Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Košmariška patirtis: keleivinis lėktuvas leidosi Tel Avivo oro uoste šaudant raketoms

Penktadienį iš Eilato išskridęs oro bendrovės „Arkia Airlines“ lėktuvas sėkmingai nusileido Tel Avivo Ben Guriono oro uoste, „Hamas“ kovotojams iš Gazos Ruožo paleidus raketų ugnį, praneša „The Times of Israel“.

Vaizdo įrašas, kurį socialiniame tinkle X paskelbė „N12 News“, buvo su prierašu: „praėjusią naktį per apšaudymą iš Gazos link centrinių gyvenviečių užfiksuota, kaip lėktuvas Izraelyje nusileido „Geležiniam kupolui“ perimant raketas“.

Lėktuvui leidžiantis keleiviai matė, kaip veikia priešraketinės gynybos sistema Geležinis kupolas“.

VIDEO: Lėktuvas leidosi Tel Avivo oro uoste „Geležiniam kupolui“ numušinėjant raketas

Pranešimų apie nukentėjusiuosius per raketų ataką nėra. Atakuota ne tik netoli Ben Guriono oro uosto, bet ir Tel Avivo, Rehovoto ir Bat Jamo apylinkėse.

Kitaip nei naikintuvai, keleiviniai lėktuvai nėra tokie vikrūs, kad galėtų greitai išvengti raketų, paaiškino buvęs karinių oro pajėgų vadas Eitanas Benas Eliyahu interviu „Channel 12“ naujienų kanalui.

Vietoj to pilotai gali padidinti variklio galią ir pakilti į didesnį aukštį, kad galėtų nusileisti kitame kilimo ir tūpimo take ar net kitame oro uoste, jei leidžia degalai. E.Benas Eliyahu pabrėžė, kad nors rizika yra, ji išlieka palyginti nedidelė.

Kitame socialiniame tinkle paskelbtame pranešime rašoma: „Keleiviai iš lėktuvo vidaus užfiksavo perimamas raketas per praėjusios nakties ataką“.

Izraelio oro gynybos sistema „Geležinis kupolas“ buvo sukurta siekiant apsaugoti šalį nuo tūkstančių „Hamas“ leidžiamų palyginti mažai technologiškai pažangių raketų. Automatizuota sistema, kuri seka ir perima raketų ir artilerijos ugnį, buvo labai svarbi pirmosios Izraelio gynybos linijos dalis.

Ji naudoja radarą raketoms sekti ir gali atskirti raketas, kurios gali pataikyti į užstatytas teritorijas, nuo tų, kurios ne. Raketos perėmėjos paleidžiamos tik į raketas, kurios turėtų pataikyti į apgyvendintas teritorijas.

Izraelis teigia, kad per pastaruosius 12 metų „Geležinio kupolo“ raketų perėmimas buvo maždaug 90 proc. veiksmingas.

Dėl tebesitęsiančio Izraelio ir „Hamas“ konflikto dešimtys didžiųjų oro linijų bendrovių buvo priverstos atšaukti skrydžius į Tel Avivą ir iš jo po spalio 7 d. „Hamas“ išpuolių, kai į Izraelį buvo paleista 3 500 raketų, ir po to vykusio karo Gazos Ruože.

Nepaisant saugumo problemų, oro uostų administracija nesustabdė komercinio vidaus oro susisiekimo su Eilatu, antruoju Izraelio tarptautiniu oro uostu, kuris yra populiari turistų lankoma vieta prie Raudonosios jūros.

VIDEO: Izraelio lėktuvas C-130J numeta įrangą savo kariams Gazos Ruože

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas