Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kosovo eksprezidentas bandė eliminuoti oponentus, išgirdo teismas

Buvęs Kosovo prezidentas Hashimas Thaci per praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio nepriklausomybės karą su Serbija vadovavo kruvinai kampanijai prieš oponentus, kai buvo nužudyta daugiau nei 100 žmonių, pirmadienį išgirdo jo teismas.
Hashimas Thaci
Hashimas Thaci / AP/„Scanpix“ nuotr.

H.Thaci ir dar trys sukilėlių Kosovo išlaisvinimo armijos (KIA) aukšto rango nariai, stoję prieš specialųjį tribunolą Hagoje, neigė 10 kaltinimų karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui.

Nors H. Thaci ir kiti vėliau buvo pradėti laikyti partizanų didvyriais, prokurorai sako, kad etninių albanų KIA per 1998–1999 metų karą ir po jo atvirai įkalindavo, kankindavo ir žudydavo, kad sustiprintų savo pozicijas valdžioje.

„Šie keturi vyrai, be jokios abejonės, buvo pagrindiniai KIA lyderiai, tuo garsėja ir už tai yra gerbiami. Tačiau buvo ir tamsesnė jų vadovavimo pusė“, – teismui sakė prokuroras Alexas Whitingas.

H.Thaci, kuris vilkėjo pilką kostiumą ir buvo su mėlynu kaklaraiščiu, patvirtino kaltinamojo pareiškimą, pateiktą 2020 metais, kai jis pirmą kartą stojo prieš teismą.

2020-ųjų pabaigoje H.Thaci atsistatydino iš prezidento posto ir pasidavė teismui.

„Esu visiškai nekaltas“, – pirmadienį tribunolui pareiškė 54 metų H.Thaci.

Kiti atsakovai, buvęs KIA atstovas Jakupas Krasniqi, H.Thaci artimiausias politinis sąjungininkas Kadri Veseli ir svarbi KIA figūra Rexhepas Selimi, taip pat neigia kaltinimus.

Sekmadienį Kosovo sostinėje Prištinoje tūkstančiai žmonių išėjo į gatves pareikšti paramos H.Thaci. Dar dešimtys jo šalininkų, kurių daugelis mojavo raudonos ir juodos spalvų vėliavomis, pirmadienį prasidedant Europos Sąjungos finansuojamo Kosovo specialiųjų bylų tyrimo skyriaus posėdžiui, mitingavo Hagoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai