Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Korupcijos skandalas Pietų Amerikoje įsibėgėja: duotas leidimas suimti buvusį Peru lyderį

Peru teisėjas ketvirtadienį išdavė vidaus ir tarptautinį arešto orderį buvusiam prezidentui Alejandro Toledo, kuris įtariamas 20 mln. JAV dolerių (18,7 mln. eurų) kyšio paėmimu iš skandalų krečiamos brazilų statybos kompanijos „Odebrecht“.
Alejandro Toledo
Alejandro Toledo / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Peru Korupcija

Teisėjas Richardas Concepcionas nurodė „prevenciškai įkalinti“ A.Toledo 18 mėnesių ir paragino „nedelsiant jį surasti, suimti ir įkalinti“.

Tuo tarpu prokurorai parengs ieškinį prieš eksprezidentą, įtariamą pinigų plovimu ir prekyba poveikiu, nurodė generalinė prokuratūra.

A.Toledo advokatas Heriberto Benitezas sakė skųsiąs šį teisėjo sprendimą. Jis teisėjo prašė išduoti jo klientui tik šaukimą, nes, pasak jo, A.Toledo įkalinimas be svaraus nuosprendžio būtų jo teisių pažeidimas.

Įkalinimo laikotarpis prasidėtų nuo akimirkos, kai A.Toledo bus sulaikytas. Prieš kelias dienas jis buvo Paryžiuje ir tebėra užsienyje, tačiau tiksli jo buvimo vieta yra nežinoma.

A.Toledo Peru prezidento pareigas ėjo 2001–2006 metais. Nugalėti rinkimuose jam padėjo pažadas išvalyti politiką po dešimtmetį trukusio Alberto Fujimori valdymo. Pastarasis dabar yra kalėjime už korupciją ir žmogaus teisių pažeidimus.

A.Toledo keliama byla sukrėtė šalį po to, kai anksčiau šį mėnesį pasirodė pranešimų, jog jis paėmė didžiulį kyšį, kad užtikrintų „Odebrecht“ pergalę konkurse dėl pelningo kontrakto nutiesti greitkelį tarp Brazilijos ir Peru.

Tyrėjai šeštadienį atliko kratą A.Toledo namuose Limoje ir išsivežė iš ten dokumentų.

Kaltinimai eksprezidentui buvo iškelti dėl didžiulio skandalo Brazilijoje, susijusio su valstybine naftos bendrove „Petrobras“. Ji per dešimtmetį patyrė kelių milijardų dolerių nuostolių dėl korumpuotų vadovų, politikų ir rangovų, įskaitant „Odebrecht“, kaltės.

Kai Brazilijos pareigūnams atliekant tyrimą buvęs „Odebrecht“ Peru padalinio vadovas Jorge Barata pripažino savo kaltę, paaiškėjo, kad jo kompanija davė A.Toledo vyriausybei 20 mln. dolerių kyšį už greitkelio projektą.

J.Barata nurodė, kad kyšio tarpininku buvo A.Toledo saugumo vadovas – Izraelio pilietis Avrahamas Danas Onas, sakoma tyrimo dokumentuose, paskelbtuose Peru žiniasklaidos.

Tie pinigai tikriausiai buvo pervesti į sąskaitas, priklausiusias Peru ir Izraelio verslininkui Josefui Maimanui, A.Toledo draugui.

Tyrėjai atsekė 11 mln. dolerių kyšių, patekusių į J.Maimano sąskaitas 2005–2008 metais. Pareigūnai mano, kad vėliau jie buvo nuslėpti ofšoriniuose versluose, įkurtuose J.Maimano ir A.Toledo uošvės.

Pats A.Toledo kaltinimus neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas