Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kova su rūkymu: Niujorko parduotuvėse cigaretės taps nematomos

Siekdamas sumažinti jaunų rūkančių žmonių skaičių, Niujorko meras Michaelas Bloombergas imasi iniciatyvos. Jo siūlymu Niujorko parduotuvėse cigaretės turės būti sandėliuojamos taip, kad būtų nematomos ir nepastebimos, skelbia „Spiegel“.
Niujorko meras siekia, kad rūkančiųjų būtų kuo mažiau, ypač jaunimo.
Niujorko meras siekia, kad rūkančiųjų būtų kuo mažiau, ypač jaunimo. / AFP/Scanpix nuotr.

Naujuoju prieš tabaką nukreiptu įstatymu siekiama, kad cigaretės parduotuvėse atsidurtų komodose, stalčiuose, po prekystaliais ar po užuolaidėlėmis, bet kur, kad taptų kone nematomas. Pirmadienį M.Bloombergas teigė, kad šiuo siūlymu siekiama sumažinti jaunų rūkančiųjų skaičių.

Kaip skelbia „New York Times“, Niujorkas taptų pirmuoju miestu, kuriame tabako gaminiai parduotuvėse „dingtų iš akių“.

Pasak M.Bloombergo, dėl rūkymo sukeltų ligų kasmet šiame didmiestyje miršta apie 7 000 niujorkiečių. Miesto mero teigimu, panašūs sumanymai jau buvo įgyvendinti kitose šalyse, pavyzdžiui, Islandijoje, Kanadoje, Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje. M.Bloombergas mano, kad nuolatinis tabako demonstravimas klientams tarsi sufleruoja, kad rūkymas yra įprastas reiškinys.

„Jauni žmonės susidomi ir pradeda eksperimentuoti“, - sakė jis. Šis įstatymas negaliotų specializuotoms tabako parduotuvėms.

Trečiadienį įstatymą turėtų svarstyti Niujorko politikai. Be šio siūlymo bus svarstoma uždrausti pardavinėti tabako gaminius su nuolaida, taip pat ketinama padidinti baudas už kontrabandines cigaretes.

„Kovodami su rūkymu Niujorke, mes ėmėmės esminių žingsnių, tačiau šis žudikas kelia pavojų mūsų vaikų sveikatai“, - sakė Niujorko sveikatos komisijos atstovas, dr. Thomas A.Farley. Kovos su rūkymu programa mieste buvo veiksminga. Apie trečdalis suaugusiųjų atsisakė šio žalingo įpročio. 2002 metų duomenimis, Niujorke rūkė kas penktas žmogus (21,5 proc.), o 2011 metais – 14,8 proc.

M.Bloombergo siūlymu buvo priimtos ir kitos visuomenės sveikatos naudai svarbios iniciatyvos. Pavyzdžiui, draudimas gaiviuosius gėrimus pilstyti į itin didelius puodelius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas