Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kosovo šiaurėje po nakties smurto serbai blokuoja kelius

Kosovo policija ir žiniasklaida sekmadienį pranešė, kad praėjusią naktį šalies šiaurėje, kur gyvena daugiausia etniniai serbai, griaudėjo sprogimai, buvo šaudoma ir blokuojami keliai, nors gruodžio 18 dienai planuoti savivaldybių rinkimai, kuriems serbai prieštarauja, buvo atidėti.
Kosovas
Kosovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kosovas Serbija

Apie sužeistus žmones nepranešama.

Kelios valandos po barikadų atsiradimo policija pranešė apie tris incidentus, kai viename prie sienos su Serbija vedančiame kelyje į pareigūnus pradėta šaudyti.

Europos Sąjungos teisinės valstybės misija Kosove (EULEX) taip pat paskelbė, kad „praėjusią naktį į EULEX žvalgomąjį patrulį buvo sviesta kurtinamoji granata“, bet ji žalos nepadarė.

Prie serbų barikadų pagrindiniuose prie sienos vedančiuose keliuose matėsi kaukėtų vyrų. Kosovo valdžia uždarė dvi sienos perėjas.

Sekmadienį ryte buvo ramu, bet Kosovo šiaurėje budi didesnės šalies albanų policijos pajėgos, be to, visur matyti daugiau tarptautinės policijos ir kariškių.

EULEX, kurią Kosovo šiaurėje vykdo 134 lenkų, italų ir lietuvių policininkai, paragino už smurtą atsakingus asmenis „susilaikyti nuo tolesnių provokacinių veiksmų“, o Kosovo institucijas – „patraukti kaltininkus atsakomybėn“.

Įtampa išlieka didelė. Serbijos prezidentas šeštadienį sakė, kad oficialiai paprašys NATO leidimo dislokuoti serbų karius Kosovo šiaurėje, nors sutiko, kad toks leidimas mažai tikėtinas.

Serbų pareigūnai teigia, kad pagal Jungtinių Tautų rezoliuciją, kuria 1999 metais buvo oficialiai nutrauktas kruvinas šalies susidorojimas su Kosovo albanų daugumos separatistais, į Kosovą gali grįžti apie 1 000 serbų karių. NATO bombardavo Serbiją, kad užbaigtų karą ir išstumtų jos karius iš Kosovo, kuris 2008 metais paskelbė nepriklausomybę.

NATO vadovaujami taikdariai, nuo karo dirbantys Kosove, turėtų duoti leidimą serbų kariams vykti į Kosovą, o tai mažai tikėtina, nes tai de facto reikštų, kad serbų gyvenamų Kosovo šiaurinių regionų saugumas būtų perduotas serbų pajėgoms. Tai drastiškai padidintų įtampą Balkanuose.

Šią savaitę išaugus įtampai Kosovo šiaurėje, gruodžio 18 dienai planuoti rinkimai buvo atidėti iki balandžio 23-iosios.

Rinkimai turėjo įvykti etninių serbų atstovams lapkritį atsistatydinus dėl Kosovo vyriausybės sprendimo uždrausti Serbijoje išduotus automobilių registracijos numerius.

Taip pat atsistatydino serbų įstatymų leidėjų, prokurorų ir policininkų.

Nuo tada, kai Kosovas paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, jame tvyro didelė įtampa, nepaisant ES ir Jungtinių Valstijų pareigūnų bandymų ją sumažinti. Serbija, remiama savo sąjungininkių Rusijos ir Kinijos, atsisakė pripažinti Kosovo valstybingumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas