konfiskuota didelė medicininių kaukių partija, siųsta į Italiją ir JAE

14:55

Kijevo policija penktadienį pranešė perėmusi didelę kontrabandinę medicininių kaukių siuntą iš Ukrainos į Italiją ir Jungtinius Arabų Emyratus.

„Boryspilio tarptautiniame oro uoste policija kartu su muitinės ir pasienio apsaugos tarnybos pareigūnais užkirto kelią medicininių kaukių išvežimui iš šalies.

Nusikaltėliai mėgino per sieną įvežti 1,5 tonos sveriančias kaukes į Romą ir Jungtinius Arabų Emyratus“, – pranešė policija.

Šiuo metu vykdomas tyrimas, parengtas prašymas areštuoti konfiskuotą turtą.

U.von der Leyen perspėja dėl vienašališkų kelionių apribojimų

14:38

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen penktadienį perspėjo dėl vienašališkų kelionių apribojimų kovojant su koronaviruso plitimu, apie kuriuos paskelbė kelios Europos Sąjungos šalys.

„Pasaulio sveikatos organizacija nelaiko bendrų kelionių draudimų pačiais veiksmingiausiais“, – sakė U.von der Leyen, ragindama vykdyti sveikatos patikrinimus pasienyje, užuot apribojus keliones.

Kazachstane užfiksuoti trys užsikrėtimo koronavirusu atvejai

14:10

Kazachstane penktadienį buvo užfiksuoti trys užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejai: susirgo iš Italijos parskridusi moteris ir du iš Vokietijos sugrįžę asmenys, pranešė Sveikatos ministerijos vadovas Jelžanas Birtanovas.

„Šiandien patvirtintas koronavirusas dviem mūsų piliečiams, kurie atvyko iš Vokietijos“, – sakė ministras, kuris pridūrė, kad tie asmenys parvyko į Almatą kovo 9 ir 12 dieną.

„Šie pacientai patalpinti į infekcinį stacionarą. Klinikinių simptomų jie neturi, jie jaučiasi gerai“, – pridūrė J.Birtanovas.

Kiek vėliau ministras pranešė, kad koronavirusas nustatytas dar vienai Kazachstano pilietei.

„Papildomai gavome informacijos apie teigiamą tyrimą, išaiškintas dar vienas pacientas, atvykęs iš Italijos, Milano miesto. Tai – moteris, kuri atvyko į Nur Sultaną kovo 12 dieną“, – sakė J.Birtanovas.

AFP: mirties nuo koronaviruso atvejų skaičius viršijo 5 tūkstančius

14:09

Mirties nuo koronaviruso atvejų skaičius padidėjo iki 5 043, rodo iš oficialių šaltinių naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys, paskelbti penktadienį 11 val. Grinvičo (13 val. Lietuvos) laiku.

3 176 žmonės mirė pagrindinėje Kinijos teritorijos dalyje, 1 016 – Italijoje, o 514 – Irane. Šiose trijose valstybėse aukų skaičiai didžiausi.

Nuo gruodžio, kai COVID-19 buvo aptiktas, užsikrėtė daugiau kaip 134,3 tūkst. žmonių 121 valstybėje ir teritorijoje.

Nepalas dėl koronaviruso pavojaus atšaukė pavasario laipiojimo sezoną

14:02

Nepalo vyriausybė dėl naujojo koronaviruso plitimo pavojaus penktadienį nusprendė laikinai nebeišdavinėti leidimų kopti į Everesto kalną ir visas kitas šalies viršukalnes.

Šiuo sprendimu faktiškai uždaromas aukščiausias pasaulyje kalnas, nes Kinija jau yra užblokavusi prieigą prie jai prikasančios Everesto pusės dėl panašių nuogąstavimų. Everestas yra Nepalo ir Kinijos pasienyje, todėl į šį kalną galima įkopti iš abiejų šalių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Everestas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Everestas

Atšaukti populiarų pavasarinio laipiojimo sezoną Nepale buvo buvo nuspręsta atsargumo dėlei, siekiant užkirsti kelią bet kokiai viruso plitimo galimybei, sakė laipiojimo leidimus išduodančio Nepalo turizmo departamento pareigūnas Surendra Thapa.

Vyriausybė taip pat informavo, kad bus panaikinamos vizos visiems atvykstantiems turistams. Be to, po šeštadienio atvyksiantys asmenys turės savarankiškai laikytis 14 dienų karantino.

Lankytojai taip pat nebegalės patekti į šalį per sausumos sienas ir privalės keliauti per vienintelį tarptautinį oro uostą, esantį sostinėje Katmandu.

Nepalas turi aštuonis aukščiausius pasaulyje kalnus, o nuotykių ieškotojai, atvykstantys į šalį, kad į juos įkoptų, yra reikšmingas pajamų šaltinis vyriausybei ir tūkstančiams darbuotojų, padedančių rengti ekspedicijas. Ne ką mažiau svarbūs yra pėsčiųjų žygių mėgėjai ir kiti turistai, paprastai plūstantys į šią Himalajų valstybę.

Nepale lig šiol nustatytas vienas užsikrėtimo koronavirusu atvejis. Susirgęs nepaliečių studentas, sugrįžęs namo po kelionės į Kiniją, jau pasveiko.

Šalies mokykloms buvo liepta iki kitos savaitės baigti mokslo metus ir užsidaryti, o piliečiams buvo patarta vengti masinių renginių ir nebūtinų kelionių.

Estijoje užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius pašoko iki 41

11:32

Estijos socialinių reikalų ministras Tanelis Kiikas penktadienį vyriausybės spaudos konferencijoje paskelbė, kad užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius šalyje pašoko iki 41.

Ketvirtadienį Sveikatos priežiūros departamento laboratorijoje buvo patvirtinta 18 naujų infekcijos atvejų.  

Harjumoje koronavirusas diagnozuotas 21 asmeniui, Saremoje – 16 žmonių, dar keturi užsikrėtimo atvejai nustatyti Tartumoje.

Sveikatos priežiūros departamentas bando nustatyti asmenis, turėjusius kontaktų su užsikrėtusiais žmonėmis. 

Ketvirtadienį testai dėl viruso buvo atlikti 120 asmenų; nuo sausio 31-osios atlikta iš viso 584 testai.  

Estijos vyriausybė ketvirtadienį vėlai vakare paskelbė šalyje nepaprastąją padėtį iki gegužės 1-osios. 

Romoje dėl koronaviruso uždarytos katalikų bažnyčios

10:21

Romoje siekiant stabdyti koronaviruso pandemiją, kuri Italijoje jau nusinešė daugiau kaip 1 tūkst. gyvybių, uždarytos visos katalikų bažnyčios.

Jos bus vėl atidarytos, kai balandžio 3 dieną baigs galioti platesni, šalies vyriausybės  paskelbti suvaržymai, įskaitant viešų susibūrimų draudimą, sakoma popiežiaus vikaro Romoje kardinolo Angelo De Donatiso pareiškime.

Katalikai buvo atleisti nuo pareigos dalyvauti sekmadienio mišiose.

Vatikanas kelias dienas nenorėjo imtis drastiškų priemonių ir uždaryti garbinimo vietų šioje katalikiškoje šalyje, bet dabar taip pat uždarė turistams savo muziejus ir net Šv. Petro baziliką.

Visos mišios, vestuvės ir laidotuvės visoje šalyje taip pat atšaukiamos.

Tačiau kai kurie bažnyčių pastatai liks atidaryti, jei tikintieji paisys vyriausybės nustatytų taisyklių ir būdami viduje laikysis bent per metrą vienas nuo kito.

Kol kas neaišku, kada Romos bažnyčios praėjusį kartą buvo masiškai uždarytos. Naciai ir Italijos fašistai Antrojo pasaulinio karo metais tuometinio popiežiaus Pijaus XII neišleisdavo iš Vatikano, bet kai kurios Romos bažnyčios karo metu buvo atidarytos.

Pats popiežius Pranciškus yra persišaldęs ir atsargumo sumetimais su tikinčiaisiais bendrauja per tiesiogines transliacijas internetu.

Latvijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu padaugėjo iki 17

09:47

Per praėjusią parą ligą COVID-19 diagnozavus dar vienam Latvijos gyventojui, bendrai užsikrėtusiųjų koronavirusu šalyje padaugėjo iki 17. 

Kaip penktadienį Latvijos radijui sakė Ligų prevencijos ir kontrolės centro rizikos analizės ir profilaktikos departamento direktorius Jurijus Perevoščikovas, per praėjusią parą reikšmingai padidėjo tikrinamų asmenų skaičius: atlikti 76 – beveik dvigubai daugiau nei ankstesnę parą – testai.

Tačiau užsikrėtimo atvejis užregistruotas tik vienas, nors ankstesnę parą jų buvo šeši.

Penktadienį visoje Latvijoje įsigalioja viruso plitimo stabdymo priemonės, kurios bus taikomos iki balandžio 14 dienos.

Australijos vidaus reikalų ministrui diagnozuotas koronavirusas

09:45

Australijos vidaus reikalų ministras Peteris Duttonas penktadienį pranešė, kad jam nustatytas naujasis koronavirusas. Ministras izoliuotas ligoninėje.  

„Šįryt pabudau su pakilusia temperatūra ir perštinčia gerkle“, – sakė P.Duttonas, vienas svarbiausių prieštaringai vertinamų Australijos imigracijos įstatymų architektų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Peteris Duttonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Peteris Duttonas

 „Pagal Kvynslando valstijos sveikatos priežiūros departamento politiką asmuo, kuriam testais diagnozuojamas koronavirusas, guldomas į ligoninę. Laikausi jų rekomendacijų“, – sakė jis.    

Australijoje patvirtinti 156 užsikrėtimo koronavirusu atvejai; nuo jo sukeliamos ligos trys žmonės mirė.

P.Duttonas neseniai grįžo iš Vašingtono, kur buvo susitikęs su prezidento dukra ir patarėja Ivanka Trump ir JAV generaliniu prokuroru Williamu Barru.

Praėjusią savaitę P.Duttonas JAV dalyvavo susitikime su žvalgybos aljanso „Five Eyes“ („Penkios akys“), kuriam priklauso JAV, Australija, Naujoji Zelandija, Didžioji Britanija ir Kanada, nariais. Susitikime dalyvavo ir W.Barras.

Be to, kovo 6 dieną P.Duttonas susitiko su Donaldo Trumpo dukra Ivanka, rodo nuotrauka, kurią paskelbė Australijos ambasada Vašingtone. Nuotraukoje abu jie užfiksuoti stovintys arti vienas kito.

Kol kas nežinoma, kada P.Duttonas pasigavo virusą. Jis sakė, kad jaučiasi gerai, bet jo diagnozė kelia klausimų dėl to, ar galėjo užsikrėsti ir kiti premjero Scotto Morrisono ministrų kabineto nariai.

JT būstinėje Niujorke nustatytas pirmas COVID-19 atvejis

09:29

Vienai Filipinų diplomatei Niujorke testais nustatytas naujasis koronavirusas. Tai pirmas užregistruotas COVID-19 atvejis Jungtinių Tautų būstinėje šiame mieste, ketvirtadienį pranešė diplomatiniai šaltiniai.

Minimai diplomatei, kuri pastarąjį kartą JT būstinėje lankėsi pirmadienį, kitą dieną pasireiškė gripo simptomai ir ji kreipėsi į gydytoją.

„Šiandien ji sulaukė skambučio, kad jai testais nustatyta COVID-19“, – sakoma Filipinų misijos laiške.

„Nuo šiandien Filipinų misija uždaroma, visiems darbuotojams nurodyta patiems laikytis karantino“, – sakoma laiške, kurio tekstą gavo naujienų agentūra AFP.

Minima diplomatė dirba JT Generalinės Asamblėjos 6-ajame komitete, kuris sprendžia teisinius klausimus.

JT būstinėje dirba maždaug 3 tūkst. žmonių. Daug diplomatų iš 193 JT priklausančių valstybių vaikšto po savo misijas tame rajone ir JT būstinės kompleksą Manhatane.

Filipinuose yra patvirtinti 52 COVID-19 atvejai. Jungtinėse Valstijose ligos atvejų užregistruota daugiau kaip 1,6 tūkstančio.

„Disney“ dėl viruso uždaro pramogų parkus JAV ir Paryžiuje

08:42

„Disney“ ketvirtadienį paskelbė, kad dėl koronaviruso uždarys savo didžiulius pramogų parkus Floridoje, Kalifornijoje ir Paryžiuje, bet to, atidės savo filmų, įskaitant „Mulan“, išleidimą.

Tai vieni didžiausių pramogų parkų pasaulyje, kiekviename iš jų per dieną apsilanko dešimtys tūkstančių žmonių. Parkai bus uždaryti bent iki kovo pabaigos.

„Iš didelio atsargumo ir savo svečių bei darbuotojų labui imamės uždarymo“, – sakė kompanijos atstovas.

Iš pradžių buvo paskelbta apie „Disneyland“ Anahaime Kalifornijoje uždarymą nuo šeštadienio, valstijos pareigūnams paraginus atšaukti didelius žmonių susibūrimus pandemijos plitimui stabdyti.

Gubernatorius Gavinas Newsomas sakė, kad „Disney“ pasielgė teisingai „visuomenės sveikatos labui ir sutiko uždaryti savo parkus Kalifornijoje“.

Po kelių valandų kompanija paskelbė, kad sekmadienį bus uždaryti „Walt Disney World“ Floridoje ir „Disneyland“ Paryžiuje. Viešbučiai tuose parkuose kol kas dirbs.

Pagrindinėje „Disney World“ dalyje „Magic Kingdom“ 2018 metais apsilankė daugiau kaip 20 mln. lankytojų – tai didžiausias skaičius pasaulyje.

Kruizų kompanija „Disney Cruise Line“ nuo šeštadienio iki kovo pabaigos neberengs naujų kelionių.

Taip pat neribotam laikui atidėta „Disney“ filmų „Mulan“, „Naujieji mutantai“ (The New Mutants) ir „Antlers“ rodymo kino teatruose pradžia.

„Mulan“ – 1998 metų animacinio filmo pagal legendinės kinų kovotojos istoriją perdirbinio – premjera su raudonuoju kilimu Los Andžele įvyko pirmadienį, o kino teatruose filmas turėjo būti pradėtas rodyti po dviejų savaičių.

Atšaukti garsūs renginiai

Tokių veiksmų „Disney“ imasi Kalifornijoje atšaukus ar atidėjus virtinę garsių renginių, įskaitant Koučelos muzikos festivalį, Beverli Hilso kino festivalį ir popkultūros susibūrimą „WonderCon“.

Kitas didelis pramogų parkas – „Universal Studios Hollywood“ Los Andžele – taip pat paskelbė, kad nuo šeštadienio bus laikinai uždarytas bent iki kovo 28-osios.

Niujorko Brodvėjaus teatrų rajonas ketvirtadienį mėnesiui sustabdė visus spektaklius.

Kitur šalyje atšauti ar atidėti tokie renginiai kaip kino teatrų industrijos susitikimas „CinemaCon“ Las Vegase, žiniasklaidos festivalis SXSW Teksase ir Traibekos kino festivalis Niujorke.

Niujorko Brodvėjaus teatrų rajonas ketvirtadienį mėnesiui sustabdė visus spektaklius.

Amerikos roko milžinai „Pearl Jam“ atidėjo pirmą savo gastrolių Šiaurės Amerikoje etapą, o popmuzikos deivė Mariah Carey atidėjo planuotą koncertą Havajuose.

„Greitų ir įsiutusių 9“ (Fast and Furious 9) – naujausio „Universal Studios“ franšizės tęsinio – išleidimas taip pat atidėtas metams.

„Disney“ pramogų parkai Azijoje dėl COVID-19 taip pat buvo uždaryti, nors sausio pabaigoje uždarytas parkas Šanchajuje šį mėnesį buvo iš dalies vėl atidarytas.

Ispanijos šiaurėje karantinuoti keturi miesteliai

07:52

Ispanijos šiaurės rytuose esančioje Katalonijoje ketvirtadienį buvo karantinuoti keturi miesteliai, pranešė civilinės saugos agentūra.

66 tūkst. gyventojų Igvalados, Odenos, Santa Margarida de Monbujo ir Vilanova del Kamio miesteliuose „negali išvykti iš savo urbanistinių centrų“, bet gali išeiti iš namų, sakoma pranešime, kuriame cituojamos Katalonijos valdžios instrukcijos.

Katalonijos sveikatos apsaugos ministrė Alba Verges reporteriams sakė, kad sparčiai augant užsikrėtimo atvejų skaičiui valdžia didžiausią dėmesį skirs 40 tūkst. gyventojų turinčiai Igvaladai, esančiai tik už 70 km nuo regiono sostinės Barselonos.

Ketvirtadienį Igvaladoje buvo 58 ligos atvejai – 38 daugiau nei trečiadienį.

Portugalija dėl koronaviruso grėsmės uždaro mokyklas

07:52

Portugalija, siekdama pažaboti naujojo koronaviruso plitimą, nuo pirmadienio uždaro visas šalies mokyklas, paskelbė ministras pirmininkas Antonio Costa. 

Šis sprendimas, paveiksiantis daugiau kaip 1,6 mln. vaikų ir paauglių, galios iki balandžio 9-osios. 

A.Costa taip pat paskelbė virtinę „laikinų“ priemonių, įskaitant naktinių klubų veiklos sustabdymą ir lankytojų skaičiaus ribojimą senjorų globos namuose.   

Šalyje taip pat buvo uždrausti vieši renginiai uždarose patalpose su daugiau kaip tūkstančiu žmonių, taip pat renginiai atvirose erdvėse su daugiau kaip 5 tūkst. žmonių,

Portugalijoje iki šiol patvirtinti 78 susirgimo naujojo koronaviruso sukeliama liga COVID-19 atvejai.

Estija paskelbė nepaprastąją padėtį iki gegužės 1-osios, Latvija – iki balandžio 14-osios

07:07

Dėl naujojo koronaviruso pandemijos ir tikėtino tolesnio jo plitimo Estijos vyriausybė vėlai ketvirtadienį paskelbė nepaprastąją padėtį iki gegužės 1-osios, o Latvijoje nuspręsta nepaprastąją padėtį paskelbti iki balandžio 14-osios.

Nepaprastosios padėties terminai prireikus gali būti pratęsti.

Estijoje sprendimas, be kitų dalykų, paveiks mokyklas, kultūrinį gyvenimą ir laivybą. Uždrausti visi vieši renginiai.

„Absoliutus vyriausybės prioritetas yra apsaugoti Estijos žmonių sveikatą susidariusioje situacijoje, – sakė premjeras Juri Ratas .– Nepaprastoji padėtis būtina siekiant kuo efektyviau kovoti su koronaviruso plitimu Estijoje. Valstybė privalo teikti piliečiams aiškias ir, jei būtina, privalomas instrukcijas, kurios padėtų apriboti viruso plitimą.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juri Ratas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juri Ratas

Premjeras nurodė, kad vien valstybės veiksmų nebepakanka krizei įveikti ir dabar „kiekvienas žmogus privalo prisidėti prie visuomenės sveikatos apsaugojimo“.

Paskelbus nepaprastąją padėtį Estijoje uždrausti visi vieši susibūrimai, nuo pirmadienio įprasta ugdymo veikla švietimo institucijose turi būti sustabdyta, visos šios įstaigos turi pereiti prie nuotolinio mokymo ir mokymo namuose.

Universitetuose ir mokslinėse institucijose moksliniai tyrimai tęsis. 

Dėl vaikų darželių darbo ir vaikų priežiūros spręs municipalitetai ar kiti darželių prižiūrėtojai. Bibliotekos dirbs iš dalies, bet muziejai ir kino teatrai uždaromi iki gegužės 1-osios, uždraudžiami spektakliai, koncertai, konferencijos, sporto varžybos.

Taikomų priemonių tikslingumas bus vertinamas kas dvi savaites.

Sienos perėjose bus tikrinama žmonių sveikata, į Estiją atvykstantys žmonės turės užpildyti klausimynus dėl to, kuriose vietose yra lankęsi. Tokios pačios priemonės bus taikomos oro uostuose ir uostuose.

Uždrausta pardavinėti kruizines keliones maršrutu Talinas–Stokholmas–Talinas.

Taip pat bus draudžiamas lankymas priežiūros institucijose, ligoninėse ir kalėjimuose.

Latvijoje darželius lankančių vaikų tėvai penktadienį turi pristatyti raštiškus patvirtinimus, kad vaikas ir šeima nesilankė šalyse ir regionuose, kur plinta COVID-19, neturėjo kontaktų su šia liga sergančiais ar kontaktų su ligoniais turėjusiais asmenimis, ir kad tėvai neturi jokių kitų galimybių užtikrinti vaiko priežiūrą.

Taip pat nutraukiamas įprastinis ugdymo procesas visose kitose ugdymo įstaigose: nuo penktadienio mokymas vyks nuotoliniu būdu, išskyrus centralizuotus egzaminus.

Latvija taip pat uždraudė visus viešus renginius, susibūrimus, eisenas, piketus, kuriuose dalyvautų daugiau kaip 200 žmonių.

Maisto ir kitas pirmo būtinumo prekes rekomenduojama užsisakinėti internetu.

Kelionių organizatoriams pavesta esant galimybei perkelti suplanuotas turistines išvykas į COVID-19 paveiktas šalis bei regionus ir neplanuoti naujų kelionių.

Įstaigoms ir kompanijoms pavesta atšaukti visas nebūtinas komandiruotes į paveiktus regionus. Vyriausybė paragino visus latvius susilaikyti nuo kelionių į užsienį.

Žmonėms, grįžusiems iš COVID-19 paveiktų šalių ir regionų, taip pat su jais kontaktų turėjusiems asmenims nurodyta laikytis ypatingų atsargumo priemonių ir pasirūpinti, kad jie nesukeltų pavojaus aplinkiniams.

Maisto ir kitas pirmo būtinumo prekes rekomenduojama užsisakinėti internetu.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-13 07:07

„Sophie Gregoire-Trudeau šiandien buvo atliktas testas dėl COVID-19. Testo rezultatai buvo teigiami“, – sakoma pranešime.

„Patarus medikams ji kol kas liks izoliuota. Ji jaučiasi gerai, imasi visų rekomenduojamų atsargumo priemonių, jos simptomai išlieka nesunkūs“, – nurodoma pranešime.

„Ministro pirmininko sveikata gera, jokių simptomų nėra. Imantis atsargumo priemonių ir patarus gydytojams, jis liks izoliuotas rekomenduojamą 14 dienų laikotarpį“, bet testai jam nebus atliekami.

Ministras pirmininkas „toliau visiškai vykdys savo pareigas“ ir šeštadienį kreipsis į šalies gyventojus, nurodė jo biuras.

J.Trudeau ir jo žmona anksčiau ketvirtadienį paskelbė, kad patys laikosi izoliacijos, kol iš vieno renginio sugrįžusiai S.Gregoire-Trudeau atliekami testai dėl COVID-19.

Tarp S.Gregoire-Trudeau simptomų jai trečiadienį sugrįžus iš Didžiosios Britanijos buvo „nedidelis karščiavimas“, sakoma ankstesniame pranešime. Moteris iškart kreipėsi į medikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas