Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Volodymyrui Zelenskiui – priekaištai pasisavinus 400 mln. dolerių: iš kur šis mitas?

Internete plinta istorija, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis su bendrininkais pasisavino 400 mln. dolerių. Jie esą buvo pagrobti iš paramos fondo, skirto dyzeliniam kurui pirkti. Tačiau visi tinklalapiai, paskelbę šią naujieną, rėmėsi vos vienu šaltiniu – vieno žinomo žurnalisto straipsniu, kuriame cituojami vien anoniminiai šaltiniai. Jokių oficialių pranešimų apie tokį korupcijos skandalą nėra.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Apie tariamą korupciją užsiminė viena „Facebook“ vartotoja. Moteris savo paskyroje įkėlė Ukrainos prezidento nuotrauką ir šalia pridėjo tokį tekstą:

„Po to, kai Vakarai atkapstė, kad Zelenskis & co iš jų paramos nušvilpė ir po stalu išsidalino 400 mln. (čia iš tų, kur tikrai atkapstė);

Po to, kai Lenkija paskelbė embargo pigiems Ukrainos grūdams;

Po to, kai ir Vengrija dabar jau paskelbė analogišką embargo Ukrainai;

(...)

Įraše be jokių įrodymų tvirtinama, esą Volodymyras Zelenskis pasisavino 400 mln. dolerių
Įraše be jokių įrodymų tvirtinama, esą Volodymyras Zelenskis pasisavino 400 mln. dolerių

Po to, kai išaiškėjo, kad 85 proc. pasaulio palaiko kitą pusę;

(...)

Panašu, šitas karas eis link pabaigos.“

Taip pat skaitykite: Apsiskaičiavo: Volodymyro Zelenskio mėnesio pajamos nesiekia 11 mln. dolerių.

Moteris nenurodė jokių šaltinių, kuriais remdamasi paskelbė tokią informaciją, nepateikė dokumentų kopijų ar kitų įrodymų, kurie patvirtintų jos išsakytus pastebėjimus.

Lietuvė nebuvo vienintelė, skelbianti apie šį tariamą korupcijos skandalą. Internete pasirodė ne vienas straipsnis, kurio antraštėje V.Zelenskis kaltinamas pasisavinęs paramai skirtus pinigus (čia, čia, čia).

Vien anoniminiai šaltiniai

Tačiau dar nė vienas žinomas ar patikimas žiniasklaidos portalas tokių naujienų nepaskelbė. Jomis kol kas pasidalino tokių šalių, kaip Rusija, Graikija, Indija, Bangladešas ir Pakistanas, naujienų agentūros ar portalai.

Beveik visur remiamasi amerikiečių žurnalistu Seymouru Hershu ir jo balandžio 12 d. asmeniniame tinklaraštyje paskelbtu straipsniu. Šiuo metu įrašas sulaukęs jau daugiau nei 1,6 tūkst. reakcijų.

Čia, remiantis neįvardijamais šaltiniais, aprašoma istorija, kad V.Zelenskis ir jo bendražygiai pasisavino mažiausiai 400 mln. JAV dolerių, kurie buvo skirti kaip parama įsigyti dyzeliniam kurui.

Straipsniuose minimi ekspertai, tačiau jų pavardės nenurodomos, dėl to teiginiai neatrodo itin patikimi. Autorius paprasčiausiai juos įvardija kaip patikimus analitikus ar ekspertus, o cituodamas jų pateiktą informaciją rašo „kaip man buvo pasakyta...“. Galima suprasti, jog visa ši informacija buvo pateikta slaptai (arba išgalvota).

Žurnalistas savo straipsnyje cituoja Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) analitikus, esą sakiusius, jog praėjusiais metais pasisavintų lėšų suma siekė mažiausiai 400 mln. dolerių. Kitas neįvardytas ekspertas korupcijos lygį Kyjive palygina su situacija Afganistane.

Straipsnyje drąsiai teigiama, kad Ukrainos vadovas degalus perka iš Rusijos, su kuria jo šalis šiuo metu kariauja.

Ekrano nuotr. iš seymourhersh.substack.com/Kaltinimai Volodymyrui Zelenskiui grindžiami neįvardytų JAV žvalgybininkų paskaičiavimais
Ekrano nuotr. iš seymourhersh.substack.com/Kaltinimai Volodymyrui Zelenskiui grindžiami neįvardytų JAV žvalgybininkų paskaičiavimais

Pateikiama tokia žvalgybos pareigūno citata: „V.Zelenskis iš rusų perka dyzeliną su nuolaida. O kas moka už dujas ir naftą? Mes. (Vladimiras) Putinas ir jo oligarchai iš to uždirba milijonus.“

Savo straipsnyje S.Hershas tvirtina, kad „nežinoma, kiek V.Zelenskio vyriausybė moka už vieną galoną degalų, tačiau dešimtmečius trukusio amerikiečių karo Afganistane metu Pentagonas už benzino gabenimą iš Pakistano uosto sunkvežimiais ar parašiutais į Afganistaną mokėjo iki 400 JAV dolerių už galoną.“

Be to, žurnalistas aiškina, kad visa ši situacija gerai žinoma CŽA. Pasak jo šaltinių, korupcijos klausimą V.Zelenskiui iškėlė asmeniškai pats CŽA direktorius Williamas Burnsas vieno susitikimo metu.

„Aukšto rango generolai ir vyriausybės pareigūnai Kyjive piktinosi tuo, ką jie laikė V.Zelenskio gobšumu, nes „jis pasiimdavo didesnę pinigų dalį nei generolai“, – tariamai teigė W.Burnsas.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Volodymyrui Zelenskiui ir kitiems Ukrainos pareigūnams nuolat žeriami kaltinimai netinkamai naudojant Vakarų paramą, iš to net šaipomasi
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Volodymyrui Zelenskiui ir kitiems Ukrainos pareigūnams nuolat žeriami kaltinimai netinkamai naudojant Vakarų paramą, iš to net šaipomasi

Toliau S.Hershas tikina, kad jo šaltiniai, susiję su šia situacija, kaltina JAV valstybės sekretorių Antony Blinkeną ir nacionalinio saugumo patarėją Jake‘ą Sullivaną dėl besitęsiančios krizės JAV vyriausybėje, kuri esą kenčia dėl nesutarimų tarp Baltųjų rūmų ir žvalgybos agentūros.

Be S.Hersho straipsnio, daugiau informacijos apie V.Zelenskio pasisavintus 400 mln. JAV dolerių nėra. O žurnalisto pateikiami informacijos šaltiniai taip pat neskamba itin patikimai, nes neminimos jokios pavardės, o jų informacija pateikta anonimiškai (angl. „off the record“).

Kas yra S.Hershas?

S.Hershas iš tiesų yra žinomas žurnalistas. Praeityje jis atskleidė JAV karių vykdytas Pietų Vietnamo gyventojų žudynes My Lai kaime. Už knygą, kurioje aprašyti šie įvykiai, jis buvo apdovanotas Pulitzerio premija.

Žurnalisto reportažai apie Votergeito skandalą „New York Times“ laikraščiui paskatino parašyti apdovanojimą pelniusią knygą apie buvusį valstybės sekretorių Henry Kissingerį.

Taip pat skaitykite: Olenos Zelenskos vizito Paryžiuje atgarsiai: ar ji tikrai keliavo išlaidauti?

S.Hershas parašė kritikų pripažintas knygas apie 1983 m. sovietų numuštą Pietų Korėjos keleivinį lėktuvą, Izraelio branduolinio ginklavimosi programą ir amerikiečių karių nederamą elgesį su kaliniais Bagdado Abu Graibo kalėjime per JAV karą Irake.

Ekrano nuotr. iš laisvaslaikrastis.lt/Tekstas paremtas straipsniu, kuriame, remiantis anoniminiais šaltiniais, tvirtinama, esą Volodymyras Zelenskis pasisavino 400 mln. dolerių
Ekrano nuotr. iš laisvaslaikrastis.lt/Tekstas paremtas straipsniu, kuriame, remiantis anoniminiais šaltiniais, tvirtinama, esą Volodymyras Zelenskis pasisavino 400 mln. dolerių

Tačiau pastaraisiais metais žurnalisto reputacija suprastėjo.

2017 m. jis išleido knygą apie įvykius, susijusius su „al Qaedos“ vadeivos Osamos bin Ladeno nužudymu 2011 m. Autorius aiškino, kad viskas, kas buvo pasakyta ar parašyta apie šį istorinį ir masiškai dokumentuotą įvykį, įskaitant ir Baltųjų rūmų versiją, yra melas.

Neseniai S.Hershas savo tinklalapyje pareiškė, kad JAV buvo atsakingos už „Nord Stream“ dujotiekio Baltijos jūroje susprogimą.

Jis pasakojo, esą JAV karinio jūrų laivyno narai, vykdydami CŽA operaciją prezidento Joe Bideno nurodymu, padėjo sprogmenis, kurie apgadino Rusijos dujotiekio, nutiesto po Baltijos jūra, atšakas.

Taip pat skaitykite: Kremliaus melui apie „Nord Stream“ padėjo plisti ir Lenkijos politiko padėka JAV.

Baltieji rūmai šiuos kaltinimus atmetė, pranešimas net buvo įvertintas kaip dezinformacija.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Nord Stream“
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Nord Stream“

Korupcija verčia iš postų

Nors S.Hersho straipsnyje nepateikta įrodymų, korupcija Ukrainoje išties yra didelė problema.

Šių metų pradžioje, kilus skandalui dėl korupcijos, buvo atleistas arba patys atsistatydino ne vienas aukšto rango pareigūnas.

Ukrainos infrastruktūros ministro pavaduotojui Vasylui Lozinskiui buvo pareikšti kaltinimai pakėlus įrangos kainas ir, kaip įtariama, pasisavinus 400 tūkst. JAV dolerių. Tyrėjai jo biure taip pat rado 38 tūkst. grynaisiais. Po šio incidento V.Zelenskis prižadėjo taikyti nulinės tolerancijos politiką korupcijai.

Nutekinti oficialūs dokumentai atskleidė, kad šalies Gynybos ministerijos pasirašyta 350 mln. dolerių vertės maisto produktų pirkimo sutartis taip pat buvo labai išpūsta.

Kilus didžiuliam skandalui dėl viešųjų pirkimų, atsistatydino gynybos ministro pavaduotojas Viačeslavas Šapovalovas. Jis buvo apkaltintas karinių maisto produktų pirkimu išpūstomis kainomis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas