Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kremlius atmeta J.Bideno kritiką dėl V.Putino nedalyvavimo JT klimato konferencijoje

Kremlius trečiadienį atmetė JAV prezidento Joe Bideno kritiką Rusijos vadovui Vladimirui Putinui dėl nedalyvavimo Jungtinių Tautų klimato konferencijoje COP26 ir pareiškė, kad Maskva klimato kaitos problemą vertina rimtai.
V.Putinas ir J.Bidenas
V.Putinas ir J.Bidenas / AP/„Scanpix“ nuotr.

„Mes nesutinkame“, – atsakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams, paklaustas dėl J.Bideno kaltinimų, kad Kinija ir Rusija nedemonstruoja lyderystės sprendžiant klimato kaitos krizę.

„Tikrai nemenkiname Glazge vykusio renginio svarbos, bet Rusijos veiksmai yra nuoseklūs, apgalvoti ir rimti“, – pareiškė jis.

J.Bidenas antradienį pažėrė kritikos V.Putinui dėl nedalyvavimo JT konferencijoje.

„Jo tundra dega – tundra dega tiesiogine prasme. Jis turi rimtų, rimtų problemų dėl klimato, bet nerodo noro ką nors daryti“, – pareiškė JAV vadovas.

Pasak D.Peskovo, Maskva gerai supranta klimato kaitos poveikį ir iš tiesų susiduria „su rimtesniais iššūkiais“ nei kitos šalys.

„Tundra tikrai liepsnoja. Bet neužmirškime, kad miškai dega ir Kalifornijoje, miškai dega Turkijoje ir kitose šalyse“, – kalbėjo jis.

D.Peskovo teigimu, Rusija užima „labai atsakingą“ poziciją dėl klimato kaitos ir turi ilgalaikių planų mažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį ir diversifikuoti energijos šaltinius.

Pasak jo, J.Bidenas kalbėjo galbūt nežinodamas apie šiuos planus, tačiau „prezidentas V. Putinas turės puikią progą papasakoti prezidentui J.Bidenui apie tai, ką mes darome klimato kaitos srityje“, kai jiedu susitiks kitą kartą.

Praėjusį mėnesį D. Peskovas pranešė, kad V. Putinas nedalyvaus konferencijoje COP26. Nedalyvavimo priežasties jis nenurodė, tačiau prasidėjus pandemijai V.Putinas retai išvyksta iš Rusijos. Išimtis buvo padaryta birželį vykusiam susitikimui su J.Bidenu Ženevoje.

Praėjusį mėnesį V.Putinas sakė, kad Rusija – ketvirta pagal išmetamo anglies dvideginio kiekį valstybė – siekia iki 2060 metų tapti neutralia klimatui.

Anksčiau Rusija žadėjo iki 2050 metų sumažinti taršą anglies dvideginiu dar labiau už Europos Sąjungos valstybes.

Daug metų V.Putinas garsėjo buvo savo skeptišku požiūriu į žmogaus veiklos sukeltą klimato kaitą ir sakydavo, kad Rusija iš jo turės naudos.

Tačiau jo požiūris pasikeitė, kai Rusija – viena didžiausių naftos ir dujų gamintojų pasaulyje – pati susidūrė su niokojančiais klimato kaitos padariniais.

Pastaraisiais metais šalyje buvo registruota daug karščio rekordų, o kylanti oro temperatūra prisidėjo prie didelių potvynių ir miškų gaisrų, vis dažniau ir pražūtingiau niokojančių Sibiro regioną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas